null Pride 2017 keräsi kulkueeseen sankan joukon osallistujia

Ajankohtaista

Pride 2017 keräsi kulkueeseen sankan joukon osallistujia

Viikon mittainen kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Helsinki Pride huipentui lauantaina väkirikkaaseen ja värikkääseen kulkueeseen ja puistojuhlaan.

Prideen osallistuva yliopistopastori Laura Mäntylä

Prideen osallistuva yliopistopastori Laura Mäntylä

Jo toisena perättäisenä vuonna kirkon rekassa matkannut Laura Mäntylä kiitteli järjestäjiä tapahtuman organisoinnista.

– Viime vuonna ei katujen varsilla ollut enää juuri ketään kun pääsimme liikkeelle, mutta nyt oli aivan ihana kulkuemeininki ja -henki. Ei sitä yleensä pappina ole tottunut siihen, että kun menee ohi, jengi on aivan innoissaan, hymyilee ja heiluttaa käsiään, Mäntylä naurahtaa.

Pridessa on Mäntylälle itselleen monta merkityksellistä elementtiä.

– Joka kerta tapahtuma merkitsee sitä, että olemme näyttämässä, että myös me seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kuulumme kirkkoon ja olemme tässä, eikä kirkko ole tuolla jossain oleva instituutio, joka sanoo jotain ikävää – vaikka kirkossa on sitäkin.

Tänä vuonna Mäntylää kosketti erityisesti ”We march for those who can’t” -kyltin perässä, ruumisarkun kanssa mustissaan ja peitetyin suin marssinut joukko. Ryhmän käsissään kantamissa kylteissä oli lukuja, jotka kertoivat eri maissa tapettujen, sukupuolivähemmistöjä edustaneiden henkilöiden määristä.

– Se oli tärkeä ja tarpeellinen muistutus siitä, että vaikka tämä on myös ilon ja riemun juhla, ovat tässä todellakin kysymyksessä ihmisoikeudet.

Helsinki Priden tämänvuotisena teemana olivat Vastuu ja vapaus. Mäntylä näkee asian kirkon näkökulmasta erityisesti vastuuna siitä, että julistusten pitäisi näkyä myös käytännössä.

– Meidän pitää oikeasti kantaa vastuu siitä, että me julistamme, että Jumala on rakkaus. Kun uskomme, että jokainen ihminen on yhtä arvokas Jumalan kuva, sen pitää oikeasti näkyä teoissa ja puheissa.

Mäntylä on kohdannut sateenkaarikansan edustajia, joille on sanottu heidän olevan saatana.

– Se on sydäntä särkevää. Aivan ihmeissäni kuuntelen, kun samat ihmiset kyyneleet silmissä kertovat, miten tärkeää heille on saada Jumalan siunaus avioliitolleen. Kaikkia ei ole siis onneksi kuitenkaan onnistuttu karkottamaan Jumalan rakkaudesta, vaikka ikävä kyllä toiset tuntuvat tekevän paljon työtä sen eteen.

Mäntylä toivoo, että edellä mainitun kaltaisesta hengellisestä väkivallasta kannettaisiin vastuu ja se tuomittaisiin kirkon johdon taholta selkeästi.

– Ja toivoisin meidän kaikkien työntekijöiden pitävän huolta kaikissa tilanteissa – ei ainoastaan Pride-viikolla, että ihmisillä on turvallista olla kirkon tiloissa. 

  • Helsinki Priden, kulkueen ja puistojuhlan järjestää HeSeta ry
  • Tapahtuma järjestetään lähes täysin vapaaehtoisvoimin
  • Vuonna 2016 Pride-kulkueeseen osallistui lähes 35 000 marssijaa

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkaupunkiseudun seurakunnat ovat mukana Helsinki Pridessa virallisena yhteistyökumppanina

Ajankohtaista

”Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja on sellaisenaan täydellinen ja arvokas”, sanoo Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyönohjaaja ja psykoterapeutti Hensku Kettusaari.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.