null Petri Laaksosen uusi levy kertoo surun kokemuksista

– Suru ja rakkaus kulkevat käsi kädessä, Petri Laaksonen sanoo. Kuva: Juuso Westerlund

– Suru ja rakkaus kulkevat käsi kädessä, Petri Laaksonen sanoo. Kuva: Juuso Westerlund

Hyvä elämä

Petri Laaksosen uusi levy kertoo surun kokemuksista

Laulaja ja lauluntekijä rohkaisee pysähtymään kuoleman äärelle.

Petri Laaksonen menetti vuoden sisällä kaksi läheistään. Ensin 69-vuotias äiti menehtyi rintasyöpään, yhdeksän kuukautta myöhemmin kuoli yllättäen alle 50-vuotias veli.

– Olin täysin lannistettu. Jaksoin tavata yhden ihmisen kerrallaan. "Elämä jatkuu" -rohkaisut tuntuivat kauhean pinnallisilta verrattuna siihen, mitä tunsin. Eikä elämän jatkuminen edes tuntunut merkitykselliseltä, Laaksonen muistelee.

Kokemukset veivät myös halun ja kyvyn tehdä lauluja. Aika ja asioiden kohtaaminen kuitenkin kannattelivat elämää. Parhaillaan Laaksonen kiertää eri puolilla maata konsertoiden kirkoissa.

– Suoraan sanoen en olisi uskonut, että näin voi käydä. Tunnen taas eläväni ja uskallan olla avoin, hän toteaa.

Viiden vuoden tauon jälkeen Laaksoselta ilmestyi lokakuussa uusi albumi. Se valmistui parahiksi, kun hän viettää juhlavuottaan. Laaksosen ura säveltäjänä alkoi 30 vuotta sitten.

– Minun oli pakko tehdä In Memoriam -levy. Asia, joka tuli niin perusteellisesti kohti, piti myös käsitellä perusteellisesti. Toivon, että laulut voisivat koskettaa, lohduttaa ja rohkaista myös muita.

– Olen aina tiennyt, mistä laulan, mutta näiden laulujen tarinaa elän todeksi aivan uudella tavalla, Laaksonen kuvaa.

 

Tunnen taas eläväni ja uskallan olla avoin."


Viimeiset ajat Petri Laaksonen oli äitinsä luona. He muistelivat hyviä päiviä, yhdessäolon hetkiä ja rakkaita ihmisiä elämän varrelta. Laaksonen sai pitää äitiä kädestä kiinni, laulaa ja lukea runoja.

– Äidin ei tarvinnut lähteä pois yksin ja hän nukahti levollisesti. Ymmärsin, miten äärettömän tärkeää on, että kuolevan ihmisen lähellä on toinen ihminen. Kuolema ei tunnu silloin niin pelottavalta, ei lähtijästä eikä jäljelle jäävistä.

Laaksoselle oli raskasta saattaa äiti haudan lepoon, mutta elämänsä raskain kokemus oli pikkuveljen arkun kantaminen ja hautaan laskeminen. Yksi uuden levyn lauluista oli Laaksoselle vaativuudessaan ylitse muiden.

Kyyhkysenmieli-laulu on omistettu veljelleni. Sanoittaja Markus Bäckman tavoitti asian kipeyden täydellisesti. Mietin, miten uskallan ryhtyä sitä säveltämään. Siinä on niin valtava herkkyys ja dynamiikka – mutta juuri siksi se täytyi tehdä.

 

Tummasävyisestä teemastaan huolimatta In Memoriam -levy on valoisa ja täynnä rakkauslauluja. Ihmistä koskettaa syvältä, kun elämä näyttäytyy juuri sellaisena kuin se oikeasti on.

– Ymmärrän, että äitini kuolemaan ja hautajaisiin liittyy myös jotain kaunista. Ehkä surua vahvemmin meitä itkettääkin rakkaus.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Petri Laaksonen ja kanttorit laulavat onnentoivotuksia puhelimessa ystävänpäivänä

Hyvä elämä Ajankohtaista

Ystävää tai rakastettua voi muistaa Rekolan seurakunnan soivalla ystävänpäiväkortilla.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.