null Poppasen oloinen Emmi

Emmi Kangas esittää Maija Poppasta, joka lennähtää kiireisen perheen luo lähentääkseen perheenjäseniä toisiinsa.

Emmi Kangas esittää Maija Poppasta, joka lennähtää kiireisen perheen luo lähentääkseen perheenjäseniä toisiinsa.

Poppasen oloinen Emmi

Emmi Kangas näkee itsessään ja roolihahmossaan monia samoja piirteitä.

Kallion kaduilla kävelee ryhdikäs nuori nainen, jolla on vaalea iho, tummat hiukset nutturalla ja tumma liehuva takki. Takin alla on hieman liian iso villapaita ja värikkäät, löysät housut sekä jaloissa tennarit. Kutakuinkin tuolta näyttäisi varmasti Maija Poppanen, jos tuuli toisi hänet keskelle nykyistä Helsinkiä.

Poppasen oloinen nainen on Emmi Kangas, laulaja, näyttelijä, musiikkipedagogi ja laulunopettaja, joka esittää Helsingin kaupunginteatterin Maija Poppanen -musikaalissa kirjailija P. L. Traversin 1930-luvulla luomaa eriskummallista lastenhoitajaa.

Kellarirokkarista musikaalitähdeksi

31-vuotias Emmi Kangas asuu Helsingissä, mutta varttui Vantaalla. Halu esiintyä iski jo varhain.

— Teininä olin mukana rokkibändissä, harjoittelimme Hämeenkylän kirkon kellarissa. Soitin kitaraa, lauloin ja tein biisejä. Minulla oli siilitukka ja lävistys. Sen jälkeen olenkin sitten kasvatellut tukkaa, Emmi kertoo.

Hänelle ei ollut itsestään selvää, mihin esiintymisvietti kannattaisi suunnata. Emmi aloitti opiskelemalla musiikkipedagogiikkaa Turun taideakatemiassa ja esiintyi muun muassa Turun kaupunginteatterissa ja Samppalinnan kesäteatterissa. Sitten hän hakeutui paikkaan, jossa saisi musiikkialan huippuopetusta, Lontoon Royal Academy of Musiciin.

— Se oli sellaista aikaa, että etsin itseäni. Ystäväni oli käynyt tuon koulun ja kehotti minua hakemaan. Ajattelin, että en ikinä pääse sinne, mutta pääsinkin. Se oli sellainen pakotie, mutta samalla suuri unelma toteutui.

Lontoossa tulevaisuus alkoi selkiytyä. Emmi sai laulunopettajan pätevyyden ja suoritti musiikkiteatterin jatkotutkinnon. Hän otti ilon irti Lontoon huikeasta musikaalitarjonnasta. Musiikkiteatteri alkoi tuntua omimmalta jutulta.

Hurmaava ja oikukas

Maija Poppasen rooliin Emmi Kangas pääsi koelaulujen kautta. Ennen harjoitusten alkua hän selvitti, kenen saappaisiin oli hyppäämässä.

— Maija Poppanen oli lapsuudesta tuttu, sillä olin nähnyt Disneyn elokuvan. Opiskeluaikana näin musikaalin Lontoossa. Roolin saatuani luin kirjat, katsoin leffan uusiksi ja kävin katsomassa musikaalin New Yorkissa, hän kertoo.

Mitä enemmän Emmi perehtyi kirjojen ja musikaalien Maijaan, sitä laimeammalta alkoi tuntua tarinan elokuvaversio. Kaupunginteatterin lavalla nähdään kirjailijan näkemykselle uskollisempi Poppanen, joka kaikessa valloittavuudessaan on myös hankala ja arvaamaton.

Emmi Kangas keskusteli ohjaaja Hans Berndtssonin kanssa paljon päähenkilön persoonasta, mutta sai tehdä Maijasta itsensä näköisen.

— Meissä on yhteisiä piirteitä. Olemme molemmat temperamenttisia, outoja, hieman arvaamattomia ja energisiä, Kangas luonnehtii.

— Poppanen on toisinaan omahyväinenkin. Hän ei ole ihan tavallinen ihminen, vaan vähän kaikkea. Hänessä on taikuria, viettelijätärtä ja kotiopettajatarta. Kukaan ei tiedä, mistä hän tulee ja minne menee.

Ajattomien teemojen tarina

Musikaali kertoo siitä, kuinka pankkiiri Yrjö Pankin perheen elämä muuttuu, kun perheeseen saapuu uusi lastenhoitaja. Poppasella on yliluonnollisia kykyjä, mutta kaikkien temppujen taustalla on halu saada perhe viettämään enemmän aikaa yhdessä. Emmi Kangas näkee tarinan ajattomana.

— Tarinassa eletään aikaa, jolloin on finanssiongelmia ja isällä huolia. Perheen äiti on hukassa, ei oikein tiedä pitäisikö olla ennen kaikkea äiti, edustusrouva vai mikä. Vanhemmilla on kiire ja lapset kapinoivat.

Emmi pitää Maija Poppasta kiistatta kiinnostavimpana produktiona, missä on ollut mukana. Oman lisämausteensa roolin tuo se, että vastanäyttelijöinä on lapsia ja lavalla myös lauletaan, tanssitaan ja lennetään.

Maija Poppanen seikkailee Helsingin kaupunginteatterissa ainakin tämän vuoden loppuun asti. Ainakin siihen asti Emmi Kangaskin pysyy Helsingissä.

— En vielä tiedä, mikä minusta tulee isona. Nyt on hyvä olla täällä, mutta välillä tulee levoton olo. Ehkä jonain päivänä katoan taas jonnekin, hän sanoo poppasmaiseen tapaan.

Maija Poppanen -musikaalia esitetään Helsingin kaupunginteatterissa ainakin vuoden 2009 loppuun asti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.