null Paras lahja

Eero Huovinen pohti kasteen merkitystä kastemaljan äärellä Hakunilan kirkossa.

Eero Huovinen pohti kasteen merkitystä kastemaljan äärellä Hakunilan kirkossa.

Paras lahja

Kaste antaa lapselle hyvän tulevaisuuden.

Emerituspiispa Eero Huovinen on sitä mieltä, että kasteesta voi puhua myös nimenantojuhlana.

– Kasteessa lasta puhutellaan hänen omalla nimellään. Kasteen yhteydessä vanhemmilta kysytään, minkä nimen he ovat antaneet lapselleen. Tietenkin he ovat voineet kertoa sen aikaisemminkin.

– Lapsi on paitsi vanhempiensa myös esimerkiksi isovanhempiensa ja kummiensa lapsi. Kasteessa lapsesta tulee vielä Jumalan lapsi. Hän saa itselleen Jumalan kaiken rakkauden, armon, hyväksymisen ja siunauksen.

Toisinaan vanhemmat, jotka on itse kastettu lapsena, saattavat epäröidä lapsensa viemistä kasteelle.

– Vanhemmat tekevät lapsensa puolesta monenlaisia muitakin päätöksiä, jotka kuuluvat hyvään huolenpitoon. Antavat ruokaa, vaikkei lapsi osaa pyytää. Laulavat lauluja, kertovat satuja.

– Aivan samalla tavalla kaste on osa vanhempien kasvatustehtävää, pääoma, jonka voi antaa lapselle tämän elämän alussa. Se on kuin avaisi säästötilin, joka auttaa lasta hänen elämänsä aikana. Aikuiseksi vartuttuaan lapsi voi tehdä omia valintojaan.

Kaste toimitetaan Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Huovisen mukaan käytäntö kertoo siitä, että Isä Jumala on luonut lapsen, Kristus vapauttaa hänet kaikesta pahasta ja Pyhä Henki johtaa hänet seurakunnan elämään.

– Jumalan lapsena oleminen kestää läpi koko elämän, aina taivaaseen asti. Toisaalta jos ei ole lapsena tullut kastetuksi, kasteelle pääsee aina.

Eero Huovinen pitää kastetta parhaimpana lahjana, jonka lapsi voi saada. Tulevathan sen mukana ”kaikki taivaan tavarat”.


Eero Huovinen saarnaa su 12.1. klo 12 alkavassa messussa Hakunilan kirkossa, Hakunilantie 48. Messun aiheena on Kasteen lahja.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kastepäivänä juhlaväki saa tulla valmiiseen pöytään

Ajankohtaista Hengellisyys

Seurakunta tarjoaa ristiäisille kauniit puitteet ja kakkukahvit.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.