null Rapistuvat, rakkaat kirkot

Hämeenkylän kirkon seinät rapautuvat ja julkisivua on jouduttu suojaamaan pellityksellä.

Hämeenkylän kirkon seinät rapautuvat ja julkisivua on jouduttu suojaamaan pellityksellä.

Rapistuvat, rakkaat kirkot

Monet Vantaan seurakuntien kiinteistöistä ovat remontin tarpeessa.

Korjata vai purkaa? Laajentaa vai luopua? Vantaan seurakunnissa tehdään lähivuosina suuria rakennuksiin liittyviä päätöksiä. Tikkurilan kirkon ja Päiväkummun seurakuntatalon ongelmista tietää moni, mutta kiireellisiä ratkaisuja vaativia rakennuksia on muuallakin.

Vantaan seurakuntien luottamushenkilöt tutustuivat joihinkin korjausta vaativiin rakennuksiin kiinteistökierroksella 13. lokakuuta. Esittelemme muutaman kirkon tilanteen.

Elämää jatkoajalla

Vuonna 1960 valmistuneesta Vaaralan kirkosta on tullut nuorten oma kirkko, jossa ei tarvita edes vahtimestaria tai siivoojaa. Hakunilan seurakunnalla on kolme muutakin kirkkoa, mutta vaaralalaisille paikka on tärkeä, sillä alueella ei ole muita kokoontumispaikkoja.

Kirkko on elänyt jatkoajalla vuodesta 1993, jolloin käyttötarkoitus muutettiin kirkosta kerhotaloksi ja seurakuntayhtymän talousarviomäärärahoja päätettiin olla enää käyttämättä kirkon peruskorjauksiin. Vaaralan asukkaat varautuivat kirkon purkuun.

Kymmenen vuotta myöhemmin kirkko sai taas lisää jatkoaikaa kun julkisivua ja vesikattoa korjattiin. Nyt kirkon kohtalo on auki. Osa on sitä mieltä, ettei purkamiselle ole vaihtoehtoja, osa haluaa säilyttää kirkon. Kirkkovaltuusto käsittelee asiaa joulukuussa.

Kirkossa on ollut vesivuotoja ja sisäilmaongelmia. Rakennuksen yläpohja ja ikkunat eivät ole vesitiiviitä. Myös alapohjarakenteessa ja kellarin seinärakenteissa on ongelmia.

Rapautuvien seinien sisällä

Myyrmäen kirkolla on paljon tiloja ja paljon elämää aamusta iltaan. Arkkitehti Juha Leiviskän päätyönä pidettyä kirkkoa tullaan ihmettelemään Japanista asti. Kirkko valmistui vuonna 1984.

Kirkon suurimmat ongelmat aiheutuvat rapautuvasta tiilijulkisivusta. Osa ikkunoista on huonossa kunnossa. Rakennuksessa on myös sisäilmaongelmia ainakin alakerran nuorisotilassa ja päivystävän papin huoneessa. Äänentoistokaan ei toimi toivotulla tavalla.

Myyrmäen kirkon julkisivuista tehtiin kuntotutkimus vuonna 2003, jonka pohjalta tehtiin pieniä korjauksia 2004. Sen jälkeenkin julkisivujen kuntoa on kartoitettu. Investointiohjelmassa korjauksiin on varauduttu 2014.

Vantaankosken seurakunnalla on muutenkin paineita kiinteistöjensä kanssa. Kivistön kirkko on niin ikään huonossa kunnossa ja tulipalossa tuhoutuneelle Kaivokselan kirkolle ei vieläkään ole saatu purkulupaa. Seurakunnalle kuuluu myös Seutulan kappeli.

Vinon julkisivun ongelmat

Taidekirkkonakin tunnettu Hämeenkylän kirkko viettää juhlavuottaan, sillä se valmistui 20 vuotta sitten. Nykyinen kirkko on rakennettu vanhan, vuonna 1966 valmistuneen kirkon ympärille. Kirkon vieressä on uurnahautausmaa.

Hämeenkylän kirkon suurimmaksi ongelmaksi on muodostunut vino julkisivu. Kosteus pääsee sisärakenteisiin, kirkko kostuu sisältä ja julkisivut rapautuvat. Vettä tihkuu kellarikerrokseen, sillä sisäänkäynnin edessä oleva kansirakenne ei toimi kuten pitäisi. Julkisivua on jouduttu suojaamaan pellityksellä, kun julkisivun tiilet rapautuvat. Hautausmaan päädyssä olevan seinän rappausta on korjattu viimeksi kaksi vuotta sitten.

Julkisivujen korjauksiin on varattu määrärahat vuoden 2014 talousarvioon ja korjaussuunnitelmat pitäisi laatia ensi vuonna.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.