null Piispa Irja Askola vihitään kunniatohtoriksi

Kunniatohtoreita vihitään tänä keväänä yli 20.

Kunniatohtoreita vihitään tänä keväänä yli 20.

Ajankohtaista

Piispa Irja Askola vihitään kunniatohtoriksi

Askola on hyvässä seurassa, kunniatohtoreiksi vihitään myös Saksan liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Sauli Niinistö.

Helsingin yliopisto järjestää Suomen satavuotistaipaleen ja reformaation 500. merkkivuoden kunniaksi tänä keväänä kolme tohtoripromootiota. Yli 20 tieteen, kulttuurin ja yhteiskunnan alalla ansioituneen henkilön joukossa ovat Saksan liittokansleri Angela Merkel, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola.

Irja Askolaa kiitetään hänen rohkeudestaan yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Irja Askolaa kiitetään hänen rohkeudestaan yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Angela Merkel saa filosofisen tiedekunnan kunniatohtorin arvon, Sauli Niinistö vihitään oikeustieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi ja Irja Askola teologisen tiedekunnan kunniatohtoriksi.

Askolan nimitystä kunniatohtoriksi perustellaan muun muassa hänen rohkeudellaan yhteiskunnallisena vaikuttajana. Hän on kunniatohtorin arvostaan häkeltynyt.

– Ujostuttaa, on tämä sen verran merkittävä tunnustus. Ehkä sellaisen syvän ilon aika on myöhemmin, kun asia konkretisoituu. Jos tuo yhteiskunnallinen vaikuttaminen noin koetaan, otan palautteen kiitollisena vastaan. Se on yksi tärkeä osa piispan tehtäviä, sanoo Irja Askola.

Päätöksen perusteluissa nostetaan esille vuonna 1975 teologian maisteriksi Helsingistä valmistuneen Askolan pitkä työura vaativissa kotimaisissa ja ulkomaisissa tehtävissä. Irja Askola on työskennellyt muun muassa Euroopan kirkkojen konferenssissa Genevessä, Diakonia-ammattikorkeakoulussa ja Espoon piispan Mikko Heikan teologisena erityisavustajana. Hänet vihittiin papiksi vuonna 1998. Helsingin piispaksi hänet valittiin 2010. Kunniatohtoriuden perusteluissa mainitaan myös hänen toimintansa kolumnistina ja runoilijana.

Irja Askolan mukaan kunniatohtorin arvo on myös tunnustus vuorovaikutteiselle kirkolle.

– Toimin myös Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa kirkkososiologian assistenttina 1976–1981. Siellä sain hyviä valmiuksia yhteiskunnallisten asioiden jäsentämiseen. Olin mukana muun muassa Kaupunkilaisen kirkko -tutkimuksessa, Irja Askola muistelee.

Hänen mukaansa kunniatohtorin arvo on myös tunnustus vuorovaikutteiselle kirkolle ja kristityille, jotka osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Promootioita on Suomessa järjestetty vuodesta 1643. Kunniatohtorin arvolla yliopiston tiedekunnat haluavat kunnioittaa oman tieteenalansa piirissä ansioituneita professoreita sekä yhteiskunnan ja kulttuurielämän vaikuttajia. Teologisen tiedekunnan promootiota vietetään 8.–10.6.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Irja Askola on vuosia saanut kuulla olevansa huono piispa – silti viime vuosien solvaustulva yllätti

Hengellisyys

Eläkkeelle jäävän piispan sähköposti täyttyy viesteistä, joissa häntä solvataan ja uhkaillaan raiskauksella. Hän lukee ne kaikki.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.