Aivoinfarktista toipuva oopperalaulaja Juha Uusitalo tietää, mitä on elämän arvaamattomuus
Ympäri maailmaa esiintynyt laulaja joutui sairastuttuaan jättämään oopperalavat. Nyt peruuntui koronavirustilanteen takia Johannes-passio, jossa hänen oli tarkoitus laulaa Jeesuksen osa.
Oopperalaulaja Juha Uusitalo on viettänyt tänä keväänä paljon aikaa J.S. Bachin Johannes-passion parissa. Jeesuksen kärsimystä kuvaava teos oli tarkoitus esittää palmusunnuntaina Olarin kirkossa Espoossa, ja Uusitalon tehtävänä oli laulaa siinä Jeesuksen osa. Koronavirus muutti suunnitelmat. Esitys siirtynee syksyyn tai ensi kevääseen.
Uusitalolta peruuntui Johannes-passion lisäksi muitakin esiintymisiä. Lisäksi peruuntui hänen johtamansa Lauluakatemian laulukurssi, jonka opettajaksi oli tulossa oopperalaulaja Lilli Paasikivi.
– Täytyy toivoa, että kesäkurssimme Mustion linnassa toteutuisi. Nyt on aikaa suunnitella muitakin tulevia laulukursseja, Uusitalo selvittää.
Pääsiäissuunnitelmia koronavirusepidemia muutti sillä tavalla, etteivät Uusitalo ja hänen Johanna-vaimonsa voi tartuntavaaran vuoksi lähteä maalle tapaamaan vanhempiaan.
– Yritämme päästä tänä vuonna jotenkin muuten pääsiäistunnelmaan. Pyhiin kuuluu ainakin hyvä ruoka. Pakastimessa on peuraa, poroa ja ylämaan karjaa. Johanna tekee myös erinomaista hapanjuurileipää.
Uusitalo on sitä mieltä, että koronavirusepidemia on luonnon vastaisku. Sen seurauksena ehkä saadaan myös ilmastoasiat paremmalle tolalle.
– Ei maailma kuitenkaan tähän lopu. Toiveita antaa sekin, että Kiinassa epidemia tuntuu jo olevan laantumassa.
Uskomaton selviytymistarina
Elämän arvaamattomuus ja kärsimys ovat tulleet viime vuosina valitettavan tutuiksi oopperataloissa ympäri maailmaa esiintyneelle Juha Uusitalolle. Aivokasvain ja sen jälkeen iskenyt aivoinfarkti ovat horjuttaneet hänen terveyttään niin, ettei hän ole pystynyt enää jatkamaan työtään oopperalavoilla.
Toisaalta Uusitalo on onnellinen siitä, että on kaikesta huolimatta yhä elävien kirjoissa.
– Tätä voisi kutsua selviytymistarinaksi, josta voisi kirjoittaa kirjankin, Uusitalo sanoo.
Leikkauksen aikana minun piti puhua ja laulaa. Lauloin kappaletta Niin kauan minä tramppaan.
Bassobaritoni asui vuonna 2008 Sveitsin Zürichissä, kun hänellä todettiin pahalaatuinen aivokasvain. Leikkaus tehtiin Zürichissä niin, että hän oli koko ajan hereillä. Kasvain sijaitsi lähellä puhekeskusta, joten oli tärkeää tarkkailla potilaan puhekyvyn säilymistä.
– Leikkauksen aikana minun piti puhua ja laulaa. Lauloin kappaletta Niin kauan minä tramppaan ja laskin kolmella eri kielellä viikonpäiviä, Uusitalo muistelee.
Monien ihmeeksi Uusitalo toipui leikkauksesta hyvin ja jatkoi menestyksekästä laulajanuraansa. Aivojen tilaa seurattiin Zürichissä kolmen kuukauden välein magneettikuvauksessa. Kaikki näytti hyvältä, kunnes vuoden 2011 elokuussa löytyi aivovaltimon pullistuma.
Tällä kertaa leikkaus tehtiin reisivaltimon kautta. Se onnistui niin hyvin, että Uusitalo pääsi vain pari päivää myöhemmin takaisin Pariisin oopperaan Salomen harjoituksiin.
Pahempaa oli kuitenkin edessä, sillä Uusitalo sai saman vuoden lokakuussa vielä aivoinfarktin. Hän oli tuolloin aloittanut Turussa Suomen Wagner-seuran 20-vuotisjuhlien esityksen harjoittelemisen.
– Ensimmäisen harjoituspäivän jälkeen lähdin kyläilemään erään kaverini, innokkaan Wagner-harrastajan, luokse. Siellä huomasin oikeassa kädessäni jotain outoa, kertoo erityisesti Richard Wagnerin oopperoiden rooleista tunnetuksi tullut Uusitalo.
– Ajoin itse autolla takaisin hotellille, ja kaverini heitti minut sieltä sairaalaan. Lääkärin mielestä ei ollut syytä mihinkään toimenpiteisiin, joten palasin yöksi hotelliin. Aamulla heräsin puoleksi halvaantuneena.
Töistä luopuminen veti synkäksi
Laulaja ei ole toipunut aivoinfarktista kunnolla. Hänen kehonsa oikea puoli on edelleen tunnoton.
Tilanteessa eivät paljon lohduta korvaukset, joita Potilasvakuutuskeskus alkoi maksaa hänelle hoitovirheen takia neljän vuoden kuluttua tapahtuneesta. Aivoinfarktin liuotushoito nimittäin olisi pitänyt aloittaa heti, kun hän hakeutui sairaalahoitoon.
Hieman toivuttuaan Juha Uusitalo kyllä yritti jatkaa uraansa, mutta siitä ei tullut mitään hänen huonon kuntonsa vuoksi.
– Kalenterini oli täynnä vuosiksi eteenpäin, ja jouduin luopumaan töistäni katkerin mielin. Kaikki tapahtui niin äkkiä. Tuntui siltä kuin olisi seinään juossut.
Laulaessa äänen täytyy olla vapaa. Sellaisen tason saavuttaminen voi viedä monta vuotta.
Synkistä mietteistä huolimatta Uusitalo ei ole luovuttanut. Tärkeänä tukena Tampereella asuvalla laulajalla on ollut vaimo. Terhakkaat jackrusselinterrierit, Häjy ja Nisu, puolestaan tuovat päiviin iloa ja toimintaa. Koirien nimet muuten viittaavat pariskunnan eteläpohjalaiseen taustaan.
– Kuntoutan itseäni koko ajan. Käyn uimassa ja kuntosalilla personal trainerin höykytettävänä. Käyn myös hierojalla ja kiropraktikolla.
Ääni edelleen hyvässä kunnossa
Tärkeintä maailmassa Juha Uusitalolle on yhä laulaminen, ja hän laulaa mielellään erilaisissa konserteissa. Laulaminen on hänelle samalla terapiaa, parantava voima.
– Ääneni on edelleen hyvässä kunnossa. Laulaessa äänen täytyy olla vapaa. Sellaisen tason saavuttaminen voi viedä monta vuotta.
Uusitalo tietää, mistä puhuu. Oopperassa esiintyminen oli miehen unelma lapsesta lähtien, mutta laulajaksi kasvaminen vei pitkälle aikuisikään. Hän opiskelikin ensin huilistiksi Sibelius-Akatemiassa.
– Laulu vain alkoi vetää yhä enemmän puoleensa. Muistan, kuinka työmatkoillakin lauloin autossa ooppera-aarioita pää punaisena.
Hän työskenteli Kansallisoopperan orkesterin huilistina, kun lopetti sen työn laulamisen vuoksi vuonna 1998. Jo sitä ennen hän oli ehtinyt kerätä laulajana kannuksia Vaasan oopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla ja Kansallisoopperassa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Oopperamusiikin ystävät kokoontuvat Hämeenkylän kirkolla – asiantuntijana vierailee Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen
Hyvä elämäVantaalaisen Hämeenkylän seurakunnan Oopperakerho on perehtynyt lukuisiin oopperoihin kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 2009 lähtien.