null Puhtoinen vampyyripoika

Bellan ja Edwardin tosi rakkaus odottaa.

Bellan ja Edwardin tosi rakkaus odottaa.

Puhtoinen vampyyripoika

Romanttisen fantasiatarinan toinen päähenkilö on vampyyri ja kaverijoukkoon kuuluu ihmissusia. Kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta. Teattereissa pyörii parhaillaan kolmas kirjojen pohjalta tehty elokuva.

Mistä amerikkalaisen Stephenie Meyerin vampyyrikirjasarjan suosiossa on oikein kysymys? Kyseessä ei nimittäin ole mikään perinteinen vertatihkuva vampyyrikertomus.

Kirjailija itse sanonut pääteemakseen yksilön valinnanvapauden: vaikka olisi syntynyt pedoksi, voi valita elävänsä toisin.

Vastausta Twilight-kirjojen suosioon voi etsiä myös Meyerin uskonnollisesta taustasta.

Meyer on mormoni. Siihen ei kirjoissa suoraan viitata, mutta arvomaailma on ammennettu mormoniuskosta. Kirjoissa ei esiinny alkoholia, kahvia, huumeita eikä kiroilua. Uskonto näkyy myös esimerkiksi Houkutus-kirjan kannessa, jonka omenan Meyer on sanonut viittaavan Raamatun luomiskertomuksessa esiintyvään hyvän ja pahan tiedon puun hedelmään.

Aikuistumiseen liittyy monia valintoja. Twilight-kirjoissa teinejä pyörittävä seksuaalisuus on pelottava, suorastaan tappava voima. Sitä vastaan auttaa vain huippuunsaviritetty itsehillintä. Kirjat kertovat houkutuksista ja kieltäymyksistä. Kokemusten janosta ja pidättäytymisestä. Himosta ja sen hallitsemisesta.

Vampyyripoika Edward on päättänyt, ettei elä kuin hirviö, mutta päätöksessä pysyminen on hankalaa, varsinkin kun tyttöystävä Bellan veri tuoksuu paremmalta kuin kenenkään muun.

Myös Bellan täytyy olla tarkkana, ettei anna poikaystävälleen vääriä viestejä. Yksikin harkitsematon liike Edwardin seurassa voi nimittäin koitua hänen kohtalokseen.

Tätä kiusausten ja kilvoittelun dynamiikkaa janoavat teinit eri puolilla maailmaa, liki neljälläkymmenellä kielellä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Luoma: Kimaltelevat vampyyrit pahoittivat aikoinaan monien mielen, koska kulttuurissamme vihataan teinityttöjä

Puheenvuorot

2000-luvun alun Twilight-kritiikki oli laiskaa ja ilkeämielistä, koska amerikkalainen kotiäiti meni sörkkimään vampyyritarinoiden kaanonia.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.