Poikien lukemisesta huolestunut Janne Mäkitalo yhdistää klassiseen etsivätarinaan Illuminati-salaseuran
Lasten- ja nuortenkirjoja kirjoittava Janne Mäkitalo kotimaisemissaan Maskussa.

Lasten- ja nuortenkirjoja kirjoittava Janne Mäkitalo kotimaisemissaan Maskussa.

Poikien lukemisesta huolestunut Janne Mäkitalo yhdistää klassiseen etsivätarinaan Illuminati-salaseuran

Seikkailukirjasarjan toisessa osassa, Pääkallokiitäjät salaseuran jäljillä, nuoret tutustuvat reformaation merkkivuoteen ja törmäävät outoihin taidevarkaisiin.

Mistä sait idean yhdistää reformaation merkkivuoden, itsenäisyyden juhlavuoden ja Illuminatin klassiseen seikkailukirjaan?

– Yläkoulun uskonnon opettajana huomasin, miten pojat piirtävät vihkoihinsa kolmikantaisia Illuminati-kuvioita. En tarkkaan tiedä, mistä siinä on kyse, mutta sain siitä ajatuksen kytkeä juhlavuositeemat salaseurakuvioihin.

– Kirjan euralaispojathan ovat mukana luokkansa leirikoulussa, joka järjestetään Suomenlinnassa. Saaren historia ja kulttuuri eivät juuri kiinnosta heitä, mutta tilanne muuttuu, kun he törmäävät outoihin ja mystisiin taidevarkaisiin. Pahisten joukossa on yksi kirkonmieskin.


Miksi ryhdyit tekemään 1114-vuotiaille pojille suunnattua seikkailukirjasarjaa?

– Oma lukuharrastukseni alkoi alakoulun lopulla juuri seikkailukirjoista, ja halusin herättää lukuintoa myös nykypolvessa. Erityisesti poikien lukemattomuus huolestuttaa. On suuri vaara joutua väliinputoajaksi, jos ei opi lukemaan erilaisia tekstejä. Lukeminen lisää yleissivistystä ja empatiakykyä.


Miten paljon olet saanut kirjoittamiseen materiaalia koulumaailmasta?

– Melko paljon. Yritän kuunnella ja havainnoida sekä keskustella oppilaiden kanssa. Kirjassa on mukana esimerkiksi nuorten puhekieltä, että he pystyvät paremmin eläytymään henkilöihin ja tapahtumiin.

– Palaute sarjan molemmista kirjoista on ollut hyvää. Olen tehnyt niiden myötä myös jonkin verran kouluvierailuja. Jännittävintä oli vierailla omassa koulussa, kun sali oli täynnä tuttuja ihmisiä.


Onko sinulla työn alla jotain uutta?

– Olen viimeistelemässä Kalevalasta modernisoitua lastenkirjaa Digiegomopo, jonka kuvittaa Hannamari Ruohonen. Helmikuussa ilmestyvä digiseikkailu on tarkoitettu 6–8-luokkalaisille. Olen myös jo alkanut työstää Pääkallokiitäjien jatkotarinaa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi