null 17-vuotias tubettaja Sara Lindeman tekee Pet Shop -videoita kymmenille tuhansille tilaajille

Sara Lindemanille Pet Shop -hahmot ovat tapa kertoa tarinoita. Hän käsikirjoittaa, lavastaa, kuvaa ja editoi niiden seikkailut.

Sara Lindemanille Pet Shop -hahmot ovat tapa kertoa tarinoita. Hän käsikirjoittaa, lavastaa, kuvaa ja editoi niiden seikkailut.

Hyvä elämä

17-vuotias tubettaja Sara Lindeman tekee Pet Shop -videoita kymmenille tuhansille tilaajille

Sara Lindeman alkoi kuvata Pet Shop -videoita 10-vuotiaana. Hän ei välittänyt ilkeistä kommenteista, vaan löysi oman juttunsa ja yleisönsä.

10-vuotiaana Sara Lindeman tykkäsi leikkiä Littlest Pet Shop -leluilla. Ne ovat pieniä, muovisia eläinhahmoja, joilla on iso pää ja suuret silmät. Sitten Sara keksi, että petsejä voisi kuvata videolle.

– Se oli aika pitkälti oma ideani. Katsoin naapurissa asuvan kaverini kanssa petsivideoita, kun silloin vielä leikinkin petseillä, ja jossain vaiheessa tuli sellainen olo, että minäkin voisin ruveta tekemään videoita.

Ensimmäinen video syntyi siten, että Sara vain pani puhelimen päälle ja alkoi kuvata. Pian hän halusi tehdä videoista parempia. Isän vaimo alkoi auttaa häntä lavastamisessa ja editoinnissa, ja niin syntyi ensimmäinen lyhytelokuvaa muistuttava video.

Ideat tarinoihin syntyvät arjen keskellä

Seitsemässä vuodessa Saran taidot ovat kehittyneet ja videot muuttuneet suunnitelmallisemmiksi.

– Petseillä leikkiminen loppui, kun menin yläkouluun. Mutta ei videoiden tekeminen ollut sitä ennenkään ollut enää pitkään aikaan leikkimistä vaan kohtausten suunnittelemista ja kuvaamista.

Nykyään videot syntyvät niin, että Sara laatii käsikirjoituksen, tekee lavasteet ja kuvaa tarinan, jossa hahmot seikkailevat. Sitten hän editoi ja julkaisee videon. Hänen Cessupetshops-tilillään on jo vähän yli 32 000 tilaajaa, eli saman verran kuin pienessä suomalaisessa kaupungissa on asukkaita. Se ei ole valtavasti verrattuna siihen, kuinka paljon joillakin Suomen suosituimmilla tubettajilla on seuraajia, mutta hyvä määrä yhteen teemaan keskittyneelle tilille.

Toista video

Videot ovat muuttuneet vuosien varrella.

– Videoissa on yhä paljon samaa, mitä niissä on aina ollut. Tiedän, että katsojat ovat aika nuoria ja välillä äitikin sanoo, että mitenkähän kahdeksanvuotias katsoja niitä ymmärtää. Olen kuitenkin halunnut pitää tarinat sellaisina, että ne ovat minusta itsestänikin mielenkiintoisia.

Sara kokee kehittyneensä eniten tarinankertojana.

– Alakoulussa ja seiskallakin saattoi olla vielä niin, että minulla oli jokin idea, tein siitä yhden jakson ja vasta sitten suunnittelin toisen. Nyt kun katson vanhoja videoita, niissä saattaa olla joku henkilö, joka ei sitten olekaan enää seuraavassa jaksossa, Sara kertoo nauraen.

– Nyt käsikirjoitukset ja videot ovat selkeämpiä. Tänä vuonna aloin myös äänittää videoihin ääniä jälkeenpäin.

Pet Shop -hahmot toimivat videoilla periaatteessa kuten ihmiset. Ideat juonenkäänteisiin syntyvät arjen keskellä vaikka siten, että Sara kuuntelee koulumatkalla musiikkia ja saa idean jostakin kappaleesta.

Kasiluokalla harrastuksesta huudeltiin

Aluksi Cessupetshops-videoilla ei ollut paljoa katsojia, mutta vähitellen katsojamäärät alkoivat kasvaa. Käännekohta oli vuoden 2015 Tubecon. Tilaajamäärä oli silloin noin 4 000. Sara Lindeman oli kuvitellut, ettei se voisi enää kasvaa, mutta siitä nousu vasta alkoi.

– Sen tapahtuman kautta minusta kuuli moni, ja sain kavereita, jotka myös tekevät petsivideoita. Siellä yritettiin saada meidän tubegenreä isommaksi ja vaikuttaa siihen, ettei se, että 17-vuotiaat tai vähän nuoremmat tekevät lyhytelokuvia leluilla, olisi halveksittava asia.

Joidenkin mielestä petsivideot saattavat olla erikoinen harrastus. Seiskalle mennessään Sara ei kertonut harrastuksestaan koulussa. Siitä tiesivät vain sukulaiset, perhe ja lähimmät ystävät.

– En mennyt uuteen kouluun niin, että hei mä teen YouTube-videoita. En uskaltanut edes avata Instaa tai YouTubea koulussa, kun ajattelin, että sieltä tulee joku petsivideo ja joku kysyy, että mitä sä katsot.

Siinä, että harrastus liittyy leluihin, ei ole mitään väärää, eikä siinäkään, jos vaikka leikkisikin niillä!

- Sara Lindeman

Kasiluokalla sitten tapahtui se, mitä Sara oli pelännyt. Muut koulussa saivat tietää hänen harrastuksestaan.

– Sain kuulla, että onpas omituista. He huutelivat kanavanimeäni ja ilkkuivat. En sanonut mitään, jotta he eivät voisi sanoa minusta mitään. Kasiluokka oli ikävä. Olin silloin aika paljon poissa koulusta. Mutta ysillä vaihdoin sellaiselle luokalle, missä oli mun ­vanhoja kavereita. Se oli parhaita päätöksiä, mitä olen ikinä tehnyt.

Sara toivoo, että jokainen saisi harrastaa sitä, mistä tykkää.

– On erikoista, että jos nuori tykkää tehdä jotakin leluihin liittyvää, se on kaikkien mielestä outoa. Siinä, että harrastus liittyy leluihin, ei ole mitään väärää, eikä siinäkään, jos vaikka leikkisikin niillä!

Katsojilta saa rohkaisevaa palautetta

Sara Lindemanin YouTube-tili on ennen kaikkea Pet Shop -tili, mutta välillä siellä näkyy nykyään myös Sara itse. Hän kertoo elämästään ja vaikka avaa fanikirjeitä.

– Ne ovat aika suloisia. Fanit piirtävät, kirjoittavat kirjeitä ja lähettävät pientä tilpehööriä.

17-vuotiaalla Sara Lindemanilla on satoja Pet Shop -hahmoja, mutta vain muutama niistä näkyy videolla.

17-vuotiaalla Sara Lindemanilla on satoja Pet Shop -hahmoja, mutta vain muutama niistä näkyy videolla.

Sara uskoo, että hän voisi tehdä videoita, vaikka niillä ei olisi kuin muutama katsoja. Palautteen saaminen ja vuorovaikutteisuus kuitenkin tekevät harrastuksesta mukavamman.

– Kun olen tehnyt videon, mietin, että sanoinkohan jonkun asian hyvin ja mitenköhän katsojat reagoivat, Sara kertoo.

– Katsojat ovat ottaneet kaiken tosi hyvin. Olen saanut monilta sellaisia kommentteja, että olen rohkea, kun teen jotakin, mitä monet pitävät outona. He kertovat, että hekin haluavat tehdä tällaista eivätkä anna muiden estää sitä.

Ajattelin, että jossain vaiheessa varmaan kyllästyisin, mutta en vain ole kyllästynyt.

Aikaa videoiden teko kyllä vie, sillä niissä on monia työvaiheita. Muut harrastukset ovat Saralta jääneet.

– En silti voi sanoa, että olisin luopunut mistään. Harrastin pitkään tanssia, mutta lopetin sen, koska kiinnostus loppui. Luulen, että olisin joka tapauksessa lopettanut tanssin, koska sille ei nyt ole oikein aikaa. Minulla menee aikaa koulumatkaan, ja sitten on YouTubet ja muut.

Tubettajiin on helppo samastua

Tubettajat ovat tällä hetkellä niitä, joiden elämää seurataan ja joita fanitetaan. Sara on itsekin miettinyt, miksi.

– Tosi vaikea sanoa. Tubettajat ovat tavallisia ihmisiä, jotka ovat vain päättäneet, että tekevät videoita. Ehkä heihin on helppo samastua.

Tubemaailmassa liikkuu myös raha, ja joillekin maksetaan hyvin esimerkiksi tiettyjen tuotteiden näkyvyydestä. Sara ei ole saanut ainuttakaan sponsorointitarjousta kuten eivät juuri muutkaan petsitubettajat.

– Tänä vuonna petsejä valmistava yritys julkaisi uusia petsejä ja lähetti niitä isoille ulkomaisille petsitubettajille. Se oli ensimmäinen kerta, kun heitä sponsoroitiin.

Tulevaisuudessa Sara toivoo voivansa tehdä työkseen jotakin sellaista, missä hän pystyy käyttämään taitoja, joita on videoita tehdessään oppinut.

Sitä hän ei osaa sanoa, tekeekö hän petsivideoita vielä vaikka viiden vuoden kuluttua.

– Kun aloitin, en ajatellut, että tekisin niitä näinkään kauan. Ajattelin, että jossain vaiheessa varmaan kyllästyisin, mutta en vain ole kyllästynyt. Mitä enemmän olen alkanut miettiä, miten videoista voisi tehdä entistä kiinnostavampia ja hienompia, sitä mielekkäämmäksi niiden tekeminen on tullut.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.