null Poliisilta harvinainen varoitus some-pelistä

Kuvakaappaus Itä-Uudenmaan poliisin Facebook-sivulta

Kuvakaappaus Itä-Uudenmaan poliisin Facebook-sivulta

Ajankohtaista

Poliisilta harvinainen varoitus some-pelistä

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisi Facebook-sivuillaan harvinaisen varoituksen nuoria ahdistavasta Blue Whale-pelistä. Tietoa pyydetään jakamaan eteenpäin.

Itä-Uudenmaan poliisin Facebook-sivuille ilmestyi keskiviikkona iltapäivällä harvinainen varoitus, joka sai kolmessa tunnissa yli 7 000 jakoa. Niin poliisi toivoikin, sillä sen taustalla on sosiaalisessa mediassa leviävä ilmiö, joka ahdistaa nuoria.

Poliisi kertoo saaneensa eräästä vantaalaisesta koulusta erittäin huolestuneita yhteydenottoja Blue Whale -nimisestä pelistä. Peli on aiheuttanut ahdistusta nuorten parissa ja nuoret ovat ottaneet sen puheeksi koulussa opettajan kanssa. Vanhemmille siitä ei ole uskallettu kertoa.

Tiedotteen mukaan kyseessä on Venäjältä lähtöisin oleva itsemurhapeli, jossa pelaaja suorittaa erilaisia haastetehtäviä 50 päivän ajan. Tehtävät saattavat olla viiltelyä, raakojen kauhuelekuvien katselua, autojen edessä makaamista ja niin edelleen. Viimeisenä yritetään itsemurhaa. Peli on levinnyt maailmalla ja tiedotteen mukaan myös johtanut itsemurhiin Venäjällä.

Nuoret ovat saaneet tämän nyt tietoonsa ja epätietoisina ottaneet asian esille koulussa, josta on otettu poliisin yhteyttä.

– Vanhempi konstaapeli Jukka Ritamaa

Poliisi toivoo vanhemmilta valppautta ja tiedottaa asiasta myös koulujen Wilma-järjestelmässä.

Itä-Uudenmaan poliisin vanhempi konstaapeli Jukka Ritamaa vastaa Kirkko ja kaupungille, että kyseessä ei ole pelisovellus, vaan internetissä keskusteulyhteyden kautta toimiva juttu. Hänen mukaansa poliisi sai Blue Whalen olemassaolon tietoonsa noin kuukausi sitten normaalin kansainvälisen tiedonvaihdon kautta.

Suomessa ei Ritamaan mukaan ole tiedossa peliin liittyviä itsemurhia.

– Nuoret ovat saaneet tämän nyt tietoonsa ja epätietoisina ottaneet asian esille koulussa, josta on otettu poliisin yhteyttä. Päätimme julkaista tiedotteen, koska tämä nousi Vantaalla esiin, sanoo Jukka Ritamaa.

Facebook-päivityksen keskustelussa on epäilty pelin aitoutta tai sen olevan trolli.

Poliisi vastaa, että nuorissa on ollut ahdistuneisuutta ja huolta asian tiimoilta ja että vanhemmille ei asiasta uskalleta kertoa. "Tämä on todellista ja vanhempien on siitä hyvä tietää. Poliisin tietojen mukaan peli on olemassa, on sen taustalla sitten niin sanottu trolli tai jotain muuta, siihen emme tässä nyt ota kantaa", sanotaan poliisin Facebook-sivulla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.