null Punainen tupa ja perunamaa

Sami Aittakorpi osti siirtolapuutarhamökin kummeiltaan.

Sami Aittakorpi osti siirtolapuutarhamökin kummeiltaan.

Punainen tupa ja perunamaa

Sami Aittakorpi käy siirtolapuutarhamökillään kesällä lähes päivittäin.

Orapihlaja-aita kaartuu holvikaareksi pienen avonaisen portin ylle. Portista astutaan siirtolapuutarhapalstalle, jonka punaista mökkiä reunustaa laatoitettu polku. Vantaanlaaksossa sijaitsevan Viherkummun siirtolapuutarha-alueen majaa numero neljä isännöi vantaalainen Sami Aittakorpi, 43, yhdessä avopuolisonsa Minna Blomqvistin kanssa.

— Minä hoidan enemmän kasvimaata. Minna huolehtii pihan kukista, Sami kertoo pariskunnan työnjaosta.

Mökin omistajaksi yllättäen

Samista ja Minnasta tuli runsaat kuusi vuotta sitten siirtolapuutarhamökin omistajia hieman yllättäen. Sami kuuli, että hänen kumminsa olivat luopumassa siirtolapuutarhamökistään. Sami ei koskaan ollut tullut vierailleeksi kummiensa mökillä, vaikka siitä oli ollut puhetta. Nyt hän kiinnostui mökistä ja meni katsomaan sitä yhdessä Minnan kanssa.

Kun mökki oli katsastettu, Sami soitti kummisedälleen. Hinnasta päästiin sopimukseen. Toukokuussa Sami ja Minna juhlivat mökillä yhdessä ystäviensä kanssa Lordin Euroviisuvoittoa. Samana kesänä naapurimökin asukas ehdotti Samille, että tämä lähtisi mukaan hoitamaan siirtolapuutarhaosuuskunnan yhteisiä asioita. Seuraavan vuonna Sami oli mukana osuuskunnan hallituksessa.

Nyt Sami on osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja. Minna vetää osuuskunnan siivousrinkiä ja on mukana virkistystoimikunnassa. Siirtolapuutarhapalstan omistajilta edellytetään oman palstan siistinä pitämistä. Lisäksi kaikki osuuskunnan alle 70-vuotiaat jäsenet ovat velvollisia kantamaan oman kortensa kekoon yhteisten alueiden hoidossa.

— Siirtolapuutarhamökki sopii kaikille, jotka tykkäävät hoitaa pihaa ja nikkaroida, Sami sanoo.

Lepoa ja mukavaa vastapainoa

Martinlaaksossa asuvat Sami ja Minna yöpyvät mökillään kesäaikaan usein tai ainakin käyvät siellä lähes päivittäin. Samilla ja Minnalla on kummallakin kaksi lasta. Joskus 25 neliön mökissä majoittui kuusikin henkeä, kun koko perhe oli mökillä.

— Nykyään nuoriso tulee kyllä mökille syömään, kun soitan, että nyt on pihvit grillattuina. Useimmiten saamme kuitenkin olla Minnan kanssa mökillä kaksin, Sami kertoo.

Hänelle siirtolapuutarhamökillä vietetty aika merkitsee lepoa ja mukavaa vastapainoa ”betonikuutiossa oleskelulle”.

— Tykkäämme molemmat laittaa pihaa. Jollei meillä olisi tätä mökkiä, tuskin asuisimme enää kerrostalossa, nurmijärveläisestä maalaistalosta kotoisin oleva Sami sanoo.

Hän ja Minna ovat laittaneet mökkiä pikkuhiljaa oman näköisekseen. Mökin katto ja ulkoseinien maalipinta on uusittu. Keittiön vanhat kaapit ovat saaneet väistyä Keltaisesta Pörssistä löytyneiden kaappien tieltä. Huhtikuussa uusittiin mökin sauna.

Samin kummit vierailevat joka kesä entisellä siirtolapuutarhapalstallaan. Sami ja Minna käyvät mökillään myös talvella ”polttelemassa takkaa”. Viime jouluaaton he viettivät siellä kaksin.

Salaattia ja suolakurkkuja

Pienen punaisen tuvan yhteydessä on oma ulkohuussi. Siirtolapuutarha-alueen laidalla sijaitsee vuonna 2009 valmistunut Viherpirtti, jossa on sisävessat, suihkut ja sauna. Osuuskunnan jäsenet voivat vuokrata Viherpirtin tiloja omiin juhliinsa. Siellä on juhlittu myös Samin lasten ja Minnan tyttären rippijuhlia.

Siirtolapuutarhamökkinsä pihalla Samilla ja Minnalla on omenapuita, luumupuita ja kriikunapuu. Pihan puna- ja mustaviinimarjapensaiden sadosta he valmistavat mehua. Viime tapaninpäivän myrsky kaatoi kasvimaalle suuren kuusen. Oli onni onnettomuudessa, ettei puu osunut kaatuessaan leikkimökkiin.

Samin ja Minnan kasvimaalla kasvatetaan perunoita, tilliä, erilaisia salaatteja ja avomaankurkkua. Aikaisempina vuosina kasvimaalta on kerätty myös sipulisatoa.

— Avomaankurkuista valmistamme suolakurkkuja. Se on meidän bravuurimme, Sami sanoo.

Sami Aittakorpi osallistuu lipunnostoon siirtolapuutarhassa pe 22.6.
 

Jaa tämä artikkeli: