null Rax Rinnekankaan uusi elokuva on ylistyslaulu laatukirjoille

Kirjallisuuslähettiläät Hannu-Pekka Björkman (vas.), Boris Koneczny, Kaisa Kukkola ja Nacho Angulo pitävät taukoa keskellä autiomaata.

Kirjallisuuslähettiläät Hannu-Pekka Björkman (vas.), Boris Koneczny, Kaisa Kukkola ja Nacho Angulo pitävät taukoa keskellä autiomaata.

Rax Rinnekankaan uusi elokuva on ylistyslaulu laatukirjoille

Maailman viimeinen kirjakauppa ottaa kantaa kaunokirjallisuuden asemaan markkinoiden armoilla.

Korjaamon Stage-festivaalilla nähtävää Rax Rinnekankaan Maailman viimeinen kirjakauppa -elokuvaa nimitetään dokumenttielokuvaksi, mutta sitä voi luonnehtia myös ylistyslauluksi kaunokirjallisuudelle.

Elokuvan henkilöt, Hannu-Pekka Björkman, Kaisa Kukkola, Nacho Angulo ja Boris Koneczny, matkustavat minibussilla autiomaassa mukanaan kokoelma laatukirjoja. Tarkoituksena on etsiä paikka, jonne he voivat rakentaa maailman viimeisen "oikean" kirjakaupan ja jossa laatukirjat ovat turvassa teollisuuden termiiteiltä.

Matkalaiset puhuvat kirjallisuudesta ja sen merkityksestä intohimoisesti eri kielillä. He kutsuvat retkuettaan leikkisästi madame d´Artagnaniksi ja kolmeksi muskettisoturiksi. Elokuvaa rytmittävät laulut, joiden tekstit ovat muun muassa Danten ja Walt Whitmanin kynästä.

Matkalaiset puhuvat kirjallisuudesta ja sen merkityksestä intohimoisesti eri kielillä.

Autiomaaseikkailun perussävy on vakava, jopa hieman pateettinen, sillä allegorisen matkan taustalla on huoli kaunokirjallisuuden asemasta markkinoiden armoilla. Valtava määrä kirjakauppoja on suljettu monessa maassa, mikä johtaa siihen, että kirjakauppa-ala keskittyy yhä enemmän viihteeseen ja rikoskirjallisuuteen.

Pohjois-Espanjassa kuvatun elokuvan toisena tuottajana on kotimaisen Bad Tasten ohella baskilainen Sonora Estudios, Tuotantoyhtiö on erikoistunut hankkeisiin, joilla on voimakas kulttuurillinen sanoma. Elokuva nähdään syyskuussa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla, lokakuussa elokuvateattereissa sekä tulevina kuukausina eri maiden kulttuurifestivaaleilla.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi