null Pääkirjoitus: Valoa kansalle

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Valoa kansalle

Jos pitäisi valita yksi ajankohta, jonka valtaosa suomalaisista yhdistää kirkon sanomaan, se on joulu. Ehkä joulu on meille erityisen läheinen myös siksi, että elämme vuoden pimeintä aikaa.

Tänä jouluna pimeyttä tosin etelässäkin valaisevat hanget ja tällä erää jo kovin korkeat nietokset. Pimeän vuodenajan keskellä on helppo kuvitella mielessään paimenet öisellä kedolla. Fantasiaelokuvien kuvasto pyörii mielessäni, kun ajattelen enkelien sotajoukkoa, joka yhtäkkiä ilmestyy taivaalle. Samaan kuvamaailmaan istuu hyvin myös Herran kirkkaus, joka ympäröi miehet ja lampaat. Oli varmaan helpotus kuulla ilouutinen Vapahtajan syntymästä eikä tuomion pasuunoiden sointia.

Kristinuskon mukaan Jumalan poika syntyi ihmiseksi ihmisten keskelle. Se, miten tämä tapahtui, on monelle yksi uskon hankalimmista asioista. Ajatus neitseellisestä sikiämisestä ei istu nykyaikaiseen maailmankuvaan. Teologian tohtori Kari Kuula pohtii asiaa tuoreessa kirjassaan Kotona kristinuskossa. Kuulan mukaan asiaa voi ajatella esimerkiksi niin, että neitseellisen sikiämisen kautta luotiin aine, jonka kanssa henki samanaikaisesti kietoutui yhteen. Isä Jumalan ja Pojan suhde näkyy myös inkarnaatiossa: Jumala luo itse, yhdessä Marian kanssa, ihmisen, jossa Poika tulee maailmaan.

Jos alkuräjähdys oli Jumalan tapa luoda aika ja avaruus, niin miksei häneltä onnistuisi tuokin? Mutta oleellisempaa, kuin miten Jeesus syntyi maailmaan, on minusta se, miksi hän syntyi. Minusta on melkoinen juttu, että kristinuskon Jumala sitoutuu ihmiseen niin vahvasti, että haluaa kokea ihmisen elämän alusta loppuun. Se on radikaali idea, jollaista ei muista uskonnoista löydy. Siinä on kristinuskon ainutlaatuinen ydin, joka tekee Jumalasta etäisen pilven reunalla istuvan hahmon sijasta läheisen.

Viestinnän ammattilaisena täytyy sanoa, että oli hienoa mediastrategiaa kertoa suuret uutiset ensimmäisenä tavalliselle kansalle, ei spesiaalitietona silmäätekeville. Jumala toimii usein alhaalta ylös, ei ylhäältä alas.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.