null "Kirkon pitäisi ottaa paremmin huomioon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt" – Espoon seurakunnat osallistuvat ensimmäistä kertaa 25.6. alkavaan Pride-viikkoon

Viime vuoden Pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan osallistui arviolta 35 000 ihmistä. Pahvikuva arkkipiispa Kari Mäkisestä oli mukana #kirkkoprideilla-rekan lavalla.

Viime vuoden Pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan osallistui arviolta 35 000 ihmistä. Pahvikuva arkkipiispa Kari Mäkisestä oli mukana #kirkkoprideilla-rekan lavalla.

Ajankohtaista

"Kirkon pitäisi ottaa paremmin huomioon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt" – Espoon seurakunnat osallistuvat ensimmäistä kertaa 25.6. alkavaan Pride-viikkoon

Avioliiton solmineet nais- ja miesparit saavat yhteisen hääkuvauksen Tuomiokirkon portailla.

Helsinki Pride juhlitaan 25.6.–1.7. Viikon aikana järjestetään paljon ohjelmaa paneelikeskusteluista bileisiin. Pride huipentuu lauantaina Helsingin halki etenevään kulkueeseen ja Kaivopuistossa pidettävään puistojuhlaan. Siellä ovat mukana myös pääkaupunkiseudun seurakunnat.

Espoon seurakunnat osallistuvat virallisesti ensimmäistä kertaa. Aiemmin työntekijöitä on ollut mukana yksityishenkilöinä.

– Osallistumme kulkueeseen yhdessä Helsingin ja Vantaan seurakuntien kanssa. Viikolla seurakunnan työntekijöitä on mukana muissa tapahtumissa, kertoo Espoon seurakuntien monikulttuurisuustyön asiantuntija Matti Peiponen.

Kirkon viesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille on hyvin selkeä: osallistumalla halutaan vahvistaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

– Haluamme näyttää, että mielestämme kirkon pitäisi ottaa paremmin huomioon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, Peiponen sanoo.

Kaikki ovat tervetulleita meille.

- Perheneuvoja Iiris Koskinen

Perheneuvoja on kamppaillut sateenkaariperheille näkyvyyttä

Espoon perheneuvonta on näyttävässä roolissa Pride-kulkueessa. Pitkään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita ajanut perheneuvoja Iiris Koskinen on osallistunut Prideen useamman kerran yksityishenkilönä, mutta on tällä kertaa mukana perheneuvojana.

– Meillä on kulkueessa oma banderolli, jossa otamme kantaa siihen, että myös sateenkaariperheet tarvitsevat tukeamme, Koskinen kertoo.

Aiempina vuosina perheneuvonta on joutunut kamppailemaan siitä, saako banderollissa mainita sateenkaariperheitä ollenkaan. Tuolloin puhuttiin kaikista perheistä, mutta nyt perheneuvojat mainitsevat erityisesti sateenkaariperheet.

Kirkon perheneuvonta on myös aikaisemmin osallistunut Pride-viikon tapahtumiin. Etenkin Helsinki, Vantaa ja Turku ovat olleet aktiivisia. Espoolaiset perheneuvojat ovat esimerkiksi järjestäneet pop-up-neuvontapisteitä. Tänä vuonna keskitytään itse kulkueeseen ja piknikillä näkymiseen. Lisäksi perheneuvojat jakavat kävijöille Kirkko Helsingissä -tikkareita.

Koskisen mukaan sateenkaariperheiden tukeminen kirkon sisällä on kehittynyt hiljalleen parempaan suuntaan. Hän on optimistinen tulevaisuuden suhteen.

Sateenkaariperheiden osuus perheneuvonnan asiakkaista on hänestä silti edelleen pienempi kuin mitä sen tilastojen perusteella pitäisi olla. Koskinen haluaa omalla ja Espoon seurakunnan perheneuvonnan toiminnalla näyttää heille tukensa.

– Kirkolla on oppinsa tähden velvollisuus auttaa eniten apua tarvitsevia. Kaikki ovat tervetulleita meille, Koskinen tiivistää.

Pride-viikolla pääkaupunkiseudun seurakunnat järjestävät ohjelmaa Helsingissä. Moniääninen kirkko -tilaisuudessa kirkon sateenkaarityöntekijät keskustelevat yleisön kysymyksistä ja Rakkauden tähden tottelemattomat -keskustelutilaisuudessa esillä ovat sateenkaaripareja vihkineet papit.

Kallion kirkossa järjestetään 29.6. sateenkaarimessu ja samana päivänä Helsingin tuomiokirkon portailla otetaan hääkuva, johon voivat osallistua tasa-arvoisen avioliittolain aikana avioliiton solmineet parit.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.