null Paljon onnea!

Neljän lapsen äiti Riikka Oinonen ehtii myös leipoa.

Neljän lapsen äiti Riikka Oinonen ehtii myös leipoa.

Paljon onnea!

Vantaalainen harrastajaleipoja Riikka Oinonen teki teini-ikäiselle Vantaan Lauri -lehdelle syntymäpäiväkakun.

Rekolalaisen Riikka Oinosen mielestä kakkujen leipominen on terapeuttista, luovaa ja tosi kivaa, varsinkin jos sitä saa tehdä kaikessa rauhassa. Perhepäivähoitajana työskentelevä neljän lapsen äiti ei muista milloin hän leipoi ensimmäisen täytekakkunsa. Jo Riikan lapsuudenkodissa leivottiin paljon.

— Veljeni teini-ikäiset kaverit saattoivat tulla meille lauantaisin, vaikka veljeni ei ollut edes kotona. He tiesivät, että äitini leipoi lauantaisin pullaa, Riikka kertoo.

Sekä Riikan äiti että isä leipoivat täytekakkuja, mutta mieleen ovat jääneet erityisesti isän leipomat kakut.

— Isä teki kakkuihin erilaisia muotoja ja päällysteitä, hän muistelee.

Riikka itse leipoo hoitolapsilleen joka viikko jotakin: pasteijoita, pullia tai puuron tähteistä sämpylöitä. Leivonta- ja ruoka-aiheisen Pulla-akka nimisen blogin Riikka perusti muistikirjaksi itselleen.

— Sovellan paljon leipoessani ja laittaessani ruokaa. Olen tallettanut blogiin hyviksi havaitsemiani reseptejä.

Näyttäviä fantasiakakkuja valmistanut Riikka kehottaa leipojia soveltamaan reseptejä omien makumieltymysten mukaan.

— Esimerkiksi Lauri-kakussa karpalot voi vaihtaa mustikoihin tai puolukoihin. Jos ei välitä massapintaisista kakuista, kakun voi koristella kermavaahdolla.


Lauri-kakku

Paras lopputulos syntyy varaamalla kakun leipomiseen kolme päivää aikaa. Ensimmäisenä päivänä paistetaan kakkupohja, toisena päivänä valmistetaan sokerimassakoristeet ja täytetään kakku. Kolmantena päivänä koristellaan.

Kakkupohja

  • 6 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri ilmavaksi, paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne ripeästi pyöräyttäen muna-sokerivaahdon joukkoon. Älä enää vatkaa. Paista kakkupohja voidellussa ja jauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin 50–60 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Täyte

  • 3 kananmunaa
  • 0,75 dl sokeria
  • 3,5 dl vispikermaa
  • 300 g valkosuklaata
  • 6 liivatelehteä
  • 1 prk kondensoitua maitoa tai 2 dl valmista kinuskikastiketta
  • 2 dl karpaloita

Kaada kondensoitu maito syvään, mikronkestävään astiaan. Kuumenna mikrossa 500–650 W teholla ½ minuuttia kerrallaan. Sekoita seosta välillä ja tarkkaile, ettei se kiehu yli. Valmiin toffeen tulisi olla vaaleaa ja kastikemaista. Aikaa sen kuumentamiseen kuluu noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Laita liivatteet ohjeen mukaan likoamaan kylmään veteen. Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata lautaselle pilkottua suklaata mikrossa ½ minuuttia kerrallaan, välillä sekoittaen. Yhdistä jäähtynyt toffee ja muna-sokerivaahto, lisää valkosuklaa ja kiehuvaan vesitilkkaan liotetut liivatteet. Lisää viimeiseksi kermavaahto ja osa karpaloista.

Kasaa kakku samaan vuokaan, jossa pohja paistettiin. Vuoraa vuoan pohja tuorekelmulla siten, että kelmu ylettyy myös vuoan reunoille ja ulkopuolelle. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Laita kakun ylin kerros vuoan pohjalle. Kostuta se esimerkiksi tomusokerilla ja vaniljasokerilla makeutetulla maidolla. Kumoa päälle puolet täytteestä ja tasoita. Ripottele täytteen pinnalle karpaloita.

Laita kakun keskimmäinen kerros vuokaan ja kostuta. Levitä päälle loput täytteestä ja ripottele karpaloita päälle. Laita päällimmäiseksi kakun pohjapala ja kostuta se. Käännä kelmut reunojen ulkopuolelta kakun päälle. Anna kakun olla jääkaapissa yön yli.

Koristelu

Sokerikreemi

125 g pehmeää margariinia

250 g tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

1 rkl kermaa

Sekoita pehmeä margariini ja puolet tomusokerista. Lisää vaniljasokeri ja kerma. Sekoita joukkoon loput tomusokerista. Valmis kreemi on pehmeää ja tasaista.

Kumoa kakku tarjoilualustalle. Levitä kreemiä tasaiseksi kerrokseksi kakun reunoille ja päälle. Jos kreemi tuntuu hankalalta levittää, pehmitä sitä mikrossa parin sekunnin ajan.

Värjää loput sokerikreemistä vihreällä pastavärillä. Pursota koristeluvaiheessa vihreällä kreemillä kakun pinnalle nurmikko ja kukkien lehdet lehti- ja ruohotyllaa apuna käyttäen.

Kakun kansi

Varaa kakun kuorruttamiseen ja koristeluun kilon verran sokerimassaa. Lauri-kakun kansi on kaulittu sokerimassasta ja marsipaanista. Kantena voi käyttää myös esimerkiksi pelkkää sokerimassaa. Kauli massa noin 4 millimetriä paksuksi. Jos massa tarttuu kaulimeen, laita massan ja kaulimen väliin tuorekelmua.

Nosta kuorrutelevy kreemin pinnalle ja hiero se kämmenellä kevyesti kreemiin kiinni. Leikkaa reunoilta ylijäävät osat pois. Kannen ei tarvitse peittää niitä kakun kohtia, joihin pursotetaan isompi alue ruohoa.

Sokerimassakoristeet

Valmista lopusta sokerimassasta koristeita kakun päälle. Lauri-kakun koristeita on värjätty tomuväreillä ja geelimäisillä pastaväreillä.

Esimerkiksi kirkko on tehty maalaamalla sokerimassapintaa siveltimillä ja tomuväreillä. Kukat on leikattu massasta kukkaleikkurilla. Kivimuurin osat ja kirkko on kuivatettu pystyyn nostetun kakkuvuoan reunalla, jotta koristeet saatiin kuperan muotoisiksi. Kivet on kiinnitetty kakkuun elintarvikeliimalla, kirkko ja Laurentius tomusokerista ja vedestä sekoitetulla pikeerillä.

ohje Riikka Oinonen

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.