Seurasaaren selän miniparatiisi on jälleen auki – tällainen retkikohde on Mustasaari
Idyllisessä saaressa ovat viihtyneet niin lapset, lampaat kuin rokkaritkin.
Kesän ensimmäinen pulahdus mereen. Sopivan hiilloksen odottelu ennen grillaamista. Vai sittenkin hetki, kun laiva irtoaa satamasta? Mikä kesäfiiliksen tuokin, retki Mustasaareen mahdollistaa tuon kaiken. Viime vuonna Helsingin seurakuntien omistama saari oli kiinni, mutta nyt sinne pääsee elokuun puoliväliin asti.
Teologian opiskelija Laura Kärppä on Mustasaaressa toiminnanohjaajana. Kesätyöntekijäksi pääseminen tuntui täydelliseltä: hän tykkää olla luonnossa ja kohdata ihmisiä.
– Olen kotoisin maalta, mutta asun Kalliossa. Saari on minulle henkireikä. Luonto on myös Mustasaaren toiminnassa supertärkeä. Mietimme luonnon kautta, miten toimia, Kärppä sanoo.
Luonto ja eläimet ovat saaren vetonaula
Seurasaaren selällä sijaitsevassa Mustasaaressa riittää nähtävää luonnon ihailijoille. Jo keskenään erilaisia ylväitä mäntyjä voi jäädä tutkailemaan. Joutsenet lipuvat ohi maalauksellisesti. Jos mukana on kotieläimistä innostuneita, kanien ja kanojen touhujen seurailu ilahduttaa. Lampaat kuljeskelevat rauhassa Hevossaaressa, johon Mustasaari yhtyy sillalla.
– Lampaat ovat alkukesästä hieman ihmisarkoja. Ne tottuvat, kun saavat tarpeeksi näkkäriä, Kärppä kertoo.
Lintubongarien iloksi on suunnitelmissa hankkia ensi kesänä lintuspesifejä pönttöjä, jotta valmiiksi runsas lajikirjo lisääntyisi. Ainakin yhden linnun saaren työntekijät tietävät nimeltä: se on Pomo, iso varis, jolla on nimensä mukaiset elkeet.
1970-luvulla Mustasaaressa jytäsi disko
Vaikka Mustasaari tarjoaa miniparatiisin lapsiperheille ja aikuisseurueille, pisimpään se on ollut nuorten saari. Sen löysi nuorten kesäviettopaikaksi 1930-luvulla pastori Heimer Virkkunen talvella ohi hiihdellessään. Kaupunki vuokrasi saaren seurakunnalle. Kirkollista toimintaa on kestänyt yhdeksänkymmentä vuotta.
Virkkusen ansiosta saaressa oli nykyisen grillikatoksen paikalla Suomen ensimmäinen lentopallokenttä, sillä hän toi lajin Suomeen Amerikan-vierailultaan.
Monet nuoret viettivät 1930- ja 1940-luvuilla koko kesän saaressa ja kävivät sieltä käsin töissä. He muodostivat oman perheenomaisen yhteisönsä. Saaresta lähdettiin myös rintamalle.
1960- ja 1970-luvut toivat diskot ja riehakkaamman menon. Tuomari Nurmio ja Edu Kettunen ovat viettäneet saaressa aikaa muiden mukana. Perille päästiin vuotavillakin soutuveneillä ja yömyöhään liikennöineen höyrylaivan kyydissä, talvisin jäitä pitkin.
– Nuorisotyöntekijät päättivät, etteivät rajoita tai tuomitse nuoria, vaan toivottavat kaikki tervetulleiksi, saaren historiaan tutustunut Laura Kärppä sanoo.
Saaren päärakennus rakennettiin 1800-luvun lopulla
Alkujaan saaressa vietti perheensä kanssa kesiään arkkitehti Gustaf Florentin Granholm. Hän suunnitteli vuonna 1888 valmistuneen päärakennuksen, jossa palvelevat nyt ravintola ja kanttiini. Lounasta on tarjolla saaren aukiolopäivinä eli joka päivä maanantaita lukuun ottamatta. Grillailuun saa polttopuita tai voi ostaa hiiliä.
Hiljentymiseenkin saari tarjoaa oivat puitteet. Kello kahdelta työntekijät toimittavat lyhyen hartauden kappelissa, sunnuntaisin vietetään messua. Mustasaaren toiminnanjohtaja, pastori Leena Miettinen on ollut mukana suunnittelemassa kesäkuussa avautuvaa pyhiinvaelluspolkua.
Kun saaren kuuluisat ”hevosenkavion kokoiset” korvapuustit on nautittu, jää kesän ämpärilistasta jäljelle enää yksi asia. Heinäkuussa Mustasaaressa pääsee kesäteatteriin – satoi tai paistoi.
Lautta kuljettaa Mustasaareen 15.8. saakka tiistaista sunnuntaihin. Maksu 5 euroa, alle 10‑vuotiaat ilmaiseksi. Matkustajamäärä on rajattu 50 henkilöön, joten jonottamiseen kannattaa varautua. Katso lisätietoa kulkuyhteyksistä, palveluista ja Mustasaaren kesästä.
Esityksiä koko perheelle Mustasaaren kesäteatterissa
Kaivon salaisuus 6.-11.7.
Steampunk-henkinen fantasiaseikkailu koko perheelle. Jännittävä esitys kertoo omapäisestä Eerikasta, joka tippuu kaivoon ja kohtaa oudon maanalaisen maailman sekä erikoisen keksijän. Esitys sisältää myös sirkusta, tanssia sekä ilma-akrobatianumeron. Esityskonsepti: Iiris Hämäläinen, PekkaMattila ja Anu Myllyniemi. Ikäsuositus: yli 3-vuotiaat ja koko perhe. Kesto 45 minuuttia. Liput: 6 e käteisellä puoli tuntia ennen esitystä. Esitykset: ti-to 6.-8.7. klo 13, la 10.7. klo 13, su 11.7. klo 13 ja 15
Jänis ja Kilpikonna 20.7.–1.8.
Aisopoksen klassikkosatu Jänis ja Kilpikonna kertoo tarinan kilpailevista ystävyksistä ja reilusta pelistä. Näytelmän on ohjannut Terho Aalto ja näyttelijöinä nähdään Sami Lalou ja Matti Pajulahti. Liput 6 e, maksuvälineinä Mobilepay tai käteinen. Ennakkovaraa liput Mustasaaren toimistosta joko sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590. Ikäsuositus: yli 3-vuotiaat. Kesto 20 minuuttia .Esitykset tiistaista sunnuntaihin 20.7.–1.8. kello 11 ja 13.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Vartissa mökkitunnelmaan keskustan sykkeestä – perinteikäs Mustasaari saa vierailijat palaamaan joka kesä uudelleen
Hyvä elämäHelsingin seurakuntien omistama Mustasaari on auki kesän loppuun saakka kaikille kesäpäivän aktiviteettia kaipaileville.