null Piispa Hintikka kirkkopäivillä: ”Keskustelut äärioikeiston kanssa käytävä suljettujen ovien takana”

Tutkija Tommi Kotonen (vas.) keskusteli piispojen Kaisamari Hintikan ja Bo-Göran Åstrandin kanssa. Kuva: Juhani Huttunen

Tutkija Tommi Kotonen (vas.) keskusteli piispojen Kaisamari Hintikan ja Bo-Göran Åstrandin kanssa. Kuva: Juhani Huttunen

Ajankohtaista

Piispa Hintikka kirkkopäivillä: ”Keskustelut äärioikeiston kanssa käytävä suljettujen ovien takana”

Jussi Halla-aho nousi jo Kirkkopäivien avajaispäivänä puheenaiheeksi.

Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä kysyi tänään Jyväskylässä alkavilla Kirkkopäivillä uusien piispojen kyselytunnilla, onko oikein, että saman tapahtuman ohjelmaan on sisällytetty piispa Teemu Laajasalon ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon keskustelutilaisuus sananvapaudesta.

Kyseinen tilaisuus on jo aiemmin herättänyt runsasta keskustelua.

Teinilä otti asian esiin uusien piispojen kyselytunnilla Jyväskylän opistolla Espoon piispalta Kaisamari Hintikalta ja hiljattain Porvoon hiippakunnan piispaksi valitulta Bo-Göran Åstrandilta.

Hintikka ei halunnut kommentoida juuri nimenomaista tilaisuutta, mutta hän esitti yleisemmällä tasolla toiveen, etteivät eri tavoin ajattelevat ryhmittymät eristäytyisi toisistaan.

– On kuitenkin kynnyskysymyksiä, joiden jälkeen herää kysymyksiä, kannattaako dialogia jatkaa, Hintikka totesi.

– Yksi kynnyskysymys on, annammeko kaikille ihmisille saman ihmisarvon. Ihmisarvo on jotakin, jota emme voi antaa tai ottaa. Se kuuluu kaikille. Tämä on keskeinen kysymys, jolla mittaan mitä tahansa poliittista ohjelmaa. Ihmisoikeuksien tunnustamista ei voida kyseenalaistaa, Hintikka sanoi.

Sellaisessa tilanteessa olisi vaikea sanoa, että kaikkihan ajavat samaa asiaa eli yhteiskunnan parasta.
– Bo-Göran Åstrand

Hän korosti kuitenkin dialogin välttämättömyyttä, mutta totesi, että sen on oltava pitkäjänteistä ja kaikkia osapuolia sitouttavaa.

– Dialogin täytyy tapahtua suljettujen ovien sisällä ja nimenomaan median kuulumattomissa, Hintikka linjasi.

Myös Åstrand korosti, että kirkon arvomaailma perustuu evankeliumiin, jonka ääni kuuluu silloin, kun kirkko ottaa kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Silloin, kun käy selväksi, että jonkin tietyn puolueen tai kansanliikkeen ohjelmassa evankeliumin arvot ovat uhattuina, kirkon täytyy tehdä erotteluja. Sellaisessa tilanteessa olisi vaikea sanoa, että kaikkihan ajavat samaa asiaa eli yhteiskunnan parasta, Åstrand sanoi.

Uusien piispojen kyselytunnin järjesti Kotimaa-lehti. Tilaisuuden teemana oli oikeistopopulismin nousu. Teinilän juontajaparina tilaisuudessa oli Kotimaa-lehden toimituspäällikkö Freija Özcan. Lisäksi tilaisuudessa oli kutsuttu asiantuntijaksi oikeistopopulismia ja ääriliikkeitä tutkinut valtiotieteen tohtori Tommi Kotonen.

Kirkkopäivät on keskusjärjestö Kirkkopalveluiden järjestämä tapahtuma, joka järjestetään joka toinen vuosi. Kotimaa-lehti on Kirkkopalveluiden omistuksessa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.