null Pääkirjoitus: Vantaan on pakko säästää

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Vantaan on pakko säästää

Vantaan kaupungin tasapainottamis- ja velkaohjelma on ikävää luettavaa, sillä sen toteuttaminen merkitsee heikennyksiä palveluihin. Säästöt ovat välttämättömiä, mutta muutamia asioita päättäjien kannattaisi vielä vakavasti harkita ja etsiä vaihtoehtoisia säästökohteita.

Viime vuoden lopussa Vantaalla oli pitkäaikaista lainaa 830 miljoonaa euroa, mikä vastaa kaupungin yhden vuoden verotuloja. Vielä huolestuttavammaksi tilanteen tekee, että laina uhkaa kasvaa vuoden 2015 loppuun mennessä 1,35 miljardiin euroon. Jotta Vantaa ei vaaranna tulevaisuuttaan, sen on pakko säästää tinkimällä sekä investoinneista että käyttötalousmenoista. Tilannetta vaikeuttavat valtionosuuksien leikkaukset.

Velkaantumisen taustalla on Vantaan nopea väestönkasvu, jonka rahoittamiseen verotulot eivät riitä. Vantaa on ottanut kasvustrategiallaan riskin, joka tuottaa tulosta kymmenen vuoden päästä, mutta lähivuodet ovat vaikeita. Investointeja joudutaan lykkäämään ja jopa perumaan. Uudet kaupunginosat vievät niistä pakostakin leijonanosan, joten vaarana on vanhojen kaupunkikeskusten rapistuminen.

Sosiaali- ja terveyspalveluista sekä sivistyspalveluista joudutaan myös säästämään. Listalla ovat muun muassa vanhusten päivätoiminnan supistaminen 30 prosentilla, 1,3 miljoonan euron säästöt vammaisten kuljetuspalveluista ja terveydenhuollon henkilöstölisäysten karsinta. Viime mainitun riskinä on, että jonot kasvavat niin ajanvarauksessa kuin päivystyksissä ja hoitotakuu vaarantuu. Kouluavustajien määrän vähentäminen kuuluu myös säästöihin.

Kaikki edellä mainitut säästökohteet ovat ikäviä, mutta jos pitää valita yksi, josta ei pidä säästää, se on lastensuojelu. Nyt perhepalveluiden karsintalistalla on menoja, joiden riskianalyyseissä lukee ”lastensuojeluun liittyvä kotipalvelu loppuu” ja ”sosiaalityöntekijän vastuulla olevien lastensuojeluasiakkaiden määrä nousee entisestään”. Vantaalla tehtiin viime vuonna lastensuojeluilmoitus yli 4100 eri lapsesta ja tänä vuonna palvelutarve sijais- ja avohuollossa on kasvanut. Ei ole sen paremmin moraalista kuin viisasta säästää lastensuojelusta.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.