null Entisestä ”silikoniblondista” tulee suntio – Katri Haapanen uskoo uuden ammatin opettavan nöyryyttä

Katri Haapanen suorittaa opintoihinsa kuuluvat harjoittelunsa Hakunilan seurakunnassa ja viihtynyt erinomaisesti.

Katri Haapanen suorittaa opintoihinsa kuuluvat harjoittelunsa Hakunilan seurakunnassa ja viihtynyt erinomaisesti.

Hyvä elämä

Entisestä ”silikoniblondista” tulee suntio – Katri Haapanen uskoo uuden ammatin opettavan nöyryyttä

Katri Haapasen mielestä suntio on mahdollistaja, jonka työssä näkyy elämän koko kirjo.

– Sä oot jotenkin tutun näköinen, joku seurakuntalainen saattaa sanoa Katri Haapaselle.

– Ai, no mulla on vaan sellaiset kasvot, hän vastaa.

Katri Haapanen (ent. Sorsa) ei ole sellainen ”oikea julkkis”, jonka kaikki tunnistaisivat siksi, että hän on ollut mukana politiikassa, musiikkielämässä, missikilpailuissa tai näytellyt. Hän on kyllä ollut julkisuudessa, mutta miksi, se onkin vähän vaikeampi juttu selittää ja samalla jonkinlaista ajankuvaa.

Ollakseen vasta 33-vuotias Haapanen on ehtinyt monenlaista. Hän on työskennellyt sihteerinä, assistenttina mallitoimistossa, kultasepänliikkeessä, optikkoliikkeessä, vaatekaupassa ja DJ:nä. Hän on juontanut chattia telkkarissa, poseerannut mallikuvissa ja kisaillut bikinit päällä Viidakon tähtöset -tosi-tv-ohjelmassa. Hän on mennyt naimisiin, saanut lapsen, ollut kotiäitinä, elänyt ”hippimutsivaiheen” ja pitänyt perheblogia, jossa jakoi elämästään lähes kaiken aina seksielämästä alkaen. Blogin vuoksi hän päätyi kaikenlaisiin otsikoihin, tv-ohjelmiin ja muun muassa Vauva-lehden kanteen.

Mutta nyt elämässä on meneillään uusi vaihe. Haapanen opiskelee suntioksi Laajasalon opistossa ja suorittaa opintoihin kuuluvia harjoittelujaksoja kotikaupungissaan Vantaalla, Hakunilan seurakunnassa.

”Jos mitään ei tapahtuisi, olisin huolissani”

Katri Haapasen tapa kertoa elämästään on suora ja itseironinen. Se näkyy esimerkiksi hänen Instagram-tilillään, jolla on yli 10 000 seuraajaa. Haapanen vääntää huumoria esimerkiksi silikonirinnoistaan, joista tulee ”ongelmajätettä”, sitten kun hänet haudataan, ja jakaa kuvapareja, joissa vierekkäin ovat blondi-Katri bikineissä ja nykyinen hillitysti pukeutunut, omaan ruskeaan hiustenväriinsä palannut suntio-Katri. Paljon on tapahtunut, mutta ei niin paljon kuin pelkän ulkokuoren perusteella voisi kuvitella.

– Kun aloin opiskella suntioksi, jotkuvat ajattelivat, että onkohan Katri seonnut. Toisaalta, kun olin esimerkiksi Viidakon tähtösissä, puhuin uskosta ja muut tiesivät, että olen uskovainen. He, jotka tuntevat minut pidemmältä ajalta, eivät yllättyneet tästä käänteestä niin paljon, Haapanen kertoo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katri Haapanen (@katrimarikahaapanen) on

 

Kyse on oikeastaan siitä, että esiin on tullut vanha Katri. Se, joka on aina uskonut Jumalaan, vaikka erosi kertaalleen kirkostakin, kun usko ihmisiin ja kirkkoon horjui ja silloinen kumppani oli sitä mieltä, että niin pitää tehdä. Katri Haapanen pitää muutosta luonnollisena, vie se minne suuntaan vaan.

Pakkohan muutosta on tapahtua, kymmenen vuottakin on pitkä aika ihmisen elämässä. Jos mitään ei tapahtuisi, olisin huolissani.

Yhtenä päivänä aasipuvussa, toisena hautajaisissa

Vuoden kestävät suntio-opinnot koostuvat sekä teoriaopinnoista että työharjoittelusta. Tähän mennessä opintoihin on kuulunut esimerkiksi kiinteistönhoitoa, työturvallisuutta, kirkollisten toimitusten kulkua, siivousta ja keittiötyöskentelyä. Keväällä on luvassa muun muassa hautaukseen liittyviä asioita.

Hakunilan seurakunnassakin Haapanen on tehnyt jo monenlaista. Yhtenä päivänä voi olla messu, toisena hautajaiset, kolmantena suntioharjoittelija esiintyy aasina lastentapahtumassa.

– Suntio on mahdollistaja. Jos miettii vaikka yhtä päivää seurakunnassa, niin jos suntio ei olisi töissä, ei mikään olisi mahdollista. Työhön liittyy monta asiaa. Jos minun pitää vaikka siivota vessat, teen sen mielelläni.

Suntio-opinnot kiinnostavat nyt monia alanvaihtajia. Katri Haapanen arvioi olevansa luokkansa nuorin.

– Suntion työ on arvostettu ja vanha ammatti. Kun on elänyt ja katsonut elämää tiettyyn pisteeseen, haluaa nähdä muutakin. Tämä on ollut minullekin silmiä avaava työ. Tässä näkee elämän kiertokulun, saman päivän aikana voi olla hautajaiset ja kaste.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katri Haapanen (@katrimarikahaapanen) on

 

Työssä kohdatut asiat saavat miettimään, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.

– Jos joku ei oppisi nöyryyttä tässä työssä, pitäisi katsoa peiliin. Puhutaan elämästä ja kuolemasta ja valmistellaan muiden tärkeitä tilaisuuksia. On myös annettava muille tilaa loistaa.

Opintojen myötä Katri Haapanen on miettinyt paljon omaa herkkyyttään.

– Herkkyys voi olla kantava voima, mutta sitä pitää osata hallita. Herkkyys tuo empatiakykyä, ja sitä minulla on, mutta en voi itkeä muiden hautajaisissa. Minun pitää olla niin vahva, että pystyn tukemaan omaisia.

Herkkyyden käsittelyyn Katri Haapanen on saanut tukea työkavereiltaan. Hän muistaa hyvin erityisesti yhden papin sanat, joka sanoi, ettei meidän ihmisten tarvitse toisten suruja kantaa, vaan voimme luottaa Jumalaan.

– Hakunilassa on tosi hyvä ilmapiiri. Täällä puhalletaan yhteen hiileen, ja minut on otettu tosi lämpimästi vastaan.

Ateistin ja uskovaisen mutkatonta yhteiseloa

Nuorempana Katri Haapanen halusi julkisuutta julkisuuden vuoksi. Sitä tulikin, ja sen myötä kaikenlaista palautetta. Enimmäkseen se oli positiivista, mutta myös negatiivista tuli, jopa tappouhkaus. Perheen omaisuuttakin tuhottiin.

Suntio-opintojen myötä Katri Haapanen on alkanut saada toisenlaisia kommentteja. Jotkut haluavat puhua hengellisistä asioista tai siitä, millaista siellä kirkossa oikeasti on.

Kotonakin puhutaan uskonnosta ja kirkosta. Katri Haapasen aviomies Sasu on kirkkoon kuuluva ateisti. Yhteiselo on kuitenkin mutkatonta.

– Esimerkiksi kuolema on meillä avoin puheenaihe, siitä on puhuttu myös meidän viisivuotiaan kanssa. Hänelle sanomme, että äiti uskoo, että kun ihminen kuolee, hän menee Jumalan luo. Isi uskoo, että meistä kasvaa nurmikkoa.

Toisinaan se on Sasu, joka vetoaa kristillisiin hyveisiin.

– Kun menin ostoksille, hän muistutti, että paavi kehotti olemaan vaatimaton ja käyttämään vain vähän rahaa.

Aviomies on suhtautunut tyynesti vaimonsa käänteisiin. Oikeastaan on hänen ja pojan ansiota, että Katri Haapanen on nykyisin paremmin sinut itsensä kanssa ja uskaltaa tehdä valintoja muista välittämättä.

Haapanen kiittelee myös vanhempiaan.

– He kaikki ovat aina tukeneet minua, sanoneet, että mene vaan ja tee! Pitää olla asioita, joita muistella.

Suntion työssä kohtaa myös kuolemaa ja surua. Katri Haapanen on joutunut miettimään, miten työssä pärjää, kun on herkkä ihminen.

Suntion työssä kohtaa myös kuolemaa ja surua. Katri Haapanen on joutunut miettimään, miten työssä pärjää, kun on herkkä ihminen.

Myös muut kirkolliset ammatit kiinnostavat

Katri Haapasen suntio-opinnot päättyvät keväällä. Sen jälkeen hän aikoo tehdä töitä tuntisuntiona ja jatkaa osa-aikatyötään vaatekaupassa.

– Tykkään tehdä töitä erilaisissa paikoissa, erilaisten ihmisten kanssa.

Kun ainakin vuosi on kulunut töissä, voi miettiä seuraavaa siirtoa. Haapasta kiinnostavat myös muut kirkolliset ammatit, esimerkiksi papin tai diakonin työ sekä sielunhoito.

Se, mihin suuntaan hän lopulta lähtee, on kiinni taloudellisistakin seikoista. Asuntolainaa pitäisi maksaa pois, ja varsinkin papiksi opiskelu vie monta vuotta.

Unelmia Haapasella riittää.

– Haluan opiskella, matkustaa, nähdä ja kokea. Olen vähän tuuliviiri, ei minusta koskaan tiedä.

Monipuolinen työ, johon valmistuu noin vuodessa

Suntion työhön kuuluu seurakunnan tilojen valmistelu jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia varten. Suntio muun muassa avustaa tilaisuuksissa pappia ja kanttoria, ohjaa tilaisuuksiin osallistujia ja huolehtii tilaisuuksien käytännön sujumisesta. Joissakin seurakunnissa suntio hoitaa myös vahtimestarin, kiinteistönhoidon tai hautausmaanhoidon tehtäviä. Työ edellyttää seurakunnan työn tuntemusta sekä osaamista kiinteistöjen ja viheralueiden sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden tilojen ja esineiden hoidosta.

Varsinaista suntion ammattitutkintoa ei ole enää olemassa, vaan uusi tutkinto on nimeltään seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinto. Tutkintorakenne muuttui 1.8.2018. Uudessa tutkinnossa on kaksi osaamisalaa: seurakuntapalvelun osaamisala (suntio) tai hautauspalvelun osaamisala (hautaustoimistotyöntekijä).

Koulutus tapahtuu pääasiassa työpaikalla.

Opinnot kestävät noin 1–1,5 vuotta.

Alaa voi opiskella esimerkiksi Laajasalon Opistossa Helsingissä, Seurakuntaopistossa Pieksämäellä ja Järvenpäässä ja Turun kristillisellä opistolla.

Ala kiinnostaa tällä hetkellä monia alanvaihtajia. Suntioksi ovat opiskelleet myös muutamat näyttelijöinä tunnetut henkilöt kuten Sara Paavolainen ja Marja Packalén.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.