null Suonpää: Paavi puhuu julmia ainoasta oikeasta perheestä – liberaali mediakuva on valheellinen

Puheenvuorot Kolumnisti

Suonpää: Paavi puhuu julmia ainoasta oikeasta perheestä – liberaali mediakuva on valheellinen

Ylenkatsova puhe kohdistetaan lapsiin, jotka ovat täysin syyttömiä siihen, että heidän vanhempansa rakastavat toisiaan luvatta.

Liberaaliksi paaviksi mediassa usein kuvattu Franciscus muistutti olevansa katolinen ja vertasi sikiöseulontoja sekä raskaudenkeskeytystä natsien rodunjalostukseen. ”Sanon tämän surulla”, väitti paavi ja jatkoi: ”Viime vuosisadalla natsien rotupuhdistus järkytti koko maailmaa. Tänään teemme samaa, mutta nyt valkoiset hanskat kädessä.” Siinä meni pieleen osapuilleen kaikki, kuten menee Franciscuksen luonnehtiminen liberaaliksi.

Se, että paavi vastustaa aborttia, ei tietenkään ollut yllätys kenellekään. Hiukan kiusallista kuitenkin on, että aborttia vastaan taistellessaan paavi vertaa sitä holokaustiin, jota katolinen kirkko ei koskaan samalla vimmalla vastustanut. Euroopan miljoonien juutalaisten, romanien, homojen ja kehitysvammaisten kohtalo ei saanut kirkolta ollenkaan samaa huomiota kuin raskaudenkeskeytys. Ihmisalkio on ollut kirkolle arvokkaampi kuin ihminen, mikäli se ihminen sattuu olemaan juutalainen, homo tai romani.

Vähemmälle huomiolle paavin ulostulossa jäi kuitenkin hänen hyökkäyksensä sateenkaariperheitä vastaan. Samassa Italian perheyhdistykselle pitämässään puheessa paavi nimittäin teki selväksi myös sen, että on vain yhdenlaisia oikeita perheitä. Paavia kiusaa, että nykyisin puhutaan ”perheiden moninaisuudesta”, vaikka ainoa oikea on ”perhe Jumalan kuvana, mies ja nainen, se ainoa oikea.” Oikean perheen ei tarvitse olla katolinen tai edes kristitty ollakseen Jumalan kuva, kunhan vanhemmat ovat heterosuhteessa.

Tässäkään ei ehkä yllätä asenne, vaan retoriikan kovuus ja loukkaavuus. Kaikki me tiedämme, että katolisen kirkon – kuten meidänkin kirkkomme – mielestä ainoa oikea avioliitto on sen perinteisen porvarillisen ydinperhemallin mukainen yhden miehen ja yhden naisen avioliitto. Nyt oli kuitenkin kyse perheistä, ei avioliitosta. Tuomitessaan homoseksuaaliset aikuiset paavi samalla ylenkatsoo heidän lapsiaan: te ette ole oikea perhe. Se on julmaa ja väärin.

Aikuiset on menetetty, nyt taistellaan lasten sieluista.

Sama julmuus toistuu suomalaisessa Aito avioliitto -retoriikassa. Sen jälkeen, kun taistelu ”aidosta avioliitosta” hävittiin, ei aikuisten seksuaalisen suuntautumisen tuomitseminen ole enää riittänyt. Nyt ylenkatsova ja alistava puhe kohdistetaan lapsiin, jotka ovat täysin syyttömiä siihen, että heidän vanhempansa rakastavat toisiaan luvatta. Moni suomalainenkin on innolla jakanut tätä samaa paavin viestiä. Aikuiset on menetetty, nyt taistellaan lasten sieluista.

Jotain hämmentävää oli toki siinäkin, miten selibaatissa elävä vanha mies samalla ylisti naiset paikalleen näissä paavillisen oikeissa avioliitoissa: ”Monet naiset ovat hiljaa ja katsovat muualle odottaessaan miestensä uskottomuuden loppuvan.” Tämäkin on tuttua myös suomalaisesta avioliittokeskustelusta. ”Kaiken se kestää, kaiken se kärsii” on yleensä velvoittanut lähinnä naisia, ei niinkään miehiä.

Avioliiton pyhyys on paaville ja monille kristityille siinä, että vaimot antavat miehilleen anteeksi pettämisen. Ilmankos sanoma kohdistuu koko perheisiin eli myös lapsiin. Aikuisille tällaista viestiä olisi aika vaikea enää myydä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Valeuutinen muovinkierrätyksestä

Puheenvuorot

Näin maailmankuva vihreästä salaliitosta, joka yleensä jää äärioikeistolaisten nettilehtien sisälle, muuttui vahingossa uutiseksi oikeissa tiedotusvälineissä.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.