null Pääkirjoitus: Vapaat kaupalle

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Vapaat kaupalle

Keskuskauppakamarin johtaja Risto E.J. Penttilä esitti Ylen uutisissa kauppojen aukioloaikojen täydellistä vapauttamista. Ajankohtaisena perusteena ovat venäläisturistit. Muutama sunnuntaikaupan tuomia mainosrahoja odottava lehti on jo ehtinyt kompata Penttilää. Netin keskustelupalstoilla vedotaan siihen, että ”kaikki muut” ovat jo vapauttaneet kaupan.

Mitä siis halutaan? Vapaan kaupan esteiksi on aina nostettu turhat kirkolliset pyhäpäivät: helatorstai, helluntai, loppiainen sekä joulun ja pääsiäisen pyhät. Mutta jos puhutaan aukioloaikojen täydellisestä vapauttamisesta, samalle listalle kuuluvat äitienpäivä, isänpäivä, juhannus, vappu ja uusivuosi. Eikä itsenäisyyspäivänkään pidä tehdä poikkeusta.

Jos avaamme kuluttamisen helppouden ja työllisyyden nimissä kaikki nämä päivät kaupan aukiololle, luovumme ennen pitkää isoista asioista. On monia yrittäjiä, jotka ovat juhlapyhinä voineet pitää vapaapäivän, mutta muutosten jälkeen se on kilpailusyistä typerää. Aluksi kauppojen työntekijät värvätään sunnuntailisillä töihin, mutta kuinka kauan?

Kun kaikista päivistä tehdään yhtä ja samaa pyhään kuluttamiseen kytketyn vapauden juhlaa, kohta kaikki päivät ovat samanlaisia. Jos ei sunnuntailla ja muilla päivillä ole eroa, miksi niistä enää maksettaisiin lisiä? Lisät heikentävät kilpailukykyä. Jo nyt on ehditty väläytellä, että työaikaa voisi kasvattaa pyhistä luopumalla.

Entä ovatko kaupat kaikkialla pyhinä auki? Eivät ole esimerkiksi Euroopan talousveturissa Saksassa. Sillä menee varmaan siksi tosi huonosti.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.