null Pappi Jussi Koski kuvaa arjestaan videoita YouTubeen ja päätyi ”vahingossa” valtavan Tubecon-tapahtuman johtotehtäviin

– Viime vuoden Tubeconin jälkeen päädyin yhdistyksen syyskokoukseen vähän potkimaan renkaita. Kävelin kokouksesta vahingossa ulos hallituksen puheenjohtajana, Jussi Koski kertoo.

– Viime vuoden Tubeconin jälkeen päädyin yhdistyksen syyskokoukseen vähän potkimaan renkaita. Kävelin kokouksesta vahingossa ulos hallituksen puheenjohtajana, Jussi Koski kertoo.

Ajankohtaista

Pappi Jussi Koski kuvaa arjestaan videoita YouTubeen ja päätyi ”vahingossa” valtavan Tubecon-tapahtuman johtotehtäviin

Viikonloppuna järjestettävä tubettajatapahtuma Tubecon veti viime vuonna 17 500 kävijää. Nyt tapahtuma on muuttanut Messukeskukseen.

Jussi Koski myöntää, että hänellä on missio.

Pari vuotta sitten Koski päätti alkaa kuvata videoita ja ladata niitä YouTube-videosivustolle.

Koskesta tuli siis sellainen, joiden ympärillä valtavien teinilaumojen elämä nykyään pyörii: tubettaja.

Tubettaminen on sitä, että kuvaa videon, editoi siitä kivan ja lataa sen nettiin videosivusto YouTubeen, tuttavallisemmin tubeen. Videot voivat käsitellä mitä vain. On muoti-, peli-, komedia-, tee-se-itse- ja vaikka mitä kanavia.

Yksi suosituimmista tubejutuista on kuvata ihan vain omaa arkea. Moi tyypit, äsken tulin luennolta, nyt on vähän päänsärky ja aamulla on töitä. Näin muuten siilin.

Niitä teinit sitten katselevat kaikki illat kännykkänsä ruudulta. Suosituimmilla tubekanavilla on satojatuhansia seuraajia.

– Vajaa kymmenen prosenttia Suomen kansalaisista on klikannut tilausnappia Justimusfilmsin kanavalla, Koski sanoo.

Jos nyt ollaan rehellisiä, eivät ne teinit Jussi Kosken Pastorific-videoista ihan yhtä innoissaan ole kuin vaikka Lakosta (kanavalla reilut 494 000 tilaajaa) Roni Backista (reilut 404 000 tilaajaa), mmiisasista (reilut 375 000), Soikkuusta (reilut 193 000) tai mansikkkasta (kyllä, siinä on kolme k-kirjainta, reilut 174 000 tilaajaa).

Pastorific-kanavalla on 8 600 tilaajaa.

– Se on aikuiselle aika hyvin, Koski toteaa.

Toista video

Kosken kanavasta tekee erityisen se, että hän on luterilaisen kirkon pappi. Hän esittelee videoilla tavallista elämäänsä, kuten tietokonepeliharrastustaan ja kotiaan. Mutta toiset videot käsittelevät ripareita, pääsiäistä ja sitä, mitä Koski ajattelee homojen vihkimisestä.

Näin on siksi, että Koskella on missio.

– Haluan näyttää, että papit ovat peruspulliaisia, jotka tekevät sitä, mitä kaikki muutkin. Haluan myös tuoda helposti lähestyttävällä tavalla esille sitä, mitä kirkko tekee.

– Kirkon tavoitteenahan on olla siellä, missä ihmiset ovat. On iso jengi, jota kirkko ei koskaan tavoita, ja se jengi on vahvasti netissä läsnä. Ja videohan on netin kuningas.

Pastorificin videot eivät ole saarnoja tai julistusta. Ne ovat videoita tavallisen miehen elämästä, ja se mies sattuu olemaan pappi.

Pappi päätyi vahingossa puheenjohtajaksi

Vuonna 2013 tubettajat järjestivät Tampereella toritapaamisen. Tubeskene oli kasvanut aika isoksi, ja kovimmilla tubettajilla oli jo faneja, jotka halusivat nähdä tubeidoleitaan.

Tapaamiseen tuli hirveä määrä ihmisiä. Seuraavana vuonna tapahtuma järjestettiin hallitummin, ja syntyi Tubecon. Tubettajien vuosittain kokoontuminen on kasvanut vuosi vuodelta, ja viime vuonna kävijöitä oli 17 500.

Tänä vuonna tapahtuma siirrettiin Hartwall-areenalta Helsingin Messukeskukseen. Sinne rakennetaan tubekaupunki, joka hakee innoitusta öisestä Tokiosta.

On iso jengi, jota kirkko ei koskaan tavoita, ja se jengi on vahvasti netissä läsnä.

Tubecon alkaa perjantaina, mutta Jussi Koski notkuu Messukeskuksessa jo alkuviikosta. Hän on tapahtumaa järjestävän Suomen tubettajat ry:n hallituksen puheenjohtaja.

– Viime vuoden Tubeconin jälkeen päädyin yhdistyksen syyskokoukseen vähän potkimaan renkaita. Kävelin kokouksesta vahingossa ulos hallituksen puheenjohtajana.

Koski tekee sisäistä jaottelua tehtäviensä välillä. Kun hän tekee Pastorific-hommia, hän on pappi. Kun hän edustaa tubettajayhdistystä, hän on tubettaja.

– Tässä on vähän erilaisia hattuja. Pitää aina miettiä, mitä niistä käyttää.

Tubekaupunkiin tulee myös kirkko. Jussi Koski ei itse vastaa kirkon pisteestä, mutta hän tietää, että ainakin siellä jaetaan hattaraa. Pisteellä voi myös jutella kirkon työntekijöiden kanssa.

Toista video

Monet nykytubettajat ovat ammattilaisia – ja yhä useammat aikuisia

Tubemaailma on muuttunut paljon siitä, kun ensimmäinen Tubecon järjestettiin vuonna 2014. Silloin suurin osa tubettajista oli harrastajia. Nykyään monet tubettavat ammatikseen.

– Tubemaailma myös aikuistuu koko ajan. Viime vuonna tehtiin tutkimus, jonka mukaan 18–36-vuotiaiden YouTuben katsominen tuplaantui, Jussi Koski kertoo.

Yksi asia on säilynyt: suurin osa tubettajista suunnittelee, kuvaa, editoi, julkaisee ja jakelee videonsa itse.

Kun Koski ei tee Pastorific-videoita tai touhua Suomen tubettajien yhdistyksessä, hän työskentelee nuorisopappina Olarin seurakunnassa Espoossa.

Onko teini-ikäiselle psyykkinen riski, jos hän saa yhtäkkiä netissä satojen tuhansien ihmisten fanilauman?

– En sanoisi, että riski, mutta totta kai se on asia, mihin täytyy kiinnittää huomiota. Perheen tuki on tosi tärkeä, Koski sanoo.

– Mutta jos sinulle pöllähtää 100 000 seuraajaa, tuskin edes tajuat sitä. Ei ihminen muutenkaan ymmärrä sellaisia lukuja.

Torstaina päivällä Messukeskukseen rakennettiin tubekaupunkia.

Torstaina päivällä Messukeskukseen rakennettiin tubekaupunkia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.