Raggarimorsian on encore-morsianten ja -sulhasten ääni
Raggarimorsian rohkaisee menemään naimisiin omalla tyylillä. Kuva: Elina Manninen

Raggarimorsian rohkaisee menemään naimisiin omalla tyylillä. Kuva: Elina Manninen

Raggarimorsian on encore-morsianten ja -sulhasten ääni

Naimisiin ei kannata mennä täydellisyyttä tavoitellen.

Häälehdissä ja -blogeissa morsiamet ovat nuoria, kauniita ja hoikkia, koristeet taidokkaita ja hääpuvut häikäiseviä ja kaikki tuntuu sujuvan kuin sadussa. Todellisuus on kuitenkin jotakin ihan muuta: naimisiin menevät kaiken ikäiset ja kokoiset epätäydelliset ihmiset, monet useampaankin kertaan.

Oikeissa häissä morsianta saattaa huimata, sulhasen puvunhousut ratketa, lapsi saada kirkumiskohtauksen h-hetkellä, sukulaissetä pitää nolon puheen ja hääpaikan vessa mennä tukkoon. Se ei silti tarkoita sitä, että kaikki olisi pilalla, päinvastoin. Päivä saattaa olla ikimuistoinen myös hyvällä tavalla.

"Vähän pieleen on yleisön mieleen", muistuttaa Raggarimorsian eli toimittaja, käsikirjoittaja Minna Dufton.
 

Olisi tärkeää muistaa, että kun puhutaan häistä, puhutaan yhdestä päivästä."


Minna Duftonin pinkkihiuksinen Raggarimorsian-hahmo ja Toinen kerta toden sanoo? -blogi syntyivät kosinnan jälkimainingeissa. Avioeron kokenut Dufton oli löytänyt uuden rakkauden ja menossa uudelleen naimisiin ja pohti, tohtisiko ostaa häälehtiä.

"Osta vaikka kolme, kerranhan sitä vaan naimisiin mennään", myyjä rohkaisi.

Duftonista alkoi tuntua siltä, että niin sanotut encore-morsiamet ja -sulhaset todella kaipaisivat omaa ääntä. Blogissaan ja Raggarimorsiamen hääoppaassa (Gummerus 2015) Dufton jakaa pilke silmäkulmassa vinkkejä niin koristeluun, kaason valintaan, vihkipapin kanssa toimimiseen kuin avioehdon tekemiseenkin.


Miehet ovat entistä vahvemmin mukana suunnittelemassa ja valmistelemassa häitä, mutta naiset tuntuvat yhä stressaavan niistä enemmän. Minna Dufton tietää, että häiden kynnyksellä ihan järkevästä ja rauhallisesta naisestakin saattaa tulla panikoiva bridezilla, jolta lähtee mopo käsistä.

"Olisi tärkeää muistaa, että kun puhutaan häistä, puhutaan yhdestä päivästä. Siihen ei kannata ladata liikaa merkityksiä eikä laatia mahdottomia aikatauluja. Häissä on kyse siitä, että kaksi ihmistä antaa lupaukset ja häävieraat seisovat niiden takana. Se ei ole muuttunut mihinkään", Dufton sanoo.

Vaikka Dufton kehottaa ottamaan rennosti, hän ei tarkoita sitä, etteikö häistä saisi innostua. Myös toista tai ties kuinka monetta kertaa avioituvalla on oikeus lukea häälehtiä julkisesti, askarrella ja juhlia isosti, jos se tuntuu omalta.


Moni avioliitto päättyy eroon, mutta ihmiset haluavat yhä sitoutua ja mennä naimisiin. Vantaan Pyhän Laurin kirkossa vietetään 18.9. Hääyötä, jossa Raggarimorsiankin on mukana. Onko hänellä neuvoja tuleville morsiamille?

"Ainakin sellaisen neuvon antaisin, että ole oma itsesi. Älä naamioidu morsiameksi tai prinsessaksi. Naimisiin saa mennä sellaisena kuin on. Unohda häädieetit. Morsiamen kaunein koru on oma persoona ja hymy. Naimisiin ei kannata mennä hampaat irvessä, vaikka tilanne voikin tuntua vakavalta ja voi oksettaa ja pyörryttää."

Jaa tämä artikkeli: