null Pääkirjoitus: Kisa vuoden kristillisestä kirjasta on aikansa elänyt

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kisa vuoden kristillisestä kirjasta on aikansa elänyt

Jeesuksen asiaa edistävälle kirjallisuuspalkinnolle olisi kuitenkin paikkansa.

Tänä vuonna katkeaa yksi pitkä perinne, kun Vuoden kristillinen kirja -kilpailun voittajan julkistaminen ei enää mahtunut Helsingin kirjamessujen ohjelmaan. Palkinto jaetaan edelleen messuilla, mutta palkintojenjako ei kuulu messujen omaan ohjelmaan vaan tapahtuu Suomen Pipliaseuran näyttelyosastolla.

Helsingin kirjamessuja on uudistettu muutenkin. Ohjelma­johtajana tänä vuonna aloittanut Ronja Salmi on kertonut vievän­sä messuja ”vähemmän pompöösiin suuntaan” ja haluavansa enemmän ohjelmaa lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille.

Nostan hattua Salmelle. Lasten ja nuorten lukemiseen keskittyminen ei merkitse ainoastaan tulevaisuuteen suuntautumista ja uuden kirjamessusukupolven etsimistä vaan se tarkoittaa myös tässä päivässä elämistä ja tämän päivän tarpeisiin vastaamista.

Lapset ja nuoret eivät ole mitään potentiaalisia aikuisia ja tulevia asiakkaita vaan ihan täysiä ihmisiä.

Ja tuskin meitä keski-ikäisiäkään lukijoita kirjamessut tyystin unohtavat.

Tänäkin vuonna ehdokkaiden joukossa on erinomaisia kirjoja.

Nykyisen kaltainen kilpailu vuoden kristillisestä kirjasta on aikansa elänyt, jos sen aika on ikinä ollutkaan. Tänäkin vuonna ehdokkaiden joukossa on erinomaisia ja monin tavoin palkitsemisen arvoisia teoksia, mutta jo kilpailun nimi herättää mielikuvan siitä, että kilpailu käydään kirjan kristillisyydestä ja että vuoden kristillisin kirja voittaa.

Kisan järjestää kristillisten kustantamojen yhdistys, jonka nimeämä esiraati valitsee finalistit. Esiraadin jäseniä yhdistys ei ole julkistanut, ei myöskään palkitsemisen kriteerejä.

Ehdokkaiden joukossa on vuosien varrella ollut niin hartauskirjoja, tietokirjoja, elämäkertoja, opaskirjoja, romaaneja kuin hengellisiä traktaattejakin.

Tämäkin tekee kilpailusta kummallisen: miten verrata toisiinsa täysin eri kirjallisuuden lajeja edustavia teoksia?

Sellaiselle kirjallisuuspalkinnolle olisi kyllä paikkansa, jossa palkittaisiin Jeesuksen asiaa, siis armoa, totuutta ja rakkautta, edistävä hyvä kirja. Mutta omituiseen ehdokasasetteluun perustuva uskonnollisten kustantamojen markkinointiponnistus tuo palkinto ei voi olla.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Finlandia-esiraati vaatii vakavaa kirjarakkautta – Tällaista oli lukea 40 000 sivua ja valita ehdokkaat

Hyvä elämä

Puolen vuoden urakka koetteli Heidi Backströmin lukukestävyyttä. Nyt hän kertoo, mitä Finlandia-esiraatilaisen päässä liikkui.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.