null Rekolassa buddhalaiset ja kristityt mietiskelevät yhdessä

Rekolassa buddhalaiset ja kristityt mietiskelevät yhdessä

Luonto auttaa rentoutumaan ja se yhdistää kaikkia suomalaisia uskonnosta riippumatta.

Zen-buddhalainen Mitra Virtaperko, mitä on luvassa Suomen luonnon päivän meditatiivisessa illassa?

– Olemme valmistelleet viiden hengen taideteoksen. Teosta ovat tehneet kanssani uskontodialogiasiantuntija Pekka Y. Hiltunen ja Rekolan seurakunnan kirkkoherra Laura Maria Latikka sekä muusikot Elisa Heikkinen ja Ville Haavisto. Luvassa on vuorotellen musiikkia, runoa ja puhetta.

Miksi teemaksi on valittu luonto?

– Pohdimme, mikä yhdistää kaikkia suomalaisia riippumatta elämänkatsomuksesta. Sellainen asia on luonto. Emme ole luonnosta erillisiä, vaan olemme osa sitä. Jos koko maailma olisi yksi ruumis, ihminen olisi vain suuren ruumiin pikkuvarpaan kynnenpalanen. Ihminen ei voi voida hyvin, jos muut ruumiinosat kärsivät.

Millä tavoin tapahtuma on meditatiivinen?

– Luonto auttaa rentoutumaan. Sen hajut, värit ja tuoksut rauhoittavat mieltä. Taideteosta ei kannata lähestyä vain älyllisesti. Sitä kannattaa tulla katsomaan ja siitä saa nauttia.

Mitä odotat tapahtumalta?

– Odotan päivää innolla. Minä ja Pekka olemme jo aiemmin käyneet dialogia. Olemme tarpeeksi erimielisiä, mutta kiinnostuneita toistemme näkökannoista. Toimimme yhdessä, mutta olemme erilaisia. Etsimme sitä, mikä meidät yhdistää.

– Kristinuskossa ja zen-buddhalaisuudessa yhteistä on ajatus ykseydestä. Kristityt ovat yhtä Jeesuksen kanssa. Zen-buddhalainenkaan ei ole yksinäinen tiili, vaan on yhteydessä kaikkiin ja kaikkeen.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: