null Reilusti hyvää joulua!

Reilusti hyvää joulua!

Taas valkeata joulua, keskellä suurten hankien. Eipä tarvitse nyt miettiä, onko perinteisten joululaulujen talvisille sanoille katetta. Luoja taivaassa on jättänyt koko lailla konkreettista luomistyötä myös meidän Etelä-Suomen asukkaiden tehtäväksi. Lapioille on Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan näillä näkymin käyttöä myös jouluaattona.

Valkea joulu kuuluu niihin joululauluihin, jotka ovat sanoitukseltaan uskontoneutraaleja. Monissa niin vanhoissa kuin uusissa joululauluissa on kuitenkin uskonnollinen sanoma. Kun joululaulussa lauletaan ”Laps´ hankeen hukkuu unhoittuu”, ei puhuta mistä tahansa lapsesta, vaan Jeesus-lapsesta, kristillisen joulun ytimestä. Toki tämän joulun alla on mediassa puhuttu paljon lapsiköyhyydestä ja laulun sanoma voi hyvin muistuttaa meitä siitä, että meidän on pidettävä huolta toinen toisistamme. Kaikilla ei ole kuusta eikä sen oksilla hopea- ja kultavöitä, hyvinvointi ja materian paljous eivät koske kaikkia.

On ollut virkistävää huomata, että Suomessa on herätty puolustamaan jouluperinteitä kouluissa. Ilta-Sanomat on jopa kerännyt verkkosivuillaan allekirjoituksia vetoomukseen, jossa toivotaan, että kouluissa ja päiväkotien joulujuhlissa olisi yhä tilaa sellaisille suomalaiseen kulttuuriin kuuluville asioille kuin Enkeli taivaan ja jouluevankeliumi. Lehden verkkosivujen kyselyssä selvää enemmistöä ärsytti se, että perinteistä on monin paikoin tingitty.

Suvaitsevaisuus ei ole sitä, että enemmistöltä viedään oikeus perinteisiin. Myös monikulttuurisessa Suomessa, jossa on monia uskontoja ja paljon uskontokuntiin kuulumattomia, on oltava mahdollisuus viettää joulua niin kuin täällä on tehty satojen vuosien ajan. Amerikkalaista tapaa toivottaa hauskoja lomia tai hyvää sesonkia ei pidä Suomeen kopioida. Ei maailma muutu paremmaksi sillä, että tunnukset ja perinteet leikataan pois, vaan siitä, että erilaisten ihmisten kanssa opitaan elämään.

Jos joku haluaa viettää joulua pakanallisena keskitalven juhlana, niin se sopii: lisääntyvää valoa elämään! Muslimit saavat puolestani toivottaa hyvää ramadania, kun sen aika koittaa. Itse toivotan kaikille reilusti hyvää joulua, Vapahtajan syntymäpäivää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.