null Niin kuin taivaassa -musikaali tarjoaa toivoa – ”Tarina herättää ajatuksia siitä, miten ihminen voisi elää täyttää elämää”

Oona Airola ja Tuukka Leppänen näyttelevät musikaalin päärooleja.

Oona Airola ja Tuukka Leppänen näyttelevät musikaalin päärooleja.

Hyvä elämä

Niin kuin taivaassa -musikaali tarjoaa toivoa – ”Tarina herättää ajatuksia siitä, miten ihminen voisi elää täyttää elämää”

Ohjaaja Jakob Höglund haltioitui nähtyään musikaalin Tukholmassa. Nyt hän haluaa tarjota saman elämyksen suomalaisille Helsingin Kaupunginteatterissa.

Uutuusmusikaali kertoo menestyneestä kapellimestari Danielista, joka joutuu jättämään työnsä sydänvaivojen vuoksi ja muuttaa takaisin vanhalle kotiseudulleen. Kun hän alkaa johtaa kylän kirkkokuoroa, hän löytää uudelleen musiikin ja samalla itsensä.

Musikaalin ohjaajalle Jakob Höglundille ­teos merkitsee henkilökohtaisesti paljon. Hän näki suositun Så som i himmelen -musikaalin Tukholmassa muutama vuosi sitten.

– Olin siinä vaiheessa väsynyt vaihtuviin työpaikkoihin ja tunsin tarvitsevani muutosta elämääni. Yllättäen rakkautta ja toivoa henkivä musikaali vei minut täysin mukanaan, Ruotsissa yli kymmenen vuotta freelance­ohjaajana ja -koreografina työskennellyt taiteilija kertoo.

Höglund tunnisti itsensä Danielin uudenlaista elämää etsivässä hahmossa. Myös kuoroyhteisö tuntui tutulta. Höglund nimittäin on kotoisin Pietarsaaresta, jossa hän lauloi nuorena eri uskontokuntien kirkkokuoroissa.

– Arvelen, että moni muukin voi löytää jotain tuttua tämän musikaalin henkilöissä, ihmissuhteissa ja tietyssä ulkopuolisuuden tunteessa.

Jakob Höglund haluaa antaa yleisölle lisää elinvoimaa.

Jakob Höglund haluaa antaa yleisölle lisää elinvoimaa.

Musikaali-illan jälkeen Höglundin elämä todellakin muuttui. Hän pääsi ohjaamaan teoksen Helsingin Kaupunginteatteriin, ja myöhemmin hänet kiinnitettiin Lilla Teaternin taiteelliseksi johtajaksi.

– Vakituinen työsuhde tuntuu hienolta. Voin nyt paremmin keskittyä töihini.

Suomeen muuttamisen myötä Jakob Höglund oli odottanut elämänsä rauhoittuvan, mutta korona-aika hiljensikin kaiken totaalisesti ja aiheutti monenlaisia paineita esityksen työstämisessä. Höglund on onnellinen, että on kuitenkin saanut vietyä työnsä ­maaliin.

Niin kuin taivaassa ei ole perinteinen showtanssimusikaali, vaan Höglund on pyrkinyt tuomaan siihen oman tunnistettavan tyylinsä.

– Haluan tuoda musikaalissa esiin yhteisön voiman: kaikki tukevat eri tavoin toisiaan. Olen pyrkinyt tekemään yksinkertaisen lavastuksen, jossa ensemble eli näyttelijät luovat esityksen äänet, liikkeen ja ympäristön.

Höglund toivoo esityksen tuottavan yleisölle positiivisen elämyksen ja antavan uutta elinvoimaa.

– Vaikka tarinassa on surullinen pohjavire, se sisältää paljon toivoa. Tarina herättää ajatuksia siitä, miten ihminen voisi elää täyttää elämää. Kun ihmiset laulavat yhdessä kädet toistensa ympärillä, uskon, että se tarjoaa juuri tässä ajassa kaivattua balsamia sielulle.

Niin kuin taivaassa -musikaalin päärooleissa näyttelevät Oona Airola ja Tuukka Leppänen. Siinä on mukana kaikkiaan 35 näyttelijää.

Musikaalin tarina on tuttu samannimisestä elokuvasta. Teoksen kansanmusiikista vaikutteita saaneen musiikin on säveltänyt Fredrik Kempe, joka kuuluu Ruotsin tunnetuimpiin lauluntekijöihin. Laulujen sanat on kääntänyt Maija Vilkkumaa. Lauluja säestää 15-henkinen orkesteri.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.