Sähköasentaja Mihkel Mikson on työskennellyt Pyhän Laurin kirkossa kesäkuusta alkaen. Viimeksi hän on asentanut spotteja kirkon kuoriosaan. Kuva: Hans von Schantz
Pyhän Laurin kirkko suljetaan ensi syksynä
Kirkon alttariosan korjaus kestää kaksi kuukautta.
Vantaan Pyhän Laurin kirkossa on toista vuotta meneillään peruskorjaus, joka jatkuu vielä noin kaksi vuotta. Korjaus toteutetaan vaiheittain ja pääosin niin, ettei kirkon normaali viikonloppukäyttö häiriinny.
Ensi vuonna kirkko kuitenkin joudutaan sulkemaan, kun vuoroon tulee syys–marraskuussa kirkon kuoriosan korjaus. Sitä on suunniteltu paljolti käyttäjiltä tulleiden toiveiden pohjalta.
– Jumalanpalveluselämä on muuttunut. Siksi kirkon etuosaan alttarialueelle tarvitaan lisää tilaa kuorolle, ja tietenkin myös konsertteihin soittajille. Myös alttarialueella pidettäville soittimille tarvitaan tilaa, perustelee kiinteistöjohtaja Sari Turunen alttarialueen korkeammalla olevan lattiapinnan laajennusta.
Alttarialueelle kulkemista helpotetaan rakentamalla kaksi luiskaa. Esteettömyyttä lisätään muutenkin. Pyörätuolilla liikkuville järjestyy istumapaikka, kun etummaiset kiinteät penkkirivit poistetaan. Myös työturvallisuuteen kiinnitetään huomiota.
– Vanhat virsitaulut ovat liian pienet. Jossain vaiheessa tilannetta on korjattu jatkopaloilla. Se, että vahtimestarit ovat joutuneet käyttämään tauluja pienellä jakkaralla kurkotellen, on ollut selvä työturvallisuusriski. Nyt kirkkoon tulee isommat, alas laskeutuvat virsitaulut, selostaa Turunen.
Suosittu vihkikirkko palvelee koko kesän
Suunnitelmien mukaan Pyhän Laurin kirkko on suljettuna 19.9.–19.11.
– Ajankohta on valittu kirkon toiminnat huomioon ottaen. Syyskuun Hääyö -tapahtuma ehtii olla ennen remonttia. Tämä korjausvaihe valmistuu ennen adventtiaikaa, joka on konsertti- ja muiden tilaisuuksien sesonkia, selittää Turunen.
Ensi vuonna korjataan ja kalustetaan myös sakastia ja parannetaan sisääntulon toimivuutta.
Pyhän Laurin kirkossa pidettiin vuonna 2014 noin 1100 tilaisuutta. Lähes puolet niistä oli kirkollisia toimituksia. Eniten oli avioliittoon vihkimisiä, joiden sesonkiaikaa on kesä. Siunaustilaisuuksiakin kirkossa oli useammin kuin kerran viikossa.
Kirkossa pidettiin yli 200 musiikkitilaisuutta ja vajaa 200 jumalanpalvelusta. Kirkkoa käyttävät sekä Tikkurilan seurakunta että Vantaan ruotsinkielinen seurakunta.
– Kirkon kiinnioloajaksi Tikkurilan seurakunnan jumalanpalvelus- ja hartauselämä siirtyy Pyhän Laurin kappeliin. Se ei ole aivan uutta. Jo nyt on esimerkiksi kuoroharjoituksia pidetty kappelin isossa salissa, kertoo kirkkoherra Janne Silvast.
Myös urut on kunnostettu
Kiinteistöjohtaja Turusen mukaan peruskorjauksen vaiheittainen toteuttamistapa ei lisää kustannuksia merkittävästi. Enimmäkseen kustannuspaineet syntyvät muusta.
– Vanhaa rakennusta korjatessa ei koskaan tiedä, mitä tulee vastaan. Aina ei voida tehdä sitä, mitä on suunniteltu.
Tänä vuonna kirkon sähköt saadaan tehtyä kokonaan uusiksi. Vain kynttiläkruunut ovat säilyneet entisellään, tosin niidenkin spotteihin on vaihdettu led-lamput. Äänentoisto on uudistettu, mutta uusi induktiojärjestelmä saadaan kokonaisuudessaan käyttöön vasta ensi vuoden puolella. Lisäksi urut on kunnostettu.
– Tarkoitus on, että kaikki kirkon sisäpuoliset työt saadaan valmiiksi ennen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia. Ulkopuoliset työt voivat kestää pitempään. Osa niistä, kuten sadevesien johtaminen pois katolta, vaatii vielä suunnittelua ja yhteistyötä Museoviraston kanssa.
Peruskorjauksen kokonaiskustannusarvio on 3–4 miljoonaa euroa, josta kirkkosalin ja kuorialueen kustannuksiksi on arvioitu 300 000 euroa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Seurakunnat säästävät energiaa ja viilentävät kirkkoja, mutta rahallista säästöä ei synny
AjankohtaistaEnergian jyrkät hinnankorotukset pakottavat myös seurakunnat säästötoimiin.