null Paavi Franciscus julisti hellyyden vallankumousta

Paavi puhui TED-konferenssille videon välityksellä. Hän puhui hellyyden vallankumouksesta, myötätuntoisesta, toisen asemaan asettuvasta asenteesta.

Paavi puhui TED-konferenssille videon välityksellä. Hän puhui hellyyden vallankumouksesta, myötätuntoisesta, toisen asemaan asettuvasta asenteesta.

Ajankohtaista

Paavi Franciscus julisti hellyyden vallankumousta

Paavi Franciscus piti videopuheen TED-konferenssissa Vancouverissa ja kehotti valtaapitäviä nöyryyteen.

Täysi salillinen tieteen, teknologian ja kulttuurielämän vaikuttajia puhkesi suosionosoituksiin, kun paavi Franciscus piti yllätyspuheen TED-konferenssissa Vancouverissa Kanadassa. Vatikaanista lähetetyssä videopuheenvuorossaan paavi peräänkuulutti hellyyden vallankumousta.

Paavi Fransiscus korosti, että hellyys on rohkeimpien miesten ja naisten valinta, luonteenlujuutta, ei heikkoutta. Hellyys on solidaarisuuden ja nöyryyden tie.

– Mitä vahvempi olet, mitä enemmän toimintasi vaikuttaa toisiin ihmisiin, sitä suurempi velvollisuus sinulla on toimia nöyrästi. Jos et toimi, se valta, mitä sinulle on annettu, tuhoaa sinut ja tuhoaa toiset, korosti paavi ja kutsui ihmisiä liittymään mukaan hellyyden vallankumoukseen.

Fransiscus pyysi konferenssin osallistujia käyttämään vaikutusvaltaansa toisista ihmisistä huolehtimiseen. Hän kertoi miettivänsä usein kysymystä, "miksi nuo enkä minä", kun hän kohtaa sairaita, siirtolaisia, vankeja ja työttömiä, ihmisiä, jotka on syrjäytetty yhteiskunnasta. Hän on itse syntynyt köyhään maahanmuuttajaperheeseen. Tuo kysymys "miksi nuo enkä minä" ajaa hänen mukaansa miettimään sitä, millainen vastuu onnekkailla on huolehtia niistä, jotka ovat vähemmän onnekkaita.

Maailmassa on paavin mukaan paljon kärsimystä, koska keskitymme liikaa rahaan ja esineisiin ihmisten sijasta. Paavi kertoi kertomuksen laupiaasta samarilaisesta, jonka pappi ja leeviläinen, oman aikansa arvostetut henkilöt, jättivät ryöstettynä ja haavoittuneena tien sivuun makaamaan. Vain muiden halveksima samarialainen pysähtyi auttamaan. Nytkin usein juuri ne, jotka pitävät itseään arvostettavina, jättävät muut ihmiset, jopa kokonaiset kansat tien sivuun ilman apua.

Paavi korosti sitä, ettei kukaan ihminen ole vain itsenäinen ja muista erotettu minä. Parempaa tulevaisuutta voi rakentaa vain niin, että ihmiset toimivat yhdessä ja kaikki otetaan mukaan.

– Me kaikki tarvitsemme toisiamme, korosti Franciscus.

Jokainen voi toimia pahaa vastaan

Tämänkertaisen TED-konferenssin teema on "Tuleva sinä". Paavin mukaan kristinuskossa tulevaisuudella on nimi eli Toivo. Se ei ole toiveikkuutta, naiivia opitimismia, vaan sydämen ominaisuus. Toivo on sitä, että ihminen ei haudo menneitä tai elä vain nykyhetkessä, vaan kykenee näkemään myös huomiseen ja avaamaan ovia sinne. Paavin mukaan yksi ihminen voi riittää siihen, että toivoa on ja tuo ihminen voit olla sinä. Kun mukaan liittyy toinen sinä ja vielä toinen, syntyy me, ja sieltä voi alkaa hellyyden vallankumous.

– Mitä on hellyys? Se on rakkautta, joka tulee lähelle ja todelliseksi. Se on liikettä, joka alkaa sydämestä ja leviää silmiin, korviin ja käsiin. Se merkitsee sitä, että käytät silmiäsi toisen ihmisen huomaamiseen, korviasi toisten kuuntelemiseen, lasten, köyhien, niiden, joita tulevaisuus pelottaa. Hellyys on sitä, että olet samalla tasolla kuin toinen ihminen.

Mitä vahvempi olet, mitä enemmän toimintasi vaikuttaa toisiin ihmisiin, sitä suurempi velvollisuus sinulla on toimia nöyrästi.

Paavin mukaan jokaisella on mahdollisuus toimia pahaa vastaan, olla kuin laupias samarialainen. Jokainen meistä on yhtä arvokas ja korvaamaton Jumalan silmissä. Tämän päivän konfliktien keskellä jokainen ihminen voi olla kirkas kynttilä, joka muistuttaa, että valo voittaa pimeyden.

Tieteellä lisää tasa-arvoa

Tiede auttaa paavin mukaan ymmärtämään sellaista todellisuutta ja maailmaa, jossa kaikki asiat kytkeytyvät toisiinsa ja toimivat toistensa kanssa. Paavin mielestä olisi hienoa, jos tieteen ja teknologian kehitykseen sisältyisi enemmän tasa-arvoisuutta ja sosiaalista vastuuta. Jos sen lisäksi, että löydämme kaukaisia planeettoja, löytäisimme jälleen myös yhteyden tällä samalla planeetalla olevia sisarten ja veljien tarpeisiin. Paavi kehotti ihmisiä myös kuuntelemaan yhteisen kotinsa, sairaan ja saastuneen maapallon hiljaista hätähuutoa.

Samantapaisia ajatuksia kuin paavilla, oli Washington Postin mukaan myös konferenssin maanantain puhujalla rabbi Jonathan Sacksilla. Hän kehotti korvaamaan sanan minä sanalla toinen ja puhumaan esimerkiksi itsensä auttamisen ja itsensä arvostamisen sijasta toisen auttamisesta ja arvostamisesta.

TED-konferenssi on vuonna 1984 ensimmäisen kerran järjestetty voittoa tavoittelematon kutsuvierastilaisuus, jonka tavoite on jakaa levittämisen arvoisia ja maailmaa muuttavia ajatuksia.

TED tulee sanoista teknologia, viihde ja muotoilu, mutta nykyisin puheenvuorot ovat levinneet kattamaan monia muita alueita. Puhujien joukossa ovat olleet muun muassa Bill Gates, Bill Clinton, Bono, nobelisti James D. Watson ja niin edelleen. Suomalaisista puheen on pitänyt vain F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Paavi Franciscus puhui vapauden merkityksestä Tallinnan Vapaudenaukion messussa

Ajankohtaista

Paavi Franciscus vieraili tiistaina Tallinnassa osana apostolista Baltian kiertuettaan. Vapaudenaukion messua kuunteli 10 000 ihmistä, joukossa satoja suomalaisia.







Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.