null Paavi Johanna: 10 syytä fanittaa paavia

Puheenvuorot

Paavi Johanna: 10 syytä fanittaa paavia

Kun paavi saapuu areenalle, ihmismassat hurraavat ja musiikki raikaa. Hetkinen, onko tuo siis paavi vai Madonna? Paavi se on, ja onkin monta hyvää syytä fanittaa häntä.

Kollegani paavi Franciscus kävi naapurissamme Ruotsissa tällä viikolla. En valitettavasti päässyt paikalle omien paavillisten velvoitteideni takia, mutta kiitos teknologian, pystyin seuraamaan tapahtumien kulkua netistä. Rukoushetki Lundin tuomiokirkossa oli juhlava ja harras, sellainen, jota osaa odottaa kun tulee paavi kylään. Mutta kun lähetys siirtyi Malmö Areenalle, leukani loksahti.

Bändi soittaa, on videoita ja värivaloja – ja sitten juontaja tulee ja julistaa, että paavi on saapunut. Kansanjoukko räjähtää. Aplodeja, huutoja, kännyköiden kamerat loistavat. Rytmikkäitä taputuksia ”Papa Francesco!” –huutojen kera. Mitä ihmettä? Nyt ei edes olla katolisessa maassa! Onko nyt ihan varma, ettei saapuja ole Madonna tai Maradona?

Tarkemmin ajatellen paavin fanittaminen on varsin järkevää, moninkertaisesti järkevämpää kuin Madonnan. Seuraavassa syitä – tietenkin kymmenen –  sille, miksi paavi on täydellinen superstara.

1. Suurinkaan viihdetähti ei ole ollut tähti kauempaa kuin muutaman vuosikymmenen. Paavi puolestaan on ollut superstara lähemmäs 2000 vuotta.

2. Paaveja voi fanittaa yleisesti, mutta parasta on kun vuorossa sattuu olemaan sympaattinen paavi. Franciscus on todellakin sitä.

3. Paavi puhuu maailman tärkeimmistä asioista. Siinä missä ensimmäisen maailman ongelmissa piehtaroivat hyväosaiset unohtavat ilmastonmuutoksen ja kärsivien ihmisten hädän sillä sekunnilla, kun niitä ei hierota heidän naamaansa, paavi puhuu niistä. Ja kutsuu muitakin puhumaan.

4. Henkilöpalvonta on aina muodissa. Tapahtumassa keskeisessä roolissa ollut Luterilaisen Maailmanliiton presidentti Munib Younan osoittautui erittäin sympaattiseksi ja karismaattiseksi tyypiksi, mutta eihän tätä ennen kukaan tiennyt, kuka hän on.

5. Paavia ei voi olla tietämättä. Paavilla on vaikutusvaltaa satoihin miljooniin ihmisiin. Katolinen kirkko on maailman suurin verkosto.

6. Megatähteys voi aiheuttaa narsismia, mutta paavilla on sitä vastaan merkittävä suoja. Hänen tehtävänsä on olla itseään suuremman palveluksessa. Suoja ei aina pidä, mutta on se silti jotain.

7. Paaviuden historia on niin värikästä, että sitä voi lukea kuin viihdekirjallisuutta. Mukaan mahtuu irstailijoita, merirosvoja, kilpailevia paaveja ja legendan mukaan yksi nainenkin, tietysti Paavi Johanna.

8. Paavilla on oudot vaatteet ja persoonallinen auto, kuten supertähdellä kuuluukin.

9. Paavi-instituutio ei ole häviämässä mihinkään. Jotakin pysyvää tässä muuttuvassa maailmassa.


10. Ei-katolilaisille paavi on turvallinen fanituksen kohde. Voimme rauhassa arvostaa sitä hyvää mitä hän tekee, mutta lopulta hänen lausumansa tai katolisen kirkon vanhoilliset arvot eivät velvoita meitä. Rusinat pullasta!

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Paavi puhuu julmia ainoasta oikeasta perheestä – liberaali mediakuva on valheellinen

Puheenvuorot Kolumnisti

Ylenkatsova puhe kohdistetaan lapsiin, jotka ovat täysin syyttömiä siihen, että heidän vanhempansa rakastavat toisiaan luvatta.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.