null Nuori Pinkku Pinsku tubettaa lähes 200 000:lle seuraajalle

Pinja Sanaksenaho on kuvannut jo muutaman vuoden vlogeja, joissa hän kertoo omasta elämästään.

Pinja Sanaksenaho on kuvannut jo muutaman vuoden vlogeja, joissa hän kertoo omasta elämästään.

Hyvä elämä

Nuori Pinkku Pinsku tubettaa lähes 200 000:lle seuraajalle

14-vuotias Pinja Sanaksenaho: Välillä on ollut vaikea tajuta, miten iso juttu tämä on.

Vantaalainen Pinja Sanaksenaho kuuluu sukupolveen, jolle on luontevaa tubettaa eli kertoa omista tekemisistään tai muista asioista videoblogeissa internetin YouTube-videopalvelussa. 14-vuotias Sanaksenaho kiinnostui YouTubesta talvella 2013 etsiessään sieltä äitinsä avustuksella räppäri Elastisen musiikkivideon.

– Olen aina ollut luonteeltani esiintyjä. Kun tutustuin YouTubeen, aloin kerätä kotitöillä rahaa järjestelmäkameraan. Kului puoli vuotta, että sain ostetuksi kameran. Neljä päivää kameran ostamisesta laitoin YouTubeen ensimmäisen videoni.

Sanaksenahon videoblogit eli vlogit löytyvät nimellä Pinkku Pinsku, jotka molemmat ovat hänen lempinimiään. Hän kertoo videoissa omasta elämästään, esimerkiksi toukokuussa niissä seikkailtiin lomamatkalla Teneriffalla.

– Olen tehnyt välillä myös haastevideoita. Niissä on vaikka rikottu kananmunia toisen päähän tai tungettu vaahtokarkkeja suuhun ja yritetty samalla sanoa jotain.

Sanaksenaho kuvaa vloginsa enimmäkseen kotona. Mukana ovat toisinaan äiti, pikkuveli, poikakaveri tai joku ystävä. Uusi video syntyy noin kerran viikossa. Sanaksenahosta tämä on hyvä ilmestymisaikataulu, sillä videoiden kuvaaminen on työlästä: se vaatii luovuutta, ja myös editointiin menee aikaa.

Yritän olla ottamatta itseeni, jos joku esimerkiksi haukkuu minua rumaksi.

- Pinja Sanaksenaho

Palaute ei ole aina positiivista

Nuori tubettaja on ollut yllättänyt siitä, miten paljon vakituisia seuraajia hänen vloginsa on saanut. Seuraajia on nyt vajaa 184 000, ja instagramissa heitä on vielä enemmän, noin 218 000.

– Aluksi jo 60 seuraajaakin tuntui paljolta, mutta määrä alkoi nousta tosi nopeasti. Välillä on ollut vaikea tajuta, miten iso juttu tämä on, Sanaksenaho kertoo.

Hänen seuraajansa tai tilaajansa ovat yleensä samanikäisiä tai nuorempia kuin hän itse. He saavat aina ilmoituksen uudesta videosta, jota voi halutessaan myös kommentoida. Kommentit eivät ole olleet pelkästään myönteisiä.

– Yritän olla ottamatta itseeni, jos joku esimerkiksi haukkuu minua rumaksi. Ehkä tällaisia kirjoittavat ovat vain kateellisia tai heillä on ollut huono päivä ja he haluavat purkaa pahaa oloaan johonkin.

– Sain kerran uhkausviestinkin, ja se tietysti tuntui pelottavalta.

Sanaksenaho kuuluu Splay-nettiyhteisöön, jonka kautta hän saa jonkin verran mainostuloja. Nykyään yhteisössä on mukana kaksi muutakin hänen ikäistään tubettajaa.

Tubettajalle tärkeä tapahtuma on kerran vuodessa järjestettävä TubeCon. Siellä voi tavata toisia tubettajia ja omia seuraajiaan, ottaa yhteiskuvia ja jakaa nimikirjoituksia.

– On kiva tutustua muihin tubettajiin sekä nähdä, millaisia seuraajia itsellä on.

Tubettaminen olisi hieno ammatti

Pinja Sanaksenaho tietää, että osa tubettajista tekee vlogeja ammatikseen.

– Olisihan se coolia tehdä tätä jonain päivänä työnään. Ensin pitää kuitenkin käydä koulua. Aion mennä yläkoulun jälkeen lukioon, ja kiinnostavina vaihtoehtoina voisivat olla medialukio tai ilmaisutaidon lukio.

Videoitaan Sanaksenaho on julkaissut äidin valvonnassa. Hän on myös tietoinen siitä, että YouTubessa ja Instagramissa on tietyt suositusikärajat ja että netissä on omat vaaransa.

– Koulussa on ilmaisutaidon tunnilla tehty videoita. Tunnilla on myös puhuttu sosiaalisen median käytöstä ja nettikiusaamisesta. Näitä asioita voisi käsitellä koulussa enemmänkin.

Sanaksenaho ei kuitenkaan kuulu nuoriin, jotka istuvat koko ajan tietokoneen ääressä. Siitä pitää huolen jalkapalloharrastus.

 

Korjattu 1.6. kello 9 videovlogit vlogeiksi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

17-vuotias tubettaja Sara Lindeman tekee Pet Shop -videoita kymmenille tuhansille tilaajille

Hyvä elämä

Sara Lindeman alkoi kuvata Pet Shop -videoita 10-vuotiaana. Hän ei välittänyt ilkeistä kommenteista, vaan löysi oman juttunsa ja yleisönsä.

Julia ja Winski vloggaavat Korsosta

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.