null Polkien ja laulaen

Anne-Mari Grönroos rakastaa liikuntaa ja karaokelaulua ja on yhdistänyt ne työssään. Hullusta yhdistelmästä on tullut supersuosittu.

Anne-Mari Grönroos rakastaa liikuntaa ja karaokelaulua ja on yhdistänyt ne työssään. Hullusta yhdistelmästä on tullut supersuosittu.

Polkien ja laulaen

Liikuntaa ei kannata ottaa liian vakavasti.

Mitä pimeämmiksi päivät käyvät, sitä vaikeampaa monelle on päästä ylös sohvalta ja lähteä liikkumaan. Tikkurilalainen liikunnanohjaaja Anne-Mari Grönroos inhoaa pimeää ja kylmää, mutta ottaa talvikaudeksi lisää työtunteja ja lisää liikuntaa, ettei pääsisi lamaantumaan. Erityistä iloa Anne-Marille tuo hänen ideoimansa liikuntalaji karaokespinning, jossa yhdistyvät hänen kaksi rakasta harrastustaan, laulu ja liikunta.

— Olen aamuihminen, mutta aikaiset herätykset ovat minullekin toisinaan vaikeita. Varsinkin silloin on raskasta, jos viimeinen iltatunti on loppunut iltayhdeksältä ja seuraavana aamuna ensimmäinen jumppatunti alkaa puoli seitsemältä. Minun on noustava viideltä ehtiäkseni ulkoiluttaa koirat ennen töihin menoa.

— Ja jos on huono päivä, spinning tai jumppa auttavat aina, Anne-Mari kertoo.

Hän kannustaa muitakin miettimään, millaisesta musiikista he saavat energiaa ja missä sitä voisi kuulla. Hän myös kannustaa käyttämään liikunnassa luovaa hullutta ja unohtamaan liian vakavan ja kunnianhimoisen asenteen.

— Jos menee heti alkuun liian vaikealle jumppatunnille, siinä vain turhautuu, kun ei opi sarjaa eikä pysty nauttimaan liikunnasta, Anne-Mari neuvoo.

Kilpailuhenkeä ja hyvää mieltä

Anne-Mari Grönroosille liikunta on ollut osa arkea jo lapsena. Hän harrasti jazztanssia ja jonkin aikaa myös jalkapalloa, mutta todellinen hurahdus liikuntaan tapahtui, kun hän 16-vuotiaana pääsi kokeilemaan aerobicia.

— Kun olin käynyt salilla nelisen vuotta, omistaja kysyi minua ohjaajaksi. Sanoin, että voin tulla, mutta olen sitten tyyliltäni luonnonlapsi. Aloin pitää jumppia ja kävin kursseilla.

Pitkään liikunta oli Anne-Marille vain sivutyö, sillä varsinaiselta ammatiltaan hän on tekninen piirtäjä. Työ sopi kuitenkin huonosti Anne-Mari sosiaaliselle luonteelle, joten hän vaihtoi alaa ja on nyt toiminut liikuntakeskus Finnbodyn ohjaajana seitsemän vuotta.

Liikuntaan Anne-Maria motivoi ensinnäkin terveys. Lapsena häntä vaivasi skolioosi ja sen aiheuttama selkäkipu, mutta liikunnan avulla kivut ovat kadonneet. Säännöllisen liikunnan ansiosta 40-vuotias Anne-Mari kokee olevansa ikäistään nuorempi ja energisempi.

Liikkeelle on ajanut myös kilpailuhenkisyys. Vaikka Anne-Mari ei ole harrastanut varsinaista kilpaurheilua, hänelle on tärkeää, että liikkuessa voi aina voittaa itsensä ja kehittyä.

— Nyt olen kanavoinut kilpailuhenkeäni vetämällä työpaikallani painonpudotusryhmää. Viime vuonna ryhmäni voitti Paras pudottaja -kisan, Anne-Mari kertoo ylpeänä.

— Puran kilpailuviettiäni myös koiriini. Minulla on kääpiöbullterrieri ja staffordshirenbullterrieri, joiden kanssa käyn koiranäyttelyissä.

Vaihtoehto poppijumputukselle

Karaokespinning syntyi kun Anne-Mari Grönroos keksi soittaa joillakin liikuntatunneilla iskelmää ja huomasi, että osa kävijöistä lauloi vaivihkaa mukana. Iskelmää rakastava ja karaokelaulua harrastava Anne-Mari alkoi miettiä, miten iskelmää voisi yhdistää liikuntaan enemmänkin.

— Ensimmäisellä karaokespinningtunnilla meitä oli kaksi ohjaajaa, eikä kukaan muu tahtonut laulaa. Nyt ihmiset ovat rohkaistuneet ja laulajia on jonoksi asti.

Tunnilla käyvien kirjo on laventunut koko ajan. Kävijöitä on nuorista miehistä Anne-Marin 65-vuotiaaseen äitiin. Musiikkityylien kirjokin on laaja. Suosikkikappaleita ovat muun muassa Jaakko Tepon Hilma ja Onni, Paula Koivuniemen Kun kuuntelen Tomppaa ja Yön Joutsenlaulu. Nuoremmat tulkitsevat muun muassa Dingon Levotonta Tuhkimoa. Yleensä kappaleet lauletaan soolona, mutta tunneilla on kuultu duettoja ja yhteislauluakin.

— Aluksi ihmiset ihmettelivät, miten voi polkea ja laulaa yhtä aikaa, mutta yleensä lauluvuorossa oleva ei polje vaan istuu pyörällä tai seisoo lavalla ja muut polkevat omaan tahtiinsa, Anne-Mari selvittää tunnin kulkua.

Omia laulutaitojaan Anne-Mari pitää yllä kuuntelemalla iskelmää, laulamalla karaokelevyjen tahtiin kotioloissa ja käymällä joskus karaokebaarissa.

— Naapureita ajatellen en ole hankkinut mikrofonia kotiin. Joskus käyn täällä töissä pyöräilysalissa yksinäni treenaamassa, hän paljastaa.

Anne-Mari Grönroos piti karaokespinningtunnin lauantaina 23.10.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.