null Pokémon Go -peli toi virtuaalisen otteluareenan kirkon portaille

Yksittäisiä Pokémon-hahmoja voi löytää sieltä täältä lähiympäristöstä. Kirkkojen kulmilla virtuaalisia pikkuolentoja vilisee. Tämä Pokémon lymyili Vanhankirkon portailla. Kuva: Markus Kartano

Yksittäisiä Pokémon-hahmoja voi löytää sieltä täältä lähiympäristöstä. Kirkkojen kulmilla virtuaalisia pikkuolentoja vilisee. Tämä Pokémon lymyili Vanhankirkon portailla. Kuva: Markus Kartano

Ajankohtaista

Pokémon Go -peli toi virtuaalisen otteluareenan kirkon portaille

Maailmalla huippusuosittu Pokémon Go -peli käyttää suuria maamerkkejä pelipisteinään. Mukana on myös kirkkoja.

Pokémon Go on peli, jossa puhelimen avulla etsitään ja kerätään erilaisia virtuaalisia pokémon-hahmoja. Peli perustuu samannimiseen, 1990-luvulla suosittuun lasten animaatiosarjaan ja -peliin.

Pelistä löytyy myös nähtävyyksiin ja maamerkkeihin liittyviä paikkoja, joissa voi joko hankkia lisää esineitä tai otella muiden pelaajien löytämien pokémonien kanssa. Kaupunkiympäristössä tällaisia luontevia maamerkkejä ovat tietenkin myös kirkot ja Helsingissäkin monet kirkot ovat saaneet pelin myötä uudenlaisen virtuaalisen ulottuvuuden. Esimerkiksi Kallion kirkon edustalta löytyy Pokémon Gym ja muun muassa Vanhakirkko, Tuomiokirkko ja Töölön kirkko ovat pelin maailmassa PokeStoppeja.


 

Töölön kirkko on Pokémon Go -pelaajien Pokestop-piste, eli sieltä voi kerätä pelissä hyödynnettäviä virtuaalisia tarvikkeita. Näyttää sieltä löytyvän pokémonejakin. Kuva: Markus Kartano

PokeStopit ovat paikkoja, joissa pelaajat voivat kartuttaa pokémonien keräämiseen ja niillä taistelemiseen tarvittavia lisävarusteita.

”Ja Gym, pokémonsali, tarkoittaa paikkaa, jossa pelaajat voivat otella keräämillään pokémoneilla toisten pokémoneja vastaan”, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän verkkopappi Markus Kartano.

“Gymin herruudesta taistelee kolme tiimiä, joihin pelaaja pelin alkuvaiheessa liittyy. Gymeistä löytyy yleensä muiden pelaajien otteluissa voittaneita pokémoneja joita vastaan siellä kävijä voi otella."

Ottelu ei kuitenkaan ulkopuolisten silmin näytä kovin jännittäviltä, sillä pelit pelataan kännykkäsovelluksella.

”Ehkä portailla parveilee tavallista enemmän pari-kolmekymppisiä, puhelimeensa tuijottavia ihmisiä, joille hahmot ovat jo omasta lapsuudesta asti tuttuja”, Kartano kuvailee.

Kirkot sopivat  peliareenoiksi

Peli on virallisesti vasta rantautumassa Suomeen, mutta pelisovelluksen voi kikkailukonstein ladata puhelimeensa jo nyt.  Maailmalla pelaajat ovat aiheuttaneet monenlaista ruuhkaa pelipaikoilla otellessaan ja pokémoja etsiessään.


 

Kallion kirkon portailla oli torstaina yksi pelaaja. Seurakunta toivottaa pelaajat tervetulleeksi. Kirkkoon saa mielellään tulla myös peremmälle, vinkkaavat Kallion seurakunnan papit Mari Mattsson ja Visa Viljamaa. Kuva: Visa Viljamaa

Mikael Agricolan kirkon edustalla sijaitsee yksi pelin ottelupaikoista. Kirkon suntio, Iina-Karita Hakalahti vastaa puhelimeen.

”Olen kuullut pelistä, mutta en tiennyt, että meidän kirkkomme on yksi pelipaikoista”, Hakalahti naurahtaa. ”Onpas hauska juttu!”

Kirkon edusta on paikka, jossa ihmiset viettävät aikaa, joten selkeästi omana ryhmänään pelaajia eivät suntiot vielä ole kirkon liepeiltä bonganneet.

”Mutta eilen kyllä oikein pysähdyin ja jäin pihalla oleskelevia nuoria miehiä katsomaan, sen verran erikoisesti he tuossa kännyköillään olivat”, Hakalahti aprikoi. ”Ehkä kyse oli juuri tästä.”

Pelaajat otetaan Mikael Agricolan kirkossa hyvillä mielin vastaan.

”Tervetuloa vaan! Tuossa sisäpihallakin voi olla mukava pelata ja otteluiden välillä voi pistäytyä vaikka täällä meidän kahvilassakin”, Hakalahti vinkkaa.


 

Pokestopit ja Pokémon Gymit sijaitsevat yleensä rakennusten ulkopuolella, mutta pokémon-hahmoja voi bongata kirkon sisältäkin. Kuva: Markus Kartano

Kallion kirkon eteläportailla sijaitseva Pokémon Gym on myös sellainen paikka, johon ohikulkijat saattavat useinkin jäädä hetkeksi istumaan.

”On siis vaikea sanoa kuka kännykän selaajista on pelaaja ja kuka tekee jotain muuta”, miettii Kallion seurakunnan tiedottaja, pastori Mari Mattsson.

”Mutta olemme kyllä huomanneet sellaista liikehdintää, joka poikkeaa tavanomaisesta geokätkön etsimisestä tai perinteisemmästä turismista. Esimerkiksi nuoria japanilaisturisteja on liikkunut kirkon kulmalla nyt tavallista enemmän”, Mattson kertoo.

Kirkon ympäristö sopii Mattsonin mielestä hyvin peliareenaksi.

”Onhan meillä ennestään jo oma geokätkökin. Sitä paitsi, samalla kirkkomme tulee vähän tutummaksi ja ehkä jotkut tulevat sitten peremmällekin”, Mattsson tuumii. 

Kallion seurakunnan pastori Visa Viljamaa on jo ehtinyt bongata pelaajia kirkon portailta. 

"Tämän tyyppiset, lisättyä todellisuutta hyödyntävät pelit tulevat varmasti tulevaisuudessa yleistymään." 

Viljamaa toivoo, että kirkko kulkisi teknologian murroksessa mukana kiinnostuneena ja avoimin mielin. 

"Ja ihan ensi alkuun voimme ainakin toivottaa pelaajat tervetulleiksi. Ohimennessä voi ainakin huomioida pelaajat ja ehkä vähän jäädä juttelemaankin siinä tavatessa. Että viestitetään, että hei me tiedetään mistä tässä on kyse, että tervetuloa vaan."

Virtuaalipelejä voisi hyödyntää kirkon toiminnassa

Vanhakirkon portailla peli on käynnissä. Kuva: Markus Kartano

Kirkot voivat hyödyntää virtuaalipelejä laajastikin, pohtii Helsingin seurakuntayhtymän verkkopappi Markus Kartano. Maailmalla kirkot ovat mainostaneet omia otteluareenoitaan, toivottaneet pelaajat niihin tervetulleiksi ja laatineet pikkukampanjoita kävijöitä varten.

”Pokémon Go -tyyppisiä, lisättyä todellisuutta hyödyntäviä pelejä pelataan yhä enemmän ja niitä voisi käyttää luontevasti osana esim. nuorten toimintaa. Pelit ovat mielenkiintoisia ja myös hyvin sosiaalisia, niiden avulla voi opetella miten vaikkapa toimitaan toisten kanssa ryhmässä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Peleissä voi saada myös helposti onnistumisen kokemuksia ja niissä voi kehittyä monella tapaa”, Kartano miettii.

”Ripareilla näistä voisi saada aikaa kiinnostavia kisoja tai muita tempauksia, joita voisi nivoa osaksi kokonaisohjelmaa. Ja varmasti esimerkiksi nuorisotyönohjaajat keksivätkin tähän liittyen kaikenlaista – jos vaan työvälineet pysyvät ajan tasalla.”

Seurakunnat ovat yhä enenevissä määrin jo käyttäneetkin erilaisia kännykkäsovelluksia rippikouluissa ja myös kirkkorakennuksiin liittyviä virtuaalisovelluksia on tulossa. Lastenkirkon Fisucraft -Minecraftpalvelin on myös yksi hyvä esimerkki siitä kuinka kirkko voi olla mukana pelimaailmassa tarjoamalla sisältöjä ja tekemistä pelaamisesta kiinnostuneille. Kirkko on myös jälleen mukana ensi elokuun alussa järjestettävässä tietokone ja -pelitapahtuma Assemblyssa ja suunnitteilla on että myös siellä seurakuntien "Lataamossa" nämä pokemonpaikat ovat jollakin tapaa näkyvissä (kirkkoassyilla.blogspot.com).

Kartano on koonnut Facebookiin listaa Pokémon Go -pelin kirkollisista pelipaikoista Helsingissä.

Listaa pyritään päivittämään sitä mukaan kun paikkoja löytyy lisää ja myös omia vinkkejä ja kuvia voi listaan lähettää.

”Olisi hienoa, jos ihmiset täydentäisivät listaa sitä mukaan, kun löytävät uusia pelipaikkoja kirkkorakennustemme liepeiltä. Ja samoin olisi mahtavaa nähdä millaisia pokémoneja on näistä paikoista löydetty. Samalla myös lähistöllä oleva kirkko tulee yhä tutummaksi.”

Katso päivittyvä lista Facebookin Usko, toivo, rakkaus - sivuilta. 
 

Kallion kirkon otteluareena, Gym, sijaitsee kirkon eteläportailla. Kuva: Visa VIljamaa

Pokémon Gym:

Mikael Agricolan kirkko

Kallion kirkko

Kulosaaren kirkko

Koskelan kirkko

Laajasalon kirkko

Laajarannan monitoimitila

Lauttasaaren kirkko

Mikaelinkirkko

Munkkivuoren kirkko

Maunulan kirkko

Oulunkylän kirkko

Pakilan Hyvän paimenen kirkko

Roihuvuoren kirkko

Tammisalon kirkko

Viikin kirkko

 

Pokéstop

Alppilan kirkko

Herttoniemen kirkko

Jakomäen kirkko

Johanneksenkirkko

Malmin kirkko

Matteuksenkirkko (kellotorni)

Munkkiniemen kirkko

Meilahden kirkko

Myllypuron kirkko

Lauttasaaren seurakuntakoti

Oulunkylän kirkko

Oulunkylän vanha kirkko

Pihlajanmäen kirkko (3 pokéstopia)

Temppeliaukion kirkko

Töölön kirkko

Tuomiokirkko

Vanha kirkko

 

Pokémonit Vantaan kirkoissa

Pokéstop:
Hakunilan kirkko (2 kpl)

Pelaajat ovat tervetulleita lataamaan puhelimiaan kirkon aulaan ma–to klo 9–16. Kirkon aulassa myös wc. Satunnaisesti tilaisuuksien aikana kirkon ovet ovat kiinni.

Hämeenkylän kirkko (1 kpl)

Pelaajat ovat tervetulleita lataamaan puhelimiaan kirkkoherranvirastoon arkisin klo 9–16.

Kivistön kirkko (1 kpl)

Kirkko on suljettu heinäkuun ajan.

Korson kirkko (3 kpl)

Pelaajat ovat tervetulleita lataamaan puhelimiaan kirkon aulaan arkisin klo 9–15. Kirkon aulassa myös wc.

Myyrmäen kirkko (1 kpl)

Pyhän Laurin kappeli ja Pyhän Laurin hautausmaa (8 kpl)
Pelaajat ovat tervetulleita lataamaan puhelimiaan Pyhän Laurin kirkon aulaan arkisin kirkon ollessa auki ja kesäoppaan ollessa paikalla klo 12–20. Hautausmaan alueelta huoltorakennuksista löytyy wc.

Tikkurilan kirkko (1 kpl)
Pelaajat ovat tervetulleita lataamaan puhelimiaan kirkokherranvirastoon (Unikkotien puolella) arkisin klo 9–15.

 

Pokémon Gym:

Hämeenkylän kirkko

Pelaajat ovat tervetulleita lataamaan puhelimiaan kirkkoherranvirastoon arkisin klo 9–16.

Myyrmäen kirkko

Pyhän Annan lastenkirkko

Kirkko on suljettu.

Pyhän Laurin kirkko
Pelaajat ovat tervetulleita lataamaan puhelimiaan kirkon aulaan arkisin kirkon ollessa auki ja kesäoppaan ollessa paikalla klo 12–20. Hautausmaan alueelta huoltorakennuksista löytyy wc.
 
Kirkot ja niiden ympäristöt ovat perinteisesti hiljentymisen ja rauhoittumisen paikkoja, joissa iloitaan ja itketään. Kaikki ihmiset ovat tervetulleita vierailemaan kirkkoihin ja kappeleihin. Kehotamme kävijöitä ottamaan toisensa huomioon ja kunnioittamaan alueiden erityispiirteitä.

Pokémonit Espoon kirkoissa

Myös Espoon kirkoissa lymyää Pokémoneja, mutta niiden kartoitus on vielä osittain käynnissä. Lue tästä linkistä mistä Pokémoneja on jo yhytetty.

Juttua päivitetty ma 18.7. Vantaan tiedoilla.  

Juttua päivitetty ke 20.7. Espoon osalta.

Helsingin listaan lisätty paikkoja 27.7.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Jeesus-simulaattorista pahiskirkkoihin – videopeleissä kehitellään uskontoja, jotka ammentavat jumalista, enkeleistä ja demoneista

Hyvä elämä

Videopeleissä on usein mukana tosielämän uskontoja jäljitteleviä kirkkokuntia. Joskus pelaaja itse astuu jumalten, paavin tai Jeesuksen saappaisiin.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.