null Päivä kirkon töissä: Suntio

Suntio Ritva Linnajärvi näyttää tuntisuntio Heidi Formille, mitä kaikkea kirkossa tehdään ennen messua. Kuva: Sirpa Päivinen

Suntio Ritva Linnajärvi näyttää tuntisuntio Heidi Formille, mitä kaikkea kirkossa tehdään ennen messua. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Päivä kirkon töissä: Suntio

Paavalinkirkon suntio Ritva Linnajärvi saattaa päivän aikana olla vahtimestari, siivooja, emäntä, opas ja sielunhoitaja.

12.00 Lähden iltavuoroon kotoa Hakunilasta. Haluan pisteen työpaikan kuntoilukisakorttiin, joten kävelen puoli tuntia reippaasti ennen bussimatkaa.

12.50 Kirkon pihalla huomaan, että on tulossa rauhallinen työvuoro. Yleensä piha on tähän aikaan täynnä lastenvaunuja. Nyt sylivauvaryhmät ovat lomalla, samoin koululaisten iltapäiväkerho.

13.00 Kaksi viidestä suntiosta on paikalla. Aamuvuorolainen Inkeri kertoo, että kuukausittainen palo- ja vikahälytystesti on tehty ja Alasalin kiertoilmauunille on tilattu korjaaja.

13.10 Soittelen löytötavaroista. Teen vikailmoituksen kirkonkelloista. Yksi neljästä automaattisoitosta ei toimi. Tarkistan sähköpostit.

13.30 Laadin Inkerin kanssa ison tukkutilauksen. Ensi viikolle tarvitaan tarjoilut viikkotoimintaan ja uuden kirkkoherran virkaanasettajaisiin.

14.00 Puhdistan nuorisotilan lattian lattianhoitokoneella. Olen koulutukseltani siivousteknikko ja työskentelin ennen siivoustyön ohjaajana. Välillä opastan uuninkorjaajan Alasaliin.

14.55 Päästän kirkon vapaaehtoisen päivystäjän kotiin. Vaihdamme muutaman sanan kirkon eteisessä olevasta taidenäyttelystä.

15.00 Opastan uutta tuntisuntiota Heidiä tehtäviinsä. Hän huolehtii tänään viikkomessusta. Suntion pitää tietää lukematon määrä pieniä yksityiskohtia sulakkeista lähtien. Ammattitaitoa on ymmärtää, miten kaikesta saadaan toimiva kokonaisuus.

15.30 Heidi valmistelee kirkkoa messuun, minä siivoan Alasalia. Vastaan puhelimitse siunaus- ja kastetoimituksiin liittyviin kysymyksiin.

16.20 Keitän itselleni kahvit. Käyn juttelemassa Minna-papin ja Tarja-sihteerin kanssa. Mukavien työkavereiden kanssa on aina hauskaa.

 

Kirkko on avoin kaikille, mutta siellä pitää voida olla rauhassa. Yleensä selvitään puhumalla.

 

16.45 Teen tarviketäydennyksiä siivouskomeroihin. Tyhjennän pari astianpesukonetta. Muistan, että kirkon flyygelin kostuttimeen pitää lisätä vettä.

18.00 Messussa istun Heidin kanssa kirkon perällä. Hän kysyy, voiko suntio työvuorossa ollessaan käydä ehtoollisella. Minulle on aina ollut itsestään selvää, että saan osallistua messuun työn ohessa.

Tänäänkin on rauhallista. Joskus kirkkoon voi tulla humalainen tai muu häiritsevästi käyttäytyvä. Kirkko on kaikille avoin, mutta siellä pitää voida olla rauhassa. Yleensä selvitään puhumalla. Olen kuullut kirkon portailla kaikenlaisia elämäntarinoita.

19.00 Tunnelmallisen messun jälkeen järjestelemme kirkon. Kokoamme huomista siunaustilaisuutta varten katafalkin eli arkkukorokkeen.

19.20 Kirkko on yökunnossa, ehtoollishopeat holvissa, kynttilät ja valot sammutettu, ovet lukossa. Toimistossa tilastoimme kävijämäärän: 16. Yläsalista kuuluvat barokkiyhtyeen harjoitukset.

20.00 Viimeisen tarkistuskierroksen jälkeen on kotiinlähdön aika. Oli taas ilo palvella Herraa ja ihmisiä. Monipuolisuus on tässä työssä parasta.

Suntiot numeroina

– Helsingin seurakunnissa työskentelee yhteensä 119 suntiota.

– Heistä naisia on 85 ja miehiä 34.

– Suntioiden tyypillisin ikä on 60–64 vuotta.

– Suntion ammattitutkinnon suorittaminen kestää 1,5–2 vuotta. Kaikilla suntioilla ei ole tutkintoa.

– Keskipalkka on noin 2164 euroa kuukaudessa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Entisestä ”silikoniblondista” tulee suntio – Katri Haapanen uskoo uuden ammatin opettavan nöyryyttä

Hyvä elämä

Katri Haapasen mielestä suntio on mahdollistaja, jonka työssä näkyy elämän koko kirjo.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.