null Paavi Franciscus linjasi: katolinen kirkko ei hyväksy kuolemantuomiota enää missään tilanteessa

Amnesty Internationalin mukaan ihmisiä tuomittiin kuolemaan 53 maassa vuonna 2017 .

Amnesty Internationalin mukaan ihmisiä tuomittiin kuolemaan 53 maassa vuonna 2017 .

Paavi Franciscus linjasi: katolinen kirkko ei hyväksy kuolemantuomiota enää missään tilanteessa

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson pitää paavin päätöstä isona askeleena ja viikon hyvänä ihmisoikeusuutisena.

Paavi Franciscus muutti 1. elokuuta katolisen kirkon katekismuksen kohtaa, joka koskee kuolemantuomiota. Muutoksen jälkeen katolinen kirkko ei hyväksy kuolemantuomiota enää missään tapauksessa.

Aiemmin kyseinen katekismuksen kohta kuului näin: "Kirkon perinteinen opetus – edellyttäen, että syyllisen henkilöllisyys ja vastuullisuus on täysin selvitetty – ei sulje pois turvautumista kuolemantuomioon, jos se on ainoa keino suojella tehokkaasti ihmiselämää laittomalta hyökkäjältä."

Uuden kohdan alustava suomennos puolestaan kuuluu näin: "[...] kirkko opettaa evankeliumin valossa, että ’kuolemaan tuomitsemista ei voi hyväksyä, koska se on hyökkäys ihmispersoonan koskemattomuutta ja arvokkuutta vastaan’, ja kirkko työskentelee määrätietoisesti kuolemantuomioiden poistamiseksi kaikkialta maailmasta."

Paavi Franciscus on aiemminkin puhunut kuolemantuomiota vastaan.

Katolisen kirkon ehdoton kanta tulee varmasti vauhdittamaan kehitystä kohti maailmaa, jossa ei enää voida laillisesti teloittaa.

– Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kutsuu Franciscuksen päätöstä "viikon hyväksi ihmisoikeusuutiseksi".

– Katolisen kirkon ehdoton kielteinen kanta kuolemanrangaistukseen tulee varmasti vauhdittamaan kehitystä kohti maailmaa, jossa ei enää voida laillisesti teloittaa, Johansson sanoo.

Johanssonin mukaan 1990-luvulta alkaen trendi on ollut selvä: yhä useampi maa luopuu kuolemanrangaistuksesta.

– Katolisen kirkon eri tahot ovat jo aiemmin olleet tärkeä osa kuolemanrangaistusta vastustavaa liikettä, mutta uusi ehdoton kanta, jossa vastustetaan laillisia teloituksia kaikissa tapauksissa, on iso askel.

Amnesty Internationalin mukaan vuonna 2017 ihmisiä tuomittiin kuolemaan 53 maassa ja kuolemantuomio panttiin täytäntöön 23 maassa. BBC:n mukaan Yhdysvalloissa, jonka asukkaista 22 prosenttia on katolilaisia, kuolemantuomio on mahdollinen 31 osavaltiossa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: