null Paavalinkirkolla ei enää jaeta naisten pappeutta vastustavien järjestöjen esitteitä – kirkkoherra Kanala: ”Sellaisten järjestöjen tukemisesta ollaan irtautumassa”

Paavalin seurakunta lopetti viimeksi Kansanlähetyksen rahallisen tukemisen.

Paavalin seurakunta lopetti viimeksi Kansanlähetyksen rahallisen tukemisen.

Ajankohtaista

Paavalinkirkolla ei enää jaeta naisten pappeutta vastustavien järjestöjen esitteitä – kirkkoherra Kanala: ”Sellaisten järjestöjen tukemisesta ollaan irtautumassa”

Seurakuntaneuvoston jäsenen Eeva Vallisaaren mukaan esitteet antoivat kirkossa käyville ihmisille ristiriitaisen kuvan siitä, mihin seurakunta on sitoutunut.

Helsinkiläisen Paavalin seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti 10. joulukuuta, että Paavalinkirkossa ja seurakunnan muissa tiloissa jaetaan jatkossa vain sellaisten järjestöjen esitteitä, jotka ovat ”yksiselitteisesti sitoutuneet kaikkien vähemmistöjen oikeuksien ja tasa-arvon edistämiseen sekä koti- että ulkomaisessa toiminnassaan”.

Päätös tarkoittaa muun muassa sitä, että seurakunnan tiloissa ei enää ole esillä naisten pappeutta vastustavien järjestöjen esitteitä.

Päätökseen jätettiin yksi eriävä mielipide. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kotimaa24.

Aloitteen asiasta teki seurakuntaneuvoston jäsen Eeva Vallisaari.

”Asia voi tuntua vähäpätöiseltä: mitä merkitystä on kirkossa ja seurakunnassa jaossa olevilla esitteillä? – Niillä on paljonkin merkitystä”, Vallisaari kirjoittaa Kotiseurakuntana Paavali -ryhmän blogissa. ”Jokainen kirkossa kävijä, joka esitteet näkee ja ehkä ottaa jonkin mukaansa, ajattelee että ne on seurakunta sinne nimenomaisesti laittanut, häntä varten valinnut.”

Vallisaaren mukaan jaossa olleet esitteet antoivat kirkossa käyville ihmisille ristiriitaisen kuvan siitä, mihin seurakunta on sitoutunut.

Haluamme edistää sitä, että olemme turvallinen seurakunta. – Kirkkoherra Kari Kanala

Hän muistuttaa, että kirkon seitsemästä virallisesta lähetysjärjestöstä neljä suhtautuu kielteisesti naisten pappeuteen. ”Sama suhtautuminen niillä on myös homoseksuaalisuuteen, erilaisten vähemmistöjen yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon yleensäkin.”

Paavalin seurakunta on tukenut rahallisesti myös sellaisia lähetysjärjestöjä, jotka eivät hyväksy naisten pappeutta. Kirkkoherra Kari Kanalan mukaan seurakunnan suunta on kuitenkin ehdottomasti se, että sellaisten järjestöjen tukemisesta ollaan irtautumassa, kun lähetyssopimukset umpeutuvat.

Viimeksi Paavalin seurakunta lopetti Kansanlähetyksen tukemisen. Kanala kannattaa lähetystyön tuen kohdistamista Suomen Lähetysseuralle.

Kirkkoherran mielestä seurakuntaneuvoston päätös karsia esitteitä oli hyvä.

– Tämä oli ruohonjuuritason päätös, ja kirkkoa muutetaan ruohonjuuritasolta, Kanala sanoo.

– Kirkko on tehnyt päätöksen naisten pappeuden suhteen vuonna 1986, ja se on meidän linjamme.

Kanala korostaa, että Paavalin seurakuntaan ovat tervetulleita kaikki – myös ne, jotka eivät hyväksy naisten pappeutta. Seurakunnalla on kuitenkin selvä linja sen suhteen, minkälaisia asioita siellä halutaan edistää.

– Haluamme edistää sitä, että olemme turvallinen seurakunta. Puutumme sellaisiin viesteihin, joissa ihmisiä arvotetaan esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen takia.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vantaankosken seurakuntaneuvosto palasi äänestyksen jälkeen lähetysjärjestöjen tukemisessa aiemmalle linjalle – Tasa-arvonäkökulma jäi vähemmistöön

Ajankohtaista

Viime vuonna seurakunta leikkasi yhden äänen enemmistöllä kolmen järjestön tukia. Tuolloin perusteluna oli kyseisten järjestöjen suhtautuminen naisten pappeuteen.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.