null Opiskelijat tuovat lavalle Raamatun anopin ja miniän, Ruutin ja Noomin

Iiris Autio on käsikirjoittanut ja ohjannut Leivän talo -musiikkinäytelmän.

Iiris Autio on käsikirjoittanut ja ohjannut Leivän talo -musiikkinäytelmän.

Hyvä elämä

Opiskelijat tuovat lavalle Raamatun anopin ja miniän, Ruutin ja Noomin

Raamattuopiston teatteri- ja musiikkilinjalaisten esittämä Leivän talo -musiikkinäytelmä kertoo Raamatun aikaisesta pakolaisuudesta.

Iiris Autio sai idean Suomen Raamattuopiston kevätnäytelmään Vanhan testamentin Ruutin kirjasta.

– Ruutin ja Noomin tarinassa on vahvoja draaman aineksia, Autio toteaa.

Niinpä opistolla opettajana toimiva Autio kirjoitti naisista Leivän talo -nimisen musiikkinäytelmän opistossa opiskeleville teatteri- ja musiikkilinjalaisille. Näyttämöllä nähdään kuusi näyttelijää, kuoro ja orkesteri.

Ruutin kirja kertoo Noomi-nimisestä naisesta, joka lähtee Betlehemistä miehensä ja kahden poikansa kanssa nälänhätää pakoon Moabin maahan. Pojat löytävät moabilaiset vaimot, mutta kun suvun miehet menehtyvät, Noomi haluaa lähteä takaisin kotiseudulleen.

– Toinen miniöistä, Ruut, vaatii päästä hänen mukaansa. Naiset lähtevät matkaan, mutta perillä Betlehemissä he joutuvat elämään varattomina pakolaisina ja kerjäämään ruokansa, Autio selvittää.

Olen kuullut, kun nuorille naisille sanotaan, että odottele sinä vain rauhassa omaa Boasiasi.

Anoppi ja miniä tukevat toisiaan. Pellolle pudonneita viljantähkiä ruoaksi kerätessään Ruut tapaa anoppinsa perheen ystävällisen sukulaismiehen Boasin. Noomi saa idean naimakaupoista, ja Ruut hankkii miehen puolisokseen. Näin naiset pääsevät paremman elämän alkuun. Ruut saa uuden miehensä kanssa vielä pojan ja Noomi uuden lapsenlapsen.

Paikannimi Betlehem tarkoittaa hepreaksi leivän taloa. Iiris Autio laittoi sen musiikkinäytelmän nimeksi, koska Ruutin kirjassa kerrotaan viljantähkistä, elannon hankkimisesta ja monenlaisista ihmiskohtaloista. Ennen kaikkea Leivän talo kertoo kuitenkin vahvoista ja neuvokkaista naisista sekä Jumalan armosta.

– Olen kuullut, kun nuorille naisille sanotaan, että odottele sinä vain rauhassa omaa Boasiasi. Minusta se on hieman hassusti sanottu, koska Ruut ei nimenomaan jäänyt odottelemaan vaan oli itse aktiivinen ja kosi Boasia.

Viljantähkien keräämiseen Iiris Autio pystyy samastumaan oman elämänsä kautta. Erilaisten teatteriprojektien tekijänä hän tuntee itsensä välillä kirkon piirissä varattomaksi muukalaiseksi.

Leivän talo on perinteistä teatteria realistisine ihmishahmoineen. Lisäksi mukana on seitsemän laulua, jotka Autio on sanoittanut ja opiskelijat ovat säveltäneet.

Autio on myös ommellut näyttelijöiden puvut. Kaapumaiset asut viittaavat muinaiseen aikaa

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Omapäinen Lilith elää meissä kaikissa” – Seela Sella fanittaa vanhojen legendojen voimanaisia

Hyvä elämä

Juutalaisuuteen 1960-luvulla kääntynyt näyttelijä Seela Sella inspiroituu Lilithistä ja samastuu Ruutiin.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.