null Pääkirjoitus: Vihkioikeudesta ei ole syytä luopua

Pääkirjoitus: Vihkioikeudesta ei ole syytä luopua

Piispa Eero Huovinen esitti Helsingin Sanomissa, että kirkko voisi luopua vihkioikeudestaan, jos eduskunta hyväksyisi lain sukupuolineutraalista avioliitosta. Huovinen perusteli näkemystään sillä, että avioliitto on luterilaisen uskon ja luonnonoikeudellisen ihmiskäsityksen mukaan miehen ja naisen välinen instituutio.

Samalla kannalla oli kristillisdemokraattien kansanedustaja Bjarne Kallis. Jo ennen Kallista ja Huovista kirkollinen Kotimaa-lehti väläytti pääkirjoituksessaan 15.7. vihkioikeudesta luopumista ratkaisuna tilanteeseen, jossa sukupuolineutraali avioliitto hyväksyttäisiin. Tosin Kotimaa muistutti oikeusministeriön kannasta, jonka mukaan kirkko voisi siitä huolimatta yhä itse päättää, vihkiikö se avioliittoon myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Sukupuolineutraali avioliittolaki ei nyt näyttäisi olevan ihan heti tulossa, vaikka moni puolue onkin asialle myötämielinen. Toisaalta vaikka tällainen laki säädettäisiinkin, ei kirkon sen vuoksi ole syytä luopua vihkioikeudestaan. Ratkaisu ei suinkaan lopettaisi kirkkoa jakavaa keskustelua, vaan sen jälkeen kiisteltäisiin tiukasti siitä, voidaanko maistraatissa vihitty samaa sukupuolta oleva pari siunata kirkossa.

Voi olla, että kirkossa päädytään lopulta siihen, että asiasta ollaan niin vahvasti eri mieltä, että papeille annetaan vapaus toimia omantuntonsa mukaan. Ainakin siihen asti keskustelu jatkuu, sillä aihe on teologeille periaate- ja raamattukysymys, seksuaalivähemmistöille ihmisoikeuskysymys ja medialle takuuvarmaa lööppikamaa. Monesta tavallisesta kirkon jäsenestä tosin tuntuu, että olisi hauska lukea välillä jostakin muusta. Niin puuduttavalta ikuinen juupas-eipäs-väittely tuntuu.

Vaikka kirkollisten vihkimysten määrä on laskenut, silti viime vuonna Vantaalla 717 paria halusi avioliitolleen papin aamenen. Lisäksi 45 paria vihittiin maistraatissa ja siunattiin kirkossa. Monelle avioon astuvalle kirkko ei ole vain juhlava kulissi, vaan pari haluaa sitoutua toisiinsa pyhän Jumalan kasvojen edessä ja pyytää siunausta. Tällainen toive on suuri ja herkkä asia, jota kirkon pitää kunnioittaa. Seuraavan kerran papin palveluja saatetaankin tarvita kastetilaisuudessa.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.