null Radiojuontaja voi antaa uusia näkökulmia ja syyn hymyyn

Kimmo Vehviläinen vaikuttaa leppoisalta tyypiltä, mutta joskus jokin yhteiskunnallinen epäkohta voi saada hänetkin raivoamaan.

Kimmo Vehviläinen vaikuttaa leppoisalta tyypiltä, mutta joskus jokin yhteiskunnallinen epäkohta voi saada hänetkin raivoamaan.

Hyvä elämä

Radiojuontaja voi antaa uusia näkökulmia ja syyn hymyyn

Neljä suosittua radiopersoonaa, Kimmo Vehviläinen, Susani Mahadura, Yagmur Özberkan ja Dj Bunuel, kertoo työstään ja suhteestaan kuulijoihin.

Radiojuontaja Kimmo Vehviläinen ei ollut täysin tyytyväinen haastattelupäivän lähetykseen, mutta yllättäen pomo oli kehunut sitä.

– Usein käy näin, että saa kiitosta, kun itse ajattelee juuri päinvastaista.

Joviaalin oloinen Vehviläinen on juontanut Radio Aallon Dynastia-ohjelmaa Anna Perhon kanssa viisi vuotta. Suosittu juontajapari saa paljon palautetta.

– Parasta palautetta on sellainen, kun kuuntelija kertoi myöhästyneensä töistä siksi, ettei malttanut nousta kesken ohjelman autosta, Vehviläinen kertoo.

Aamuohjelman tekeminen on Vehviläisestä erityisen hienoa siksi, että hän saattaa olla ensimmäinen ihminen, joka toivottaa kuulijalle hyvää huomenta.

– Olen ohjeistanut itseäni, että anna kuulijalle syy hymyyn ja anna hänelle ahaa-elämys, esimerkiksi uusi näkökulma päivän uutiseen.

– Tärkeää on, ettei ole yhdentekevä vaan pystyy herättämään kuulijassa jotain, muitakin kuin positiivisia tunteita. Joskus esimerkiksi jokin yhteiskunnallinen epäkohta ottaa päähän niin, että alan vaahdota siitä ohjelmassa.

Juontaja kiinni hetkessä

Kimmo Vehviläinen on kumppaninsa kera äänessä arkisin kello 6–10. Viikon alussa hän sopii Anna Perhon kanssa yhdestä isosta aiheesta jokaiselle päivälle.

– Aina lähetyksen jälkeen sovimme, mitä aiheita käsittelemme seuraavana aamuna. Päätämme etukäteen noin 30 prosenttia aiheista ja loput 70 prosenttia juuri ennen lähetystä, tässä työssä kun on oltava kiinni hetkessä, Vehviläinen selvittää.

Anna kuulijalle syy hymyyn ja anna hänelle ahaa-elämys, esimerkiksi uusi näkökulma päivän uutiseen. - Kimmo Vehviläinen

Perho ja Vehviläinen ovat löytäneet yhteisen taajuuden, vaikka he ovat eri mieltä useimmista asioista. Vehviläisestä juuri se pitää ohjelman hengissä.

Radiojuontajana 22 vuotta toimineen Vehviläisen ensimmäinen työpaikka oli Radio Kympissä Keravalla, jonka jälkeen hän työskenteli 14 vuotta Radio Novalla.

– Olin opiskellut psykologiaa yliopistossa vuoden ajan, kun pääsin Radio Kymppiin kesätöihin. Työ tuntui niin kiehtovalta, että päätin pitää välivuoden. Tuo välivuosi on kestänyt näin pitkään.

Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pyrkivät saamaan studioon rennon tunnelman.

Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan pyrkivät saamaan studioon rennon tunnelman.

Oma ote alkaa löytyä

Radio-ohjelmaa Mahadura & Özberkan vetävät Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan ovat hyvällä tuulella. Päivän ohjelman aiheena oli ollut "Romanit, Suomen syrjityin vähemmistö", ja huumorintajuisten haastateltavien ansiosta lähetys oli onnistunut yli odotusten.

– Nostimme heti kissan pöydälle eli otimme esille mustalaisiin liittyvät ennakkoluulot. Kysyimme esimerkiksi, miksi he varastavat. Leif Hagert ja Janita Nyman osasivat suhtautua provosoiviin kysymyksiin loistavasti, Mahadura kertoo.

– Kuulijalle voisi olla raskasta, jos ohjelmassa vain synkisteltäisiin, joten pyrimme luomaan studioon rennon tunnelman. Siinä auttaa myös se, että tutustuu etukäteen haastateltaviin, Özberkan jatkaa.

On tärkeää tuoda esiin ihmisryhmiä, jotka jäävät yhteiskunnan reunamille. - Yagmur Özberkan

Kaksikon ohjelma alkoi Yle Puheella viime elokuussa, kun Ali Jahangirin ja Abdirahim Husu Husseinin supersuosittu ohjelma Ali ja Husu päättyi. Mahaduralla ja Özberkanilla oli valtavat paineet siitä, miten täyttää edeltäjiensä saappaat.

– Oma radio-ohjelma oli meille nuorille ja kokemattomille tekijöille muutenkin hurja juttu. Hoimme, että tämä on varmasti merkki Jumalalta.

Naisten mukaan syyskausi oli vielä oppimista ja ohjelman muodon hakemista. Vähitellen oma ote löytyi, ja työ on alkanut tuntua entistä ihanammalta.

Ääni vähemmistöille

Molemmat naiset ovat taustaltaan monikulttuurisia. Suomessa syntyneen Susani Mahaduran äiti on suomalainen ja isä Sri Lankasta. Yagmur Özberkan muutti Suomeen viisivuotiaana vanhempiensa mukana Turkista. Kristitty Mahadura opiskelee radio- ja tv-tuotantoa Ammattikorkeakoulu Metropoliassa. Özberkan puolestaan on maallistunut muslimi ja koulutukseltaan medianomi.

He haluavat antaa torstaisin kello 13–14 kuultavassa ohjelmassa äänen erilaisille vähemmistöille ja laajentaa näin ymmärrystä siitä, miksi ne ajattelevat tietyllä tavalla.

– On tärkeää tuoda esiin ihmisryhmiä, jotka jäävät yhteiskunnan reunamille ja joita kohtaan koetaan paljon ennakkoluuloja. Tällaisia ovat esimerkiksi seksuaalivähemmistöt, mutta yhtä lailla voisimme kutsua studioon marginaalisen Suomi ensin -ryhmän edustajia, Özberkan sanoo.

Ohjelmasta tullut palaute on ollut tekijöidensä mielestä yllättävän positiivista ja kannustavaa. He ovat myös huomanneet toimivansa nuorille esikuvana, esimerkiksi jotkut muslimitytöt ovat alkaneet haaveilla media-alasta.

Dj Bunuel valmistelee ohjelmansa työhuoneellaan, joka on lattiasta kattoon täynnä vinyyli- ja cd-levyjä.

Dj Bunuel valmistelee ohjelmansa työhuoneellaan, joka on lattiasta kattoon täynnä vinyyli- ja cd-levyjä.

Sielukasta musiikkia

On Valon päivä helmikuussa. Se, jos mikä, on sopiva päivä Radio Helsingin Kohti valoa -ohjelmaa vetävän Dj Bunuelin haastattelulle. Tapaamispaikkana on Dj Bunuelin, oikealta nimeltään Måns Strömbergin, työhuone. Näin siksi, että Punavuoreen muuttaneen radiokanavan studio on vielä rakennusvaiheessa.

Selviää, että Dj Bunuel on jäämässä tauolle Radio Helsingistä. Moni varmasti jää kaipaamaan musiikkitietäjää, joka pyrkii soittamaan kuulijoille hienoja ja sielukkaita kappaleita.

– Haluan esitellä laidasta laitaan musiikkia, jota muilla ei ole aikaa kaivella. Pelkästään jo Suomessa on todella värikäs musaskene. Toivon myös pystyväni rikkomaan ennakkoluuloja, joita ihmisillä on erilaisia musiikkilajeja ja ihmisiä kohtaa.

Radiopersoonan työhuone on todellinen nähtävyys, sillä se on lattiasta kattoon täynnä vinyyli- ja cd-levyjä. Siellä hän valmistelee ohjelmansa.

– Noin puolet ohjelman kappaleista on uusia, puolet vanhoja, mutta se kyllä vaihtelee aika paljon. Minulle tulee kuunneltavaksi useita kymmeniä uusia biisejä viikossa, mutta en ole viime aikoina päivätyön takia ehtinyt tutustua kaikkiin.

Toivon pystyväni rikkomaan ennakkoluuloja, joita ihmisillä on erilaisia musiikkilajeja kohtaan. - Dj Bunuel

Isot juhlat syksyllä

Dj:nä ja radiojuontajana 40 vuotta toiminut Dj Bunuel järjestää ensi syksynä isot, kaikille avoimet juhlat Kulttuuritalolla. Kun kysyy, mitä musiikki hänelle merkitsee, puhelias mies pysähtyy.

– Onhan se merkinnyt paljon, koska olen viettänyt musiikin parissa ison osan elämästäni. Ja olen vieläkin sille nälkäinen.

Dj Bunuel aloitti dj-keikat 1977 koulunsa diskossa ja oli kohta dj:nä Hurriganes-yhtyeen keikoilla. Ensimmäisen radio-ohjelmansa hän teki Ylellä vuonna 1984, jonka jälkeen hän on työskennellyt eri radiokanavilla.

Mutta mistä nimi Dj Bunuel juontaa?

– Kun olin Radio Ettanissa, Markku Veijalainen pyysi minua keksimään itselleni taiteilijanimen. Otin tuolloin käyttöön Remu Aaltosen Ari-veljen kahdeksan vuotta aiemmin minulle antaman lempinimen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Radio Novan biisiportsari päätyi tarjoamaan omia kappaleitaan radioon

Hyvä elämä

Mikko Harjunpää oli vuosia se mies, joka torppasi uusien artistien toiveet saada sinkkunsa radiosoittoon. Sitten hän sai potkut ja teki oman levyn.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.