null Pitäjänmäen kirkko sai sydäniskurin – leijonat haastavat lahjoittamaan lisää hengen pelastavia laitteita

Sydäniskurin luovutukseen Pitäjänmäen kirkossa liitttyi laitteen käytön esittely. Kuvassa suntio Erja Niskanen, pääsuntio Risto Holappa, koepotilaana Lions Club Pitäjättärien Lulu Nenonen ja kouluttajana Rescue Training House Oy:n Harri Karlenius.

Sydäniskurin luovutukseen Pitäjänmäen kirkossa liitttyi laitteen käytön esittely. Kuvassa suntio Erja Niskanen, pääsuntio Risto Holappa, koepotilaana Lions Club Pitäjättärien Lulu Nenonen ja kouluttajana Rescue Training House Oy:n Harri Karlenius.

Pitäjänmäen kirkko sai sydäniskurin – leijonat haastavat lahjoittamaan lisää hengen pelastavia laitteita

Lions Club Pitäjättäret päätti lahjoittaa kirkkoon sydäniskurin. Mikäli sillä pelastetaan yksikin ihmishenki, se on tehtävänsä täyttänyt, sanoo pääsuntio Risto Holappa.

Sydäniskuri eli defibrillaattori pelastaa ihmishenkiä. Siksipä sellaisen lahjoittaminen paikalliseen kirkkoon sopi toimintaansa lopettelevan Lions Club Pitäjättärien tempaukseksi. Klubi hankki laitteen, joka luovutettiin Pitäjänmäen kirkolle perjantaina.

– Olemme toimineet 18 vuoden ajan. Ikääntymisen vuoksi meitä on enää niin vähän, että lopetamme klubin. Keräämiämme rahoja oli jäljellä, joten päätimme hankkia niillä sydäniskurin. Kirkko on meille läheinen paikka, sillä olemme kokoontuneet sen tiloissa. Täällä kokoontuu seniori- ja eläkeläisyhdistyksiä ja myös messuissa on paljon iäkkäitä ihmisiä. Tällainen laite on hyvä olla olemassa, Lulu Nenonen Pitäjättäristä kertoo.

Suomen Lions Clubeilla eli leijonilla on käynnissä kampanja, jonka avulla pyritään hankkimaan ja lahjoittamaan tuhat sydäniskuria. Vuodenvaihteessa niitä oli järjestön nettisivujen mukaan hankittu noin 150, eli matkaa on vielä.

– Haastamme ilman muuta muita leijonia mukaan hyvälle asialle, Nenonen sanoo.

Pitäjänmäen kirkon pääsuntio Risto Holappa ilahtui lahjoituksesta.

– Sitä ei koskaan tiedä, milloin tällaista tarvitaan. Olen ollut seurakunnassa töissä 33 vuoden ajan. Tulee mieleen kolme tai neljä kertaa, jolloin on pitänyt soittaa kirkolle ambulanssi. Yhden kerran paikalla sattui olemaan lääkäri, joka aloitti elvytyksen. Saamme nyt samalla opastuksen laitteen käyttöön, vaikka se tietääkseni opastaa myös itse käyttäjäänsä. Mikäli tällä pelastetaan yksikin ihmishenki, iskuri on tehtävänsä täyttänyt, tuumii Holappa.

Sydäntautiliitto kertoi keskiviikkona tiedotteessaan, että Hätäkeskuslaitoksen 1,7 miljoonan käyttäjän 112 Suomi -sovellus on uudistunut. Nyt sovelluksesta löytyy tiedot myös sydäniskureiden paikannuspalvelusta.

Sydäniskurien sijaintitiedot tulevat 112 Suomi -sovellukseen Sydänliiton yhteistyössä Punaisen Ristin ja Suomen Elvytysneuvoston kanssa hallinnoimasta Defi.fi-palvelusta. Vuonna 2012 perustettuun verkkopalveluun on tällä hetkellä rekisteröity 3 610 sydäniskuria.

Defi.fi-sivusto toimii Sydäntautiliiton mukaan jatkossakin sydäniskureiden rekisteröinnin ja hallinnoinnin kotipaikkana. Sivuilta löytyvät myös elvytysohjeet.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: