null Räppäri Redrama uskoo muttei saarnaa

Rap-artisti. Lasse Mellberg on joutunut kohtaamaan omat vaikeat tunteensa. Kriisistä selvittyään hän on voinut luoda toivoa myös muille, joille päihteet ovat muodostuneet ongelmaksi.

Rap-artisti. Lasse Mellberg on joutunut kohtaamaan omat vaikeat tunteensa. Kriisistä selvittyään hän on voinut luoda toivoa myös muille, joille päihteet ovat muodostuneet ongelmaksi.

Hengellisyys

Räppäri Redrama uskoo muttei saarnaa

Redrama eli Lasse Mellberg elää nyt raittiina elämänsä haavetta.

Rap-artisti Lasse Mellberg nousi 26-vuotiaana levylistojen kärkeen vuonna 2003 ilmestyneellä Everyday Soundtrack -albumilla. Artisti tuotti albuminsa itse ja vastasi myös suurimmasta osasta sen sisältöä.

Albumia myytiin ympäri Eurooppaa ja Afrikkaa yhteensä huimat 50 000 kappaletta. Levyn myyntiin panostettiin paljon, sillä sen kustansi brittiläinen levy-yhtiö, Fume/Virgin. Suuri, nopea suosio mahdollisti myös keikkakiertueet ympäri Eurooppaa.

Lasse Mellberg on aina halunnut muusikoksi. Mikään muu ammattihaave ei juolahtanut koskaan edes mieleen. Mies on kyllä aikoinaan työskennellyt raksasiivoojana ja auttanut kaverinsa vaateliikkeessä. Kaksi päivää puhelinmyyjänä riitti kertomaan, että myyntityöhön miehestä ei ole.

Nyt syksyllä 2013 ilmestyy Redraman neljäs albumi, Reflection.

 

Alussa kaikki tapahtui nopeasti, jälkeenpäin katsottuna ehkä vähän liian nopeasti.

– Yhtäkkiä sain kaiken, mitä toivoin.

Suuri suosio sekoitti päätä, eikä ympärillä ollut ketään neuvomassa, miten menestykseen kannattaa varautua. Itsepäinen mies halusi myös tehdä kaiken itse.

Vaikka kotini on ollut täysin ateistinen, perheeni on pitänyt uskoontuloani vain hyvänä asiana.

Lasse Mellberg oli 14-vuotias, kun hänen vanhempansa erosivat. Kolme poikaa jäi erossa lastentarhanopettajaäidin hoivaan.

– Luulin, ettei vanhempieni avioero ollut rankkaa. Keskityin itseni sijaan säälimään kavereiden vanhempien eroja ja kyselin heidän vointiaan. En tiedostanut itse voivani huonosti.

– Käsittelin huomaamattani tragediaani muiden kautta ja opin myötätuntoiseksi muita kohtaan, mutta unohdin itseni.

Mellberg torjui vaikeat tunteensa alkoholilla. Viina lisäsi ongelmia, joita oli taas paettava uuteen humalatilaan. Mies alkoi liikkua myös epämääräisissä piireissä, sotki raha-asiansa ja velkaantui.

 

Elämä alkoi olla jo siinä jamassa, että oli pakko hakea apua. Mellberg haki monenlaista apua eri suunnilta, yritti olla raittiina, yritti ja taas kohta antoi itselleen luvan ryypätä.

– Lopulta jouduin niin pohjalle, että en halunnut enää elää. Olin tuntenut niin jo pitkään suuresta menestyksestä huolimatta. Olin vain juossut epätoivoa pakoon.

– Tulin uskoon ja hakeuduin vertaistukiryhmään. Vaikka kotini on ollut täysin ateistinen, perheeni on pitänyt uskoontuloani vain hyvänä asiana. En pysty selittämään, miten tulin uskoon. Huomasin vain, etten enää pärjää omalla tahdonvoimallani.

Lasse Mellberg on ollut nyt raittiina kolme vuotta. Hän pohtii paljon elämäänsä ja näkee itsensä eri henkilönä kuin silloin juodessaan. Vastuuta menneestä hän ei halua paeta, mutta armollisena ymmärtää, ettei pystynyt silloin parempaan. Hänen on silti vaikea sietää entistä itseään.

Keskityin itseni sijaan säälimään kavereiden vanhempien eroja ja kyselin heidän vointiaan.

Kun Mellberg oli jo raitistunut, hänen pikkuveljensä kuoli traagisesti.

– Voisi ajatella, että kun itse tekee parannuksen, voi myös kontrolloida ympäristöään. Jouduin nopeasti huomaamaan, että tässä elämässä oma kontrollikyky on varsin vähäinen.

 

Usko toi Lasse Mellbergin elämään rauhaa ja kiitollisuutta. Elämänmuutoksesta seurasi myös paljon surua, kun oli pakko jättää vanhat piirit taakse. Se oli raitistumisen hinta.

Lasse Mellberg ei aikonut puhua raitistumisestaan julkisesti. Raitistuneeksi Lasseksi leimautumisen pelko oli liian suuri. Kun sitten ympäristö alkoi ihmetellä miehen sekä musiikin ja tekstien muuttumista, Redrama ei enää halunnut olla hiljaa.

– Halusin puhua, sillä muutokset olivat elämäni pelastus ja tärkein asia.

Saarnaajaksi Redrama ei halua ryhtyä, mutta hän pohtii, miten voisi vaikuttaa nuorten liialliseen päihteiden käyttöön.

– Uskon ja tiedän voivani vaikuttaa musiikillani. Vaikka olenkin itseni takia kirjoittanut toivoa antavaa musiikkia, olen huomannut, että sanoitukseni antavat toivoa myös muille. Saan paljon pitkiä kirjeitä nuorilta, jotka ovat vaikuttuneet sanoituksistani.

Ei minusta silti mitään pyhää miestä ole tullut.

– On ollut myös hienoa huomata, että pääsen omasta itsekeskeisyydestäni pois. Rukoilen ja hiljennyn joka päivä ja aloitan aamuni kiitollisuudella. Muistutan itseäni, että on myös pieni ihme, että olen vielä elossa.

– Ei minusta silti mitään pyhää miestä ole tullut, mutta enää ei tarvitse mennä siihen, että minä, minä ja minulle vaan koko ajan lisää.

Lasse Mellberg uskoo, että kaikki kantavat tavalla tai toisella syyllisyyttä virheistään. Eri asia on, miten sen tiedostaa. Torjuttukin syyllisyys painaa aina tavalla tai toisella.

Lasse Mellberg muistaa jo lapsena olleensa poikkeuksellisen herkkä.

– Joudun hyväksymään, että olen yliherkkä luonne, jolla on tuntosarvet aina liian herkässä. Sen kanssa pitää vain oppia elämään. Ilman herkkyyttäni ei olisi myöskään musiikkiani.

Alkoholi antoi vääränlaista apua. Lasse Mellberg haluaa nyt ottaa selvää vaikeistakin tunteistaan ja kannustaa nuoria uskomaan, että elämän suuntaa voi aina muuttaa. Kannattaa uskoa, sillä mies puhuu kokemuksesta.

Otsikko muutettu ja sitaattinostot lisätty 12.10.2015

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Elna Romberg laulaa energistä soulia, jonka sanoituksissa usko ja toivo ovat keskeisiä teemoja

Hyvä elämä

The Voice of Finland -kilpailuun osallistunut laulaja teki esikoisalbuminsa suomalaisten ja ruotsalaisten huippumuusikoiden kanssa.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.