null Poltettu kirkko sai graffititaiteilijalta viimeisen alttarimaalauksen

Kaivokselan kirkon purku on edennyt, eikä Hende Niemisen kirkon entisen alttarin kohdalle maalaamaa Jeesusta voi enää nähdä seinällä. Kuva: Hende Nieminen.

Kaivokselan kirkon purku on edennyt, eikä Hende Niemisen kirkon entisen alttarin kohdalle maalaamaa Jeesusta voi enää nähdä seinällä. Kuva: Hende Nieminen.

Poltettu kirkko sai graffititaiteilijalta viimeisen alttarimaalauksen

– Halusin osoittaa kunnioitusta kirkkorakennusta kohtaan maalamalla Jeesus-hahmon tuhopoltetun Kaivokselan kirkon seinään. Näin kirkko sai arvoisensa lähdön töhryjen ja noen keskellä, kertoo graffititaiteilija Hende Nieminen.

Nieminen maalasi nelimetrisen Jeesuksen vanhan alttarin kohdalle viime sunnuntaina. Lempeästi hymyilevä Jeesus kantaa sylissään maalipurkkeja ja teloja. Idea teokseen tuli kirkon alkuperäisestä alttaritaulusta, jonka nimi on "Tulkaa minun tyköni kaikki" yhdistämällä mukaan viisi leipää ja kaksi kalaa. Idea oli valmiina jo pitkään ja nyt oli Niemisen mielestä oikea hetki toteuttaa se, juuri ennen kirkon purkua.

– Telat ja purkit ovat omia työvälineitäni, joiden avulla pyrin välittämään lähimmäisenrakkautta ja hyvää eteenpäin elämässä. Uskon, että jos spraymaalit olisi keksitty parituhatta vuotta sitten, olisi viestiä välitetty niilläkin pergamenttirullien ja kivitaulujen sijaan.

Nieminen on mukana toteuttamassa muun muassa lasten ja nuorten graffitikerhoja Team Haloo-konseptissa.

– Team Haloossa olen nähnyt, miten nuoret ja lapset pystyvät maalaamalla purkamaan tuntojaan. On tärkeää, että nuorilla on luvallisia paikkoja, joissa voi maalata joutumatta vaikeuksiin.

Nieminen on aiemmin asunut Vantaan Kaivokselassa ja seurannut kirkon vaiheita.

– Yritin saada Kaivokselan kirkosta tilaa luvalliselle maalaamiselle. Kun otetaan huomioon turvallisuusnäkökulma, asbestiongelmat ja purkuaikataulut, on tällainen aina ongelmallista ja lupia ei saa. Päätin käydä siellä kuitenkin itsekseni, vaikka tähän kirkkoon olisi ollut hienoa päästä maalaamaan isommalla porukalla saman aihepiirin kuvia enemmänkin.

Nieminen korostaa, että hänen tarkoituksensa ei ollut loukata teoksellaan ketään.

– Halusin kunnioittaa myös Jeesusta itseään. Teos kaunisti muuten töhryisen, karun ja synkän tilan, lähtiessäni iskin vielä silmää maalaukselle.

Nieminen maalasi teoksensa viime hetkellä, sillä alttariseinä ja Niemisen maalaus eivät ole enää nähtävissä pikkuhiljaa purettavassa kirkossa. Lopullisesti seinien purkaminen on tarkoitus aloittaa heinäkuun viimeisellä viikolla.

Kaivokselan kirkko tuhopoltettiin vuonna 2006 ja se sai purkuluvan talvella 2014.

Teksti Lotta Numminen

Kuvat Hende Nieminen

Hende Nieminen kertoo Kaivokselan Jeesus- teoksestaan Hendenvaara-blogissaan

Kaivokselan kirkko puretaan syksyyn mennessä

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hende Nieminen maalasi ”graffitikulttuurin 10 käskyä” purettavan Tikkurilan kirkon seinään

Ajankohtaista

Kirkkoherra Janne Silvastin mukaan teos on upea. Purkutyömaa on kuitenkin suljettu ulkopuolisilta, koska alue on vaarallinen, muistuttaa kiinteistöjohtaja Sari Turunen.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.