null Rabbina rauhan puolesta

Rabbi Mira Razin äiti vapautui 70 vuotta sitten keskitysleiriltä. Perheen kokemukset ovat tehneet hänestä herkän reagoimaan epäoikeudenmukaisuuteen. Kuva: Kari Yliräisänen

Rabbi Mira Razin äiti vapautui 70 vuotta sitten keskitysleiriltä. Perheen kokemukset ovat tehneet hänestä herkän reagoimaan epäoikeudenmukaisuuteen. Kuva: Kari Yliräisänen

Hyvä elämä

Rabbina rauhan puolesta

Rabbi Mira Razin mielestä uskonnon pitää olla elämää tukeva voima.

Huhtikuun 15. päivä 1945 brittiläiset joukot etenivät Bergen-Belsenin keskitysleiriin. Heitä kohtasi järkyttävä näky. Leirissä makasi sekaisin kymmeniätuhansia kuolleita ja hädin tuskin elossa olevia vankeja.

Vankien joukossa oli telavivilaisen Mira Razin äiti, 30-kiloiseksi nälkiintyneenä. Hän jäi ainoana henkiin puolanjuutalaisesta perheestä. Äiti, isä ja kaksi pikkuveljeä tapettiin Auschwitzin kaasukammioissa.

Mira Razin isä taisteli Valko-Venäjällä partisaanina saksalaisia vastaan ja päätyi lopulta puna-armeijan mukana Berliiniin. Vanhemmat kohtasivat toisensa Saksassa ja päättivät lähteä Israeliin, ainoaan paikkaan maailmassa, jossa he kokivat olevansa turvassa ja kotonaan.

Monille israelilaisille näistä tapahtumista ja maan käymistä sodista on jäänyt syvä trauma, joka saa luottamaan vain omaan voimaan. Mira Razinkin mukaan Israelilla on pakko olla vahvat puolustusvoimat. Hänelle oman kansan ja perheen koettelemus on antanut kuitenkin myös toisen, vielä tärkeämmän opetuksen.

– Me selvisimme, jotta tällaista hirveyttä ei tapahtuisi koskaan enää, ei kenellekään. Olen herkkä epäoikeudenmukaisuudelle.

– Raamatussa kerrotaan siitä, miten Jumala johdatti kansamme pois Egyptistä, jossa olimme orjia. Minun äitini oli saksalaisten orja. Mitä meidän pitää sen vuoksi tehdä? Meidän pitää taistella orjuutta vastaan.

 

Minun äitini oli saksalaisten orja. Mitä meidän pitää sen vuoksi tehdä? Meidän pitää taistella orjuutta vastaan.

 

Juutalaisten koti on Razin mukaan Israel, mutta se, mitkä ovat Israelin valtion rajat, on eri asia. Hänen mukaansa ei ole Israelille hyväksi, että sen armeija, jossa Raz on itsekin asevelvollisena palvellut, toimii miehitysarmeijana.

– Israelin pitäisi luottaa siihen, että maa on nyt vahva ja toimia oikeudenmukaisuuden puolesta. Muuten kärsimme, emmekä saa koskaan elää rauhassa. Toivo rauhasta vahvistuu vain toimimalla yhdessä kummankin osapuolen ääriryhmiä vastaan, sanoo Mira Raz.

Mira Raz on jäsenenä Rabbis for Human Rights (Rabbit ihmisoikeuksien puolesta) ja Women Wage Peace (Naiset lietsovat rauhaa) -järjestöissä. Ensin mainitussa on rabbeja, jotka suojelevat palestiinalaisten oliivipuita ja koteja ja ajavat heidän asiaansa oikeudessa. Jälkimmäisessä on 11 000 naista, sekä palestiinalaisia että israelilaisia.

– Vihollisiamme eivät ole palestiinalaiset, vaan vääryydet. En ole järjestöissä poliittisesti kovin aktiivinen, mutta minusta on tärkeää luoda yhteyksiä ihmisten ja eri uskontojen välille. Olin juuri Nasaretissa, jossa 25 arabi- ja juutalaisnaista tapasivat toisiaan. Seuraavaksi kokoonnumme minun luonani.

Raz aikoo myös osallistua mielenosoitukseen Holotin pidätyskeskuksen luona 20.5. Israelissa on 50000 turvapaikanhakijaa, joiden puolesta rabbit vetoavat. Vetoomuksen pohjana on Raamatun sana, Vanhassa testamentissa todetaan 38 kertaa, että muukalaisia pitää suojella.

Mira Raz on 61-vuotias kolmen lapsen äiti ja kahden lapsenlapsen isoäiti. Hän on eronnut, mutta hyvissä väleissä entisen miehensä kanssa.

– Kun menin naimisiin, halusin vain perheen ja lapsia, mutta muutuin vuosien varrella paljon. En voinut enää jatkaa avioliitossani, jossa meitä yhdistivät vain lapset, vaikka Jumala tietää, että yritin.

Raz oli kiinnostunut uskonnosta jo lapsena. Hänestä tuli Raamatun ja Talmudin opettaja, mutta koulussa hän ei voinut opettaa haluamallaan tavalla.

Hän huomasi lehti-ilmoituksen, joka osoitti, että on muitakin tapoja olla syvästi uskonnollinen juutalainen kuin olla ortodoksijuutalainen. Reformijuutalaisuudessa miehen ja naisen tasa-arvo on ehdoton lähtökohta ja siellä häntä kannustettiin opiskelemaan rabbiksi.

Mira Razin mukaan elämää ei pidä pakottaa uskontoon, vaan yhdistää uskonto elämään.

– Uskonnon tarkoitus ei ole antaa ihmisille lakeja, joita ei kyetä noudattamaan. Uskonnon pitäisi olla elämää tukeva voima.

 

Uskonnon tarkoitus ei ole antaa ihmisille lakeja, joita ei kyetä noudattamaan.

 

Rabbin tehtävä on opettaa. Mira Razin mukaan erityisen keskeinen opetus on se, että olemme kaikki erilaisina yhtä, samasta lähteestä. Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen maan tomusta ja puhalsi häneen elämän henkäyksen. Tätä tekstiä ei pidä kuitenkaan ottaa kirjaimellisesti, vaan lukea sen viesti.

– Ensinnäkin ihminen on fyysinen olento, hän tarvitsee ruumiin. Ihmiselämän syntymiseen tarvitaan isä ja äiti, munasolu ja siittiö, mutta myös kolmas komponentti, Jumala.

– Jumala antoi meille elämän itsestään. Jos otat pisaran vettä järvestä, se on pisara. Kun palautat sen järveen, se on osa kokonaisuutta. Olemme erilaisina pisaroina osa yhtä olemusta, elämämme on Jumalasta.

Ihminen on Mira Razin mukaan elävä sielu, jonka perusvaisto on yksilön selviytyminen. Ihmisessä on kuitenkin myös elämän henkäys, joka pyrkii suurempaan, yhteyteen.

– Kun esimerkiksi näemme pakolaista kohdeltavan huonosti, voimme valita, ajatella itseämme ja mennä ohi tai toimia saamamme elämän henkäyksen mukaan ja auttaa.

Mira Razilla on Tel Avivissa suomalainen ystävä, Suomen lähetysseuran diakoniatyöntekijä Sari-Johanna Kuittilo. Hän on käynyt Razin synagogan sapattipalveluksissa ja Mira Raz on käynyt Suomessa luennoimassa.

– Olen sanonut ystävälleni, että jos meitä yhdistävät samat arvot ja haluamme molemmat kamppailla paremman maailman, rakkauden ja yhteyden puolesta, ei ole väliä, uskooko hän Jeesukseen Messiaana ja minä en. Jumala on yksi ja sama.

Kuka?

Rabbi Mira Raz, 61, toimii rabbina Tel Avivissa. Hän on kirjoittanut kirjan The Torah Way to Love. Razilla on kolme lasta ja kaksi lastenlasta.

Mitä?

On aktiivisesti mukana uskontodialogissa. Hänen raamattuopetuksiaan löytyy myös Rabbis for Human Rigths -järjestön nettisivuilta.

Motto?

Psalmin 16 sanat Minä pysyn aina lähellä Herraa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.