null Pääsiäismunasta liput aikamatkalle ja suurta ihmettä todistamaan

Katriina Vilkman ja Mira Kohijoki Espoonlahden seurakunnasta tutustuttavat lapset Jeesuksen ajan pääsiäiseen nukketeatterin kautta.

Katriina Vilkman ja Mira Kohijoki Espoonlahden seurakunnasta tutustuttavat lapset Jeesuksen ajan pääsiäiseen nukketeatterin kautta.

Ajankohtaista

Pääsiäismunasta liput aikamatkalle ja suurta ihmettä todistamaan

Lapsiperheet pääsevät tutustumaan pääsiäisen tapahtumiin Espoonlahden seurakunnan nukketeatteriesityksessä.

Pääsiäiseen voi virittäytyä Espoon seurakunnissa niin askartelun, konserttien kuin messujenkin merkeissä. Lapsiperheet pääsevät tutustumaan pääsiäisen tapahtumiin esimerkiksi Espoonlahden seurakunnan Ihmeellinen Pääsiäinen -nukketeatteriesityksessä Espoonlahden kirkossa.

– Esityksen alussa kaksi lapsinukkea löytää pääsiäismunasta lipun aikamatkalle, jolle he pyytävät lapset mukaan. Seurakuntasaliin on tuotu vanha nariseva ovi. Siitä päästään aivan erilaiseen aikaan ja paikkaan: Jeesuksen ajan pääsiäiseen, Espoonlahden seurakunnan kasvatuksen pappi Mira Kohijoki kertoo.

Seurakuntasalissa Israelin kujilta nauhoitettu markkinahumu kaikuu taustalla, kun lapset saavat toivottaa Jerusalemiin ratsastavan Jeesuksen tervetulleeksi palmunlehviä heiluttelemalla. Viimeisellä ehtoollisella nuket tarjoavat lapsillekin leipää.

– Getsemanen puutarhassa sotilaat vievät Jeesuksen pikaisesti, niin ettei pidätys ole pelottava. Golgatalle pysähdytään lyhyesti. Huipennus on tyhjä hauta. Olemme satsanneet kauniin pääsiäispuutarhan rakentamiseen. Linnut laulavat, on kasveja ja enkeli.

Kaikille avoimet 20-minuuttiset esitykset pidetään 15. ja 16. huhtikuuta. Ne on suunniteltu alle kouluikäisille. Seurakunnan kahviosta voi ostaa pääsiäisherkkuja pikkurahalla.

– Lisäksi järjestämme esityksiä hiljaisella viikolla päivähoidon ryhmille. Ne ovat tosi suosittuja. Käymme myös päiväkodeissa pitämässä pääsiäiskirkkohetkiä.

Nukketeatteri syntyi yhteisvoimin

Espoonlahden seurakunnassa pääsiäispolkuja tai vastaavia tapahtumia lapsiperheille on pidetty yli kaksikymmentä vuotta. Nyt kokeillaan kuitenkin ensimmäistä kertaa nukketeatteria. Nuket on suunnitellut ja pääosin tehnyt perhetoiminnan ohjaaja Katriina Vilkman, jolla on taidetausta. Tapahtuman valmisteluun ja toteutukseen osallistuu koko lapsi- ja perhetyön tiimi. Vapaaehtoiset ovat auttaneet nukenvaatteiden ompelussa ja valotekniikassa.

Esityksemme ydinsanoma on ilo: Jeesus elää ja on meitä varten.

– Pappi Mira Kohijoki

Lapsia pohdituttaa pääsiäisessä Jeesuksen kuolema. Kierroksen jälkeen aikuiset tulevat juttelemaan esityksestä, jolloin on hyvä hetki kysyä mielessä olevia asioita.

– Tarkoituksena on, että esitys toimii virikkeenä. Keskustelu jatkuu päiväkodissa tai kodissa. Ydinsanomamme on kuitenkin ilo: Jeesus elää ja on meitä varten.

Pääsiäisyön messu kaikissa kirkoissa

Paastonajan murheen vaihtumisen pääsiäisen iloon pääsee saa kokea ainutlaatuisessa tunnelmassa pääsiäislauantain yömessussa. Kello 23 alkavia messuja järjestetään Espoonlahden, Olarin, Leppävaaran ja Tapiolan kirkoissa sekä Espoon tuomiokirkossa.

Messun jälkeen on tarjolla pientä syötävää tai ateria. Espoonlahden seurakunnan kappalainen Jukka Knuuti kertoo, että Espoonlahdessa yömessuun on perinteisesti kokoontunut viidestäkymmenestä sataan ihmistä.

– Tunnelma vaihtuu kesken messun. Ensin ollaan hyvin hämärässä kirkossa. Alttarivaatteet ovat mustat ja esillä on katafalkki eli koroke, jonka päällä arkku on hautaan siunaamisessa. Puoliltaöin surun merkit viedään pois ja tilalle tuodaan valkoiset alttarivaatteet ja kukat, jolloin alkaa ylösnousemusjuhla. Sitä jatketaan yhteisellä aterialla.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Syyrialaiset kokit valmistavat Lähi-idän herkkuja pääsiäisen riemubrunssille Myyrmäessä – toimi nyt, vain 150 mahtuu

Ajankohtaista

Tästä saat ohjeet, kuinka voit ilmoittautua pääsiäispäivän brunssille Myyrmäkeen avatussa Virtakirkossa.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.