null Piispa avoimen taivaan alla

Piispa avoimen taivaan alla

Eero Huovinen: Avoin taivas. WSOY 2008.

Helsingin piispa Eero Huovinen kirjoittaa uusimmassa kirjassaan Avoin taivas sujuvasti ja raikkaasti. Hänellä on myös selkeä perusviesti: Jumala on armollinen, jopa yllätyksiin saakka.

Piispa on evankeliumin asialla, mutta samalla hän on myös kriittinen monia ajan ilmiöitä kohtaan. Hän on huolissaan muun muassa siitä, mitä kiire, epävarmuus ja elämän pirstaleisuus meille tekevät. Aikaa mitataan sekunnin sadasosissa, tapahtumat seuraavat toistaan, tärkeät yhteisöt muuttuvat yhä pienemmiksi. Teemmekö liian monia asioita kykenemättä enää erottamaan olennaisia vähemmän tärkeistä?

Puolet kirjasta käsittelee kuitenkin taivasta tai oikeastaan tietä taivaaseen. Jokaisella on jonkinlainen mielikuva taivaasta, onnen paikasta. Huoviselle se oli pikkupoikana käynti karkkitehtaalla. Olennaista kristillisessä taivastoivossa on, että siellä on joku meitä odottamassa, läheiset ja Jumala.

Huovisen mukaan ihminen tarvitsee elämässään sekä aamu- että ilta-armoa, Jumalan johdatusta ja varjelusta päivään ja anteeksiantamusta tilinteon hetkellä. Kännykkävertauksella Huovinen toteaa, että hyvistä pyrkimyksistämme huolimatta oma saldomme on pahasti miinuksella. Jumalan armo on hänen mukaansa maailman ensimmäinen pre paid –liittymä, jonka Kristus on maksanut ennakkoon ristillä 2000 vuotta sitten.

Vaikka tie taivaaseen on auki, ei se Huovisen mukaan tarkoita, että voisimme täällä elää kuin pellossa. Osattomista, heikoista, halveksituista, kodittomista ja sairaista täytyy pitää huolta. Omilla teoilla ei kuitenkaan voi kiivetä tikapuita pitkin taivaaseen, vaan Jumala laskeutuu alas meidän luoksemme. Suurin yllätys taivaassa on, että ihminen, joka täällä peiliin katsoessaan tuntee itsensä kovin kelvottomaksi, löytää sieltä itsensä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.