null Paavi Franciscus kertoi kannattavansa samaa sukupuolta olevien parien siviililiittoja – ”Homoseksuaalit voivat vedota, että paavi sanoi näin”, sanoo tutkija

Ajankohtaista

Paavi Franciscus kertoi kannattavansa samaa sukupuolta olevien parien siviililiittoja – ”Homoseksuaalit voivat vedota, että paavi sanoi näin”, sanoo tutkija

Paavin uusi kannanotto on jännitteessä Katolisen kirkon katekismuksen opetuksen kanssa.

Paavi Franciscus kertoo vastikään julkaistussa dokumenttielokuvassa kannattavansa samaa sukupuolta olevien parien siviililiittoja. Asiasta kertoi esimerkiksi Catholic News Agency.

Lausunto on viimeisin lisä huomattavan myönteisiin lausuntoihin, joita Franciscus on esittänyt seksuaalivähemmistöistä läpi paaviutensa.

Syyskuussa paavin kerrotaan sanoneen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten vanhemmille, että ”Jumala rakastaa teidän lapsianne sellaisina kuin he ovat”.

Vuonna 2018 chileläinen homomies kertoo paavin sanoneen hänelle, että Jumala loi hänet homoksi ja rakastaa häntä sellaisena.

Uudessa Francesco-dokumentissa Franciscus toteaa, että homoseksuaalit ihmiset ovat Jumalan lapsia, joilla on oikeus perheeseen. ”Ketään ei saa heittää ulos perheestä eikä kenenkään elämää saa tehdä mahdottomaksi [homoseksuaalisuuden] vuoksi”, paavi sanoo kameralle.

Paavin lausunnot ovat jännitteessä Katolisen kirkon katekismuksen kanssa, jonka mukaan homoseksuaalisia tekoja ei voida hyväksyä missään tapauksessa. Katekismuksen mukaan homoseksuaaliset ihmiset ”on kutsuttu siveyteen” eli selibaattiin.

Nyt puolalaiset homoseksuaalit voivat vedota, että paavi sanoin näin. – Dosentti Mikko Ketola

Katekismus erottelee homoseksuaaliset taipumukset ja niiden toteuttamisen, eikä paavi Franciscuskaan ole aiemmin sanonut hyväksyvänsä homoseksuaalisuuden harjoittamista.

Kun paavi nyt kerran hyväksyi samaa sukupuolta olevien parien siviililiitot, voiko saman tien tulkita, että paavi antoi hyväksyntänsä homoseksille, Helsingin yliopiston kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola?

– Kyllä minun mielestäni, Ketola vastaa.

– Franciscuksella on aiemminkin ollut tapana kehottaa uskovia katolilaisia pohtimaan asioita omantuntonsa valossa. Sellainen on selvästi poispäin ajatuksesta, että on pilkuntarkasti noudatettava kaikkea, mitä Katekismuksessa sanotaan.

Ketolan mielestä paavin kannanotto on iso ja yllättävä uutinen.

– Paavi on kyllä puhunut samaan suuntaan aikaisemminkin, mutta nyt hän puhui suoraan julkisesti kameralle.

Joitain konservatiivisia katolilaisia paavin kannanotto ei ole miellyttänyt. Ketolan mukaan etenkin Yhdysvalloista on kuulunut vastalauseita, joiden mukaan paavi puhuu kirkon virallista kantaa vastaan.

Mutta eikö paavin sana ole yhtä kuin kirkon kanta?

– Paavilla on katolisen kirkon kanonisen lain mukaan kirkossa ylin valta, Ketola sanoo.

Paavi ei kuitenkaan muuttanut lausunnollaan katolisen kirkon virallista oppia avioliitosta. Nykyisen opin mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen, jonka lisäksi avioliitto on katolisessa kirkossa sakramentti.

Opin muuttaminen olisi Franciscukselle mahdollista, mutta Ketola ei usko, että paavi ryhtyy sellaiseen.

– Se ei olisi viisasta. Sellaiseen pitäisi olla laaja konsensus kirkossa. Paavin olisi vaarallista tehdä yksin mitään radikaaleja päätöksiä. Siinä olisi vaara, että hän loisi lisää jakolinjoja kirkkoon.

Ketola kuitenkin uskoo, että paavin kannanotto vaikuttaa ilmapiiriin.

– Esimerkiksi Afrikassa homoseksuaalien asema voi helpottua, mutta ei tarvitse mennä niinkään kauas. Euroopassa esimerkiksi Puolassa seksuaalivähemmistöillä ei ole helppoa, ja se johtuu nimenomaan katolisen kirkon suhtautumisesta heihin, Ketola sanoo.

– Puola on niitä maita Euroopassa, jossa paavia kuunnellaan eniten. Nyt puolalaiset homoseksuaalit voivat vedota, että paavi sanoi näin.

Oikaisu 23.10.2020: Jutussa sanottiin aiemmin, että paavi oli sanonut: ”Ketään ei tulisi heittää ulos tai tehdä onnettomaksi sen vuoksi.” Suomennos muutettiin muotoon ”Ketään ei saa heittää ulos perheestä eikä kenenkään elämää saa tehdä mahdottomaksi [homoseksuaalisuuden] vuoksi”, joka vastaa paremmin alkuperäistä espanjankielistä kommenttia.

Lisäys 23.10.2020: Catholic News Agency (CNA) julkaisi 22.10. uutisen, jonka mukaan paavin seksuaalivähemmistöjä ja siviililiittoja koskevat kommentit ovat pätkiä vuonna 2019 tehdystä haastattelusta. CNA:n mukaan paavi sanoo samassa haastattelussa, että vaikka homoseksuaaleilla on oikeus perheeseen, se ei tarkoita, että hän hyväksyisi homoseksuaaliset teot. (”There, what I said is that they ‘have a right to a family.’ And that doesn’t mean to approve of homosexual acts, not at all.”)

Samassa CNA:n uutisessa kyseenalaistetaan, mitä paavi tarkoitti puhuessaan siviililiitoista (Franciscus itse käytti haastattelussa espanjan termiä ”convivencia civil”, jonka dokumentaristi käänsi englanniksi sanoilla ”civil union”). Argentiinalainen arkkipiispa Victor Manuel Fernandez, joka CNA:n mukaan tuntee Franciscuksen hyvin, totesi dokumentin julkaisemisen jälkeen, että paavin käyttämä termi voi tarkoittaa läheistä kumppanuutta ja yhdessä asumista, joka ei sisällä seksiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.