null Ovatko piispat Lappeenrannassa kesälomalla vai töissä? – ”Puolisot on kutsuttu mukaan, koska se on perinne”

Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja Mikkelin piispa Seppo Häkkinen osallistuivat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokoukseen joulukuussa 2018. Nyt Häkkinen isännöi Pohjoismaiden luterilaisia piispoja Lappeenrannassa.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja Mikkelin piispa Seppo Häkkinen osallistuivat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokoukseen joulukuussa 2018. Nyt Häkkinen isännöi Pohjoismaiden luterilaisia piispoja Lappeenrannassa.

Ovatko piispat Lappeenrannassa kesälomalla vai töissä? – ”Puolisot on kutsuttu mukaan, koska se on perinne”

Pohjoismaiden piispojen lisäksi kesäkokoukseen osallistuvat myös Viron luterilaisen kirkon piispat.

Pohjoismaiden luterilaiset piispat puolisoineen osallistuvat tällä viikolla Lappeenrannassa kesäseminaariin, jollainen järjestetään joka kolmas vuosi. Paikalla on 49 piispaa, ja yhteensä osallistujia on 87. Pohjoismaiden lisäksi mukaan on kutsuttu Viron luterilaiset piispat.

Kokouksessa kävi tiistaina kirkollisasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. Hän kertoi tukevansa kirkon mukanaoloa Pride-tapahtumissa. Saarikon mukaan kirkon pitää olla siellä, missä ihmisetkin ovat, ja osallistuminen Prideen vahvistaa kirkon tekemää työtä perheiden parissa.

Pohjoismaiden piispat ovat kohta sadan vuoden ajan pitäneet joka kolmas vuosi kesäseminaarin.

Suomen piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen, mistä tällainen perinne on saanut alkunsa?

– Kyseessä on varsin vanha ja vakiintunut perinne, sillä ensimmäinen kokous järjestettiin vuonna 1920. Aloitteen teki aikanaan Ruotsin arkkipiispa Nathan Söderblom.

Onko kyseessä piispojen kesälomareissu vai onko tapaamisessa oikeaa asiaa?

– Kyse on kesäisestä työseminaarista, jossa esitetään maakohtaiset raportit kirkkojen kuulumisista, kuunnellaan asiantuntijaluentoja ja käydään vapaata keskustelua.

Jos kyseessä on työkokous, miksi puolisot ovat mukana? Millaista ohjelmaa heillä on?

– Puolisot on kutsuttu mukaan, koska se on perinne. Sikäli kuin he ovat mukana, he osallistuvat samaan ohjelmaan. Täällä on suurin osa pohjoismaiden piispoista, ja osalla on puolisot mukana.

Muissa Pohjoismaissa kirkot ovat päättäneet vihkivänsä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Suomessa asiaa ratkotaan oikeusistuimissa. Viron kirkko on tiukasti vihkimistä vastaan. Kuuluuko tämä teema piispojen keskustelunaiheisiin?

– Asiaan on viitattu maaraporteissa, mutta muuten se ei kuulu käsiteltäviin teemoihin.

Mistä asioista tämänkertaisessa tapaamisessa keskustellaan?

– Teemana on ”Rajalla”, joten asiantuntijaluennot käsittelevät esimerkiksi kirkon ja valtion rajapintaa Pohjoismaissa sekä kirkkojen ekumeenisia kohtaamisia.

Kun päivien teema on Rajalla, niin ovatko aiheena myös pakolaiset ja turvapaikanhakijat?

– Eivät ole erityisesti teemana, joskin maaraporteissa teemaan on ohimennen viitattu.

Mitkä ovat kokouksen kustannukset ja miten ne maksetaan?

– Jokainen osallistuja vastaa matkastaan Lappeenrantaan ja majoituksestaan konferenssihotellissa. Suomen evankelis-luterilainen kirkko kattaa ohjelmaan ja ruokailuihin liittyvät kustannukset, sillä perinteen mukaan isäntäkirkko osoittaa vieraanvaraisuutta.

– Viimeksi Suomessa on oltu koolla vuonna 2004, joten tämän on hyvin harvinaislaatuinen tilaisuus. Ensimmäisen illan ruokailun tarjosi Lappeenrannan kaupunki.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: