null Pääkirjoitus: Yhteydessä on voimaa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Yhteydessä on voimaa

Voima on tuttu Tähtien sodasta, mutta kristityille "voima korkeudesta" liittyy helluntaihin.

Helluntai on kirkon syntymäpäivä. Silloin Kristuksen seuraajille annettiin hänen näkyvän läsnäolonsa sijasta voima korkeudesta.

"Olkoon voima kanssasi" on tuttu juttu Tähtien sota -elokuvien sukupolvelle, mutta kirkossa Pyhän Henki on usein vaikeampi selitettävä kuin Isä Jumala tai Jeesus. Luterilaisuudessa Jumalan kolmannesta persoonasta puhumista saatetaan häveliäästi arkailla, karismaattisissa liikkeissä Hengen voiman korostaminen karkaa välillä käsistä. Asian ydin on kuitenkin yhteydessä: Pyhä Henki luo yhteyttä Jumalaan ja toisiin ihmisiin, hän on armon, rakkauden ja elämän henki. Luterilaisessa kirkossa tähän liittyvät kaste ja ehtoollinen, näkyvät merkit Pyhän Hengen yhteyttä luovasta toiminnasta.

 

Yhdessä olemme enemmän ja saamme myös enemmän aikaan, pystymme auttamaan lähimmäisiämme.

 

Helsinki Mission toiminnanjohtaja, rovasti Olli Valtonen kiteytti uusimmassa Askel-lehdessä muutamalla sanalla, mikä on se voima, johon Jeesus halusi seuraajansa pukea. Valtonen kirjoitti: "Se voima on yhteisömme." Yhteisö on enemmän kuin minä itse. Usko elää ja vahvistuu yhteydessä toisiin kristittyihin. Yhteys on tarkoitettu jaettavaksi, se rikkoo rajoja ja kutsuu mukaansa. Yhdessä olemme enemmän ja saamme myös enemmän aikaan, pystymme auttamaan lähimmäisiämme.

Niin rakas kuin luterilainen kirkko on minulle, on ollut suurta lahjaa nähdä, että kirkkojen moninaisuus ei ole vain kristikunnan haava, vaan myös mahdollisuus. Jokainen ihminen on Jumalan kuva ja me ihmiset olemme erilaisia, kulttuurimme ovat erilaisia. Siksi myös Jumalalla on monenlaisia reittejä lähestyä meitä ja monenlaisia kirkkoja, joissa hänet voi kohdata.

Vuosituhantista yhteyttä voi kokea yhtä hyvin kotikirkon alttarilla kuin etiopialaisen ortodoksikirkon pihamaalla, jossa mystisesti kumisevat rummut kutsuvat tuhansia valkopukuisia ihmisiä rukoilemaan. Kristinusko on universaali uskonto, olemme samaa perhettä. Sen saa aikaan Pyhä Henki.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.