Pääkirjoitus: Vantaalaiset kriittisinä

Pääkirjoitus: Vantaalaiset kriittisinä

Vantaan asukkaat ovat aiempaa tyytymättömämpiä kaupunkinsa palveluihin. Vaikka lasku edellisvuodesta on pieni, tutkimuksessa on asioita, joihin päättäjien on syytä kiinnittää huomiota.

Ensinnäkin EPSI Ratingin vuotuisessa kyselyssä Vantaa on viidestä suurimmasta kaupungista ainoa, joka sijoittuu valtakunnallisen keskiarvon alapuolelle. Helsingin, Tampereen, Espoon ja Oulun asukkaat arvioivat kaupunkinsa palvelut selvästi paremmiksi kuin vantaalaiset. Helsinki on peräti koko kyselyn 13. paras kunta.

Huolestuttavinta kyselyssä on, että Vantaalla palveluja arvioivat kriittisimmin 30–44-vuotiaat. Hyvä kysymys on, näkyykö tuloksessa keskustelu koulujen lakkauttamisista ja sisäilma- ja kosteusongelmista. Tässä ikäryhmässä ja hiukan alle kolmekymppisissä on nimittäin paljon vanhempia, joille koulut ovat tärkeitä. Kaupungin kannattaisi tutkia tyytymättömyyttä tarkemmin.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen kuvaili Vantaan Sanomissa 15.1. lukuja karuiksi. Hän arveli, että tulosten taustalla näkyy talouden tasapainottamisohjelma, joka monessa muussa kunnassa on vasta edessä. Nenonen lienee oikeassa, mutta Vantaalla on ollut ongelmia myös päätösten perusteluissa ja asukkaiden kuulluksi tulemisessa. Jopa jotkut luottamushenkilöt ovat kokeneet, ettei tietoa anneta.

Vantaalla on kuitenkin hyviä uutisia, jotka kertovat oikeanlaisesta joustavuudesta. Kaupunki on sääntöjä höllentämällä saanut alennettua asuntojen rakentamiskuluja. Uusia asuntoja nousee ennätystahtiin. Toivottavasti uudet asukkaat saavat myös palveluja.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: